Poldermodel aan de Omringdijk

fietsroute - 37 km

Onderweg maakt u kennis met het roemrijke verleden van deze voormalige VOC stad. Veel panden ademen nog steeds de sfeer van eertijds uit, zoals het imposante Waaggebouw. Langs de Appelhaven met voormalige pakhuizen (let op de namen) fietst u naar de haven. Rechts ligt de Hoofdtoren met het Houten Hoofd. Hier vandaan vertrokken de schepen van de VOC naar Oost Indië, dit is Zuid-Azië en Zuidoost Azië.

U verlaat de stad via de Binnenluiendijk. Vanaf de Schellinkhouterdijk kunt u tot aan Oosterleek op hoog niveau genieten van weidse uitzichten over het Markermeer met ('s zomers) in de verte zeilschepen van de Bruine Vloot en andere zeilboten. Ook het uitzicht landinwaarts over weilanden met boomgaarden, afstekend tegen de typisch Hollandse luchten, is afwisselend en altijd boeiend. Op uw weg door de dorpen ziet u verschillende mooie Westfriese boerderijen.

Praktische informatie

Houd er rekening mee, dat in het weekend ook motorrijders de dijk langs het Markermeer graag gebruiken voor een plezierritje. Bent u met de auto dan kunt u gratis parkeren op het Dagparkeerterrein: Nieuwe Wal, 1621 MB Hoorn.
Horecagelegenheden komt u tegen in Hoorn, Schellinkhout en Hem.

Startpunt Poldermodel aan de Omringdijk

NS station Hoorn
Stationsweg 1
1621 HZ Hoorn

coördinaten: N52.64508 E5.05417
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Winnie Schats.

3 reacties

17 mei 2023   

Reactie
Een mooie route tussen de weilanden en over de dijk langs het Markermeer, heel veel vogels gezien. En fijn dat motoren in het weekend tussen april en oktober niet meer over de dijk mogen.
Door Winnie

25 april 2021   

foto
Reactie
Een fijne fietstocht door Westfriesland. Na het historische centrum van Hoorn is het lekker toeren hoog op de dijk langs het Markermeer. Veel vogelgeluiden om je heen en gelukkig weinig motoren op deze dag. Leuke dorpjes met mooie boerderijen.
Door Mieke

25 augustus 2019   

foto
Reactie
Prachtige fietsroute tussen mooie boerderijen, kleine huisjes, het gezellige Hoorn en natuurlijk het Markermeer. En een spannende spoorwegovergang. Zeker de moeite waard en je niet ergeren aan motoren op de dijk.
Door Lenny en Hans Beumer

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"