Naar de Graven van Holland

17 km

Startpunt

Parkeerterrein L.V.V. Lugdunum
Oegstgeesterweg 2
2334 BZ Leiden

coördinaten: N52.17560 E4.48573

Introductie

Tijdens deze veelzijdige wandeling maakt u een reis door de tijd van de vroege middeleeuwen tot nu. U loopt over een merovingische grafheuvel, langs het graf van de Graven van Holland (of toch niet?), langs twee kastelen en het Spinozahuisje. De route voert u door bebouwd gebied. De kassen en weilanden tussen Leiden en Rijnsburg worden in snel tempo vervangen door woonwijken. U wandelt dan ook voornamelijk over (half)verharde paden maar wel regelmatig langs water, door parken, groenstroken en door een verstilde heemtuin.

Praktische informatie

Het parkeerterrein bij het startpunt is groot. Op za en zo is het gratis. Op doordeweekse dagen bent u ongeveer 10€ kwijt. Vindt u dit bezwaarlijk, dan kunt u de wandeling ook beginnen op het parkeerterrein bij Bar bistro De Roos, Valkenburgerweg 116, 2231 AP Rijnsburg. De opbouw van de wandeling is wel op zijn mooist vanaf het startpunt Leiden en vanaf het station.

Treinreizigers hebben vanaf station Leiden Centraal bijna 600 meter nodig om de wandeling op te pakken. Gps'ers volgen de track NS GravenH.

Er zijn verschillende horecagelegenheden langs de route, klik voor de openingstijden op de links. Vlak na de start komt u langs het dagelijks geopende Theehuis de Leidse Hout. Op de grens tussen Oegstgeest en Rijnsburg vindt u Bistro de Roos; ma gesloten.
In het centrum van Rijnsburg is in het multifunctionele centrum Brasserie De Burgt gevestigd; zo gesloten. Op het terrein van Kasteel Oud Poelgeest passeert u Restaurant Oud Poelgeest, dit heeft een prachtig terras.

Het voetveer Voetveer Valkenburg-Rijnsburg vaart het hele jaar door. Let op: u hebt contant geld nodig voor het voetveer! Houd de eindtijd in de gaten.

In Rijnsburg komt u langs Museum Het Spinozahuis.

Na veel regen kunnen sommige paden drassig zijn.

Het Heempark is verboden voor honden. Er is een alternatief. Gps'ers volgen de track Alt GrH hond.
Met dank aan de routemaker(s) Fieke Krikhaar en Marjan Hooijmans en aan de controleur(s) Quirine en Bruun Feijen.

2 reacties

16 februari 2024   

foto
Reactie
Verrassende route door parken, groen en ook bebouwde omgeving. Leuke tussenstops bij het Torenmuseum in Valkenburg en het Spinozahuis in Rijnsburg.
Door Bruun en Quirine Feijen

22 mei 2022   

foto
Reactie
Wat een bijzondere, rustige wandeling in de omgeving van Leiden. En zoveel water en groen! Interessant om te zien wat er allemaal gebouwd wordt, veel variatie. Een prachtige pauzeplek is het terras bij Kasteel Oud Poelgeest.
Door Mieke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"