Vestingstad Steenwijk

wandelroute - 4 km of 5 km

Vestingstad Steenwijk is een stadswandeling door het centrum van Steenwijk. Van oorsprong is Steenwijk een oude vestingstad. De stadsrechten dateren uit de 13e eeuw. De grachten en stadswallen stammen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog, toen Steenwijk een strategische plaats was aan de heirweg van Stavoren naar Duitsland. In 1522 is de strijd zo hevig geweest dat de hele stad in as werd gelegd. Alleen de Vrouwekerk en de Sint Clemenskerk bleven overeind. Er zijn verder geen gebouwen meer van vóór 1523. De stad had vier stadspoorten. Die zijn in de 19e eeuw verdwenen. Tot 1829 verkeerde de vesting in nog min of meer oorspronkelijke staat. In 1950 is een deel van de stadswal gerestaureerd.
In 2017 is ter gelegenheid van de viering van het ontzet van 1521 een vestingroute ontwikkeld van 2km met diverse informatiepanelen. De vestingroute is aangegeven met blauw/groene pijlen. Een groot deel is opgenomen in deze stadswandeling.

Praktische informatie

Parkeren: als u met de auto komt, kunt u het beste parkeren achter het station. Neem vanaf de A32 afrit 6 en ga vóór de spoorwegovergang naar rechts richting P+R.

Klik voor de openingstijden van Villa Rams Woerthe op de link. Ook kan op die tijdstippen in de villa de expositie van Hildo Krop worden bezocht.
De openingstijden van het Stadsmuseum vindt u op de website.
Als de winkels open zijn, kunt u binnenlopen bij de De oude Smidse, de woonwinkel Stallen van Spijkervet en het pand van Nico Brillen.

Evenementen in Steenwijk Vestingstad vindt u op de website.

Startpunt Vestingstad Steenwijk

NS station Steenwijk
Stationsplein 2
8331 GM Steenwijk

coördinaten: N52.79090 E6.11670
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs en aan de controleur(s) Anno Jansen.

9 reacties

26 maart 2023   

foto
Reactie
Mooi stadsrondje, veel kerken, oude gebouwen en leuke stadsweetjes onderweg! Ga deze route zeker nog eens doen!
Door Evelien en Rick

4 mei 2022   

foto
Reactie
Mooie wandeling over de stadswallen, langs kerken en door de stadstuin. Park Rams Woerthe is super mooi.
Door Ellen Kamphuis

11 augustus 2021   

foto
Reactie
Een leuke wandeling door Steenwijk. Van alles te zien, o.a. mooie historische gebouwen, veel kerken en kerkjes, de prachtige stadswal en de jachthaven. Vandaag afgewisseld door een gezellige kermis op de markt. Genoten!!
Door Inge, Willy en Jan ter Haar

22 november 2020   

foto
Reactie
Leuke route om Steenwijk te leren kennen.
Door Hans

12 juni 2019   

foto
Reactie
Korte route langs een aantal kerken en veel leuke historische weetjes over Steenwijk. Veel te bekijken!
Door Aad van Dorp

16 augustus 2017   

Reactie
Vandaag met een groep o.l.v. Luuk de route gelopen. Nu eens niet hoofdzakelijk door de natuur, maar door de gezellige stad Steenwijk. Een mooi smal pad langs de vestingwerken en op het eind het park van Rams Woerthe. Verder veel leuke verrassingen.
Door Cornel

6 april 2016   

Reactie
Met de wandelpool deze leuke route gelopen. Mooi van lengte en veel achtergrond informatie. Bij Nico's Brillen kun je binnen kijken en een rondleiding krijgen van de eigenaar zelf. Een aanrader! Luuk bedankt voor, alweer, een mooie wandeling.
Door Ineke van der Wal

6 april 2016   

foto
Reactie
Met een wandelpool heb ik deze wandeling gelopen. We hebben de smederij bezocht en kregen een rondleiding bij Nico Brillen. Iedereen vond het een leuke stadswandeling.
Door Luuk Jacobs

6 april 2016   

Reactie
Een vlot te lopen wandeling langs hetgeen Steenwijk te bieden heeft. Met name de stadswal en de panden van Nico Brillen, Rams Woerthe (Jugendstil) en het stadslogement (voormalige smederij van Steenwijk) zijn de moeite waard.
Door Rinze de Jong

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"