Balloërveld en Drentsche Aa

31 km

Startpunt

Parkeerplaats Kerkbrink
Kerkbrink 1
9451 AL Rolde

coördinaten: N52.98870 E6.64458

Introductie

Een tweedaagse wandeling door twee schitterende Drentse natuurgebieden: Het Balloërveld en de Drentsche Aa.
Het Balloërveld (in de streek meestal anders gespeld: Ballooërveld) is een afwisselend heide- en zandgebied dat onderdeel uitmaakt van het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa. Het wordt gerekend tot de oudste bewoonde gebieden van ons land. Uit die tijd zijn nog veel grafheuvels overgebleven. Het Balloërveld is doorsneden met brede paden, maar er zijn ook veel eenmanspaadjes dwars over de heide. Sommige paden zijn nog van voor de middeleeuwen, anderen zijn uit de tijd dat het militair oefenterrein was. Daarvan zijn ook nog enkele loopgraven overgebleven.
Het gebied van de Drentsche Aa omvat prachtige moerassige gebieden, waar in het voorjaar volop orchideeën groeien. Het gebied wordt doorsneden door kleine beekjes, zoals Oudemolensche Diep, Zeegserloopje en Gastersche Diep. De meeste van deze kronkelige stroompjes hebben door de eeuwen heen hun natuurlijke loop behouden en vormen de levensader van dit prachtige landschap.
Deze tweedaagse is een combinatie van dagtochten Balloërveld en Drentsche Aa.

Praktische informatie

De route is bereikbaar met de bus vanaf station Assen. In Rolde stapt u uit bij de halte Kerkbrink.

In Rolde is horeca. Onderweg is geen horeca direct aan de route. Wel kunt u vlak voor Oudemolen en vlak voor Gasteren even van de route afwijken. Dit is aangegeven in de routebeschrijving. In Oudemolen kunt u terecht bij Herberg de Fazant en in Gasteren bij Pannenkoekenboerderij Brinkzicht. Raadpleeg vooraf de websites voor de openingstijden.

U begint de route in Rolde en overnacht in/bij Zeegse. Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden. De overnachting moet u zelf regelen. U kunt terecht bij Fletcherhotel De Zeegser Duinen, Scheibershof Appartementenverhuur, De Clinge en De Zeegsterhoeve.

Het dragen van stevig en waterdicht schoeisel is ten zeerste aan te bevelen.
Met dank aan de routemaker(s) Theo van den Dool en Loes van den Dool en aan de controleur(s) Jetty Koopman en Ron Fijn.

13 reacties

6 september 2023   

foto
Reactie
Prachtige route!
Door Ellen

1 juni 2022   

foto
Reactie
Er zijn veel Mooiste Routes, maar deze hoort zeker in onze Top 3! Het is de eerste keer dat ik een route 5 sterren geef.
Door Wolter Strijker

21 mei 2022   

Reactie
Wat een heerlijke wandeling! Prachtig gebied, afwisselend, voornamelijk onverhard, rustig, heel veel vogeltjes, de orchideeën in bloei. Goede routebeschrijving. Zeegse is prima overnachtplek, let op er is daar geen winkel! Wel horeca.
Door Hettie de Vetten

12 maart 2022   

Reactie
Samen met mijn zoon van 12 heb ik afgelopen weekend deze wandeling gelopen. Voor hem een prachtige eerste kennismaking met langere afstanden wandelen. We hebben genoten van de schitterende gebieden! En een heel erg duidelijke routebeschrijving.
Door Esther Tjeerdema

29 oktober 2021   

Reactie
Mijn eerste route van deze site. Prachtig!
Door Erie

30 augustus 2021   

foto
Reactie
Twee prachtige wandeldagen; Drenthe op z'n mooist, we hebben genoten!
Door Ria

29 juni 2020   

Reactie
Wat een top wandeling. Van begin tot einde: de weidsheid, de prachtige eiken, de bloemen (net te laat voor de orchideeën..). Vijf sterren plus!
Door Annelies

3 mei 2020   

foto
Reactie
Super mooie route door een van de mooiste stukjes van het land! Zowel cultuurhistorie, als natuurlijke landschappen vormen het uitzicht van deze route. Heb deze route in één dag gelopen. De paden zijn over het algemeen prima, hier en daar mul of zompig.
Door Aad van Dorp

15 augustus 2019   

foto
Reactie
Het blijft een schitterende wandeling, die we vaker lopen. En zeker in augustus als de heide in volle bloei staat. Je wordt er steeds weer stil van.
Door Loes en Theo van den Dool

11 april 2019   

Reactie
Wij hebben enorm van deze wandeling genoten. Bossen, open velden, stilte en de nodige dieren onderweg zoals fazanten, ooievaars en een ree maakten het compleet. Bovendien stak de schaapskudde op zeker moment over en konden we de pas even inhouden.
Door Leo Snepvangers en Lilian Hoorn

2 november 2018   

foto
Reactie
Wat een prachtige wandeling. Dag 1 mag van mij 6 sterren krijgen. Het is de hele dag genieten van de schitterende natuur. Het beekdal is in het ‘herfst’licht een plaatje. Ook dag 2 is zeer de moeite waard.
Door Mieke

8 augustus 2018   

Reactie
Een prachtige twee daagse. Ondanks dat de heide duidelijk te lijden heeft gehad van de droogte is het geweldig wandelen in dit mooie en rustige gebied. Jammer dat er geen gpx-track beschikbaar is.
Door Thil en Marianne

20 september 2016   

foto
Reactie
Op deze 2-daagse wandeling hebben we weer genoten van al het moois dat Drenthe te bieden heeft. De introductie klopt helemaal, de beschrijving is prima, al met al een schitterende, afwisselende wandeling. Een aanrader dus!
Door Jan en Henny Gorter

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"