Kaas, Kool en Duin

fietsroute - 46 km

Vanaf het startpunt fietst u in korte tijd naar het historisch centrum van Alkmaar. Terrasjes zijn daar natuurlijk in overvloed. Daarna bent u al snel buiten de stad en rijdt over rustige fietspaden naar Broek op Langedijk, het Rijk der Duizenden eilanden. Het Museum BroekerVeiling is de moeite waard om te bezoeken. Langs mooie huizen en veel water toert u via dorpjes en tussen enorme koolvelden door naar het recreatiegebied Geestmerambacht. Na een rondje om de plas en een paar kilometer langs het Noordhollandsch Kanaal komt u in een heel ander gebied. U rijdt tussen de weilanden door naar het dorpje Groet, het noordelijkste punt van de route. Dan gaat het zuidwaarts langs de rand van de Schoorlse Duinen, grotendeels over een fietspad, naar Bergen. In het hoogseizoen is het daar gezellig druk. Dwars door de polder fietst u terug naar Alkmaar.

Praktische informatie

Het parkeerterrein Viaanse Molen is gratis.
De fietstocht is zeer eenvoudig vanaf station Alkmaar te starten.

Horecagelegenheden vindt u onder andere in Alkmaar, bij Geestmerambacht en in Bergen.
Elke vrijdagochtend, tussen 10 en 12 uur, vanaf de eerste vrijdag van april tot en met de eerste vrijdag van september wordt op het Waagplein de druk bezochte kaasmarkt gehouden. U komt er langs op de route.
Wilt u het Museum BroekerVeiling bezoeken, kijk dan vooraf op de website voor de exacte openingstijden.
Voor Restaurant de Burg zie de website.

Startpunt Kaas, Kool en Duin

Parkeerterrein Viaanse Molen
Havinghastraat
1817 DA Alkmaar

coördinaten: N52.64820 E4.73789
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Sjaak Conijn.

5 reacties

9 augustus 2023   

foto
Reactie
Ik was weer in mijn oude woonplaats en dan geniet ik van Bergen en omgeving. In Alkmaar was het gezellig druk omdat het geen strandweer was. Met een matige wind tegen en later ook dan weer mee, fietsten we deze tocht. Mieke bedankt.
Door Ank de Graaff

10 juli 2021   

foto
Reactie
Een leuke niet te zware afwisselende tocht door de stad, en haar historische buitengebied, langs bezienswaardigheden in de dorpen eromheen. Door de polder en langs de duinrand via Bergen terug. Een heerlijke aan te raden fietstocht.
Door Ank de Graaff

7 november 2020   

foto
Reactie
Deze route is behoorlijk afwisselend, maar gaat wel erg veel door bebouwde gebieden. Wij hebben er vanaf Camperduin nog het stuk van de route "Pannetjes met Polderland" aan vast geplakt dat door de duinen gaat.
Door Marien

8 juli 2019   

foto
Reactie
Veel van wat Noord-Holland te bieden heeft komt aan bod: plaatsjes, groenstroken, akkers, water, duingebied en natuurlijk molens. Wat woont men mooi op die 1000 eilanden! En wat heeft rode kool een prachtkleur als je een veld vol ziet.
Door Hans en Mirjam

17 maart 2015   

foto
Reactie
Kaas, Kool en Duin is een route met veel meer dan 3 gezichten. Heel afwisselend, een aanrader.
Voor mij de eerste keer om een fietsroute te controleren en omdat ik dat goed wilde doen heb ik het rondje met plezier 2 dagen later nogmaals gereden.
Door Sjaak Conijn

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"