Breda Nassaustad

10 km

Startpunt

NS station Breda
Stationsplein 16
4811 BB Breda

coördinaten: N51.59470 E4.77939

Introductie

Ontdek tijdens deze stadswandeling de rijke historie van Nassaustad Breda. Veel van de historische plekken in de stad zijn rijksmonument en hebben te maken met Oranje Nassau, kerken, oorlogen en de bevrijding in 1944 door de Eerste Poolse Panterdivisie onder leiding van Generaal Maczek. U kunt genieten van mooie huizen, gevels, gebouwen, kerken en hoven.
De inrichting van de stad is traditioneel, met natuursteen bestratingen. Er zijn veel bomen, kunst/beelden, banken en fonteinen.
Op diverse plaatsen in de stad zijn muurschilderingen gemaakt op ‘Blind Walls’; blinde, minder mooie, gevels. Tijdens de wandeling komt u er een aantal tegen. Het is wel opletten, want u loopt er snel voorbij.
In Breda zijn twee grote stadsbranden geweest, in1490 en in 1534. Veel houten huizen zijn toen verbrand, vanaf die tijd zijn bijna alle huizen in steen gebouwd en ook duidelijk fraaier!

Praktische informatie

Achter NS station Breda ligt het regionale busstation; uitgang Belcrum. Het parkeren in Breda is prijzig. Bij de P+R van NS station Breda-Prinsenbeek kunt u vrij parkeren. Vanaf dat station bent u met de trein binnen 5 minuten op station Breda.

Er zijn veel mogelijkheden voor een drankje, ijsje of lunch. Ook zijn er mooie rustpunten op de route en veel bankjes. U kunt in alle rust pauzeren en genieten van de stilte.

U kunt het Stedelijk Museum Breda bezoeken. Denk aan uw Museumkaart.
De collectie van de Koninklijke Militaire Academie in het Koningin Wilhelmina Paviljoen is iedere dinsdag gratis te bekijken tussen 11 en 16 uur.
In de Grote Kerk kunt u een aangegeven route lopen met behulp van ondersteuning met geluid, meldt u hiervoor bij de balie.

Langs de singels zijn deels mooie paden onder de bomen. Afhankelijk van het weer kunt u kiezen om onder de bomen/langs het water te lopen of langs de gevelzijde over voetpaden.

Tip voor gps gebruikers: neem de routebeschrijving mee voor de informatie over de bezienswaardigheden.
Met dank aan de routemaker(s) Evert Jan Verburg en aan de controleur(s) Joha van den Honert.

2 reacties

19 oktober 2023   

Reactie
Leuke route die vooral in de binnenstad zoveel weetjes heeft dat de route veel tijd kost. Het Begijnhof is een oase van rust. In de singel nog een blauwe flits [ijsvogel] gezien. De route is goed beschreven en vooral goed in elkaar gezet.
Door Joop de Vos

29 augustus 2023   

foto
Reactie
Een mooie afwisselende stadswandeling met veel interessante informatie. Breda heeft een knus centrum met gezellige horeca. Het park en de singels zorgen voor een groen intermezzo.
Door Joha

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"