Vuur en Voer

wandelroute - 9 km of 20 km

Tijdens deze wandeling kunt u regelmatig genieten van de mooie vergezichten over het Maasdal of de Voerstreek. Het begin van de wandeling gaat door het Savelsbos. Dit hellingbos is lang gerekt, ongeveer 6km, en zeer smal. Het verschil tussen het laagste en hoogste punt in dit bos bedraagt 75m. In het voorjaar is de bodem op veel plekken bedekt met daslook.
De route gaat langs de prehistorische vuursteenmijn van Rijckholt, het oudste archeologisch en industrieel monument van Nederland.
Na het verlaten van het bos wandelt u richting de Voerstreek. Het plaatsje ’s Gravenvoeren is het verste punt van deze wandeling. De terugweg gaat over de Snauwenberg naar Mheer. In Banholt brengt u een bezoek aan de Vuursteenwinplaats met het Uitzichtpunt Eiland van Banholt.

Praktische informatie

OV-reizigers: vanaf Station Maastricht is het startpunt te bereiken met lijn 57, bushalte Sint Geertruid Centrum.
Komt u met de auto dan kunt u vrij parkeren op de algemene parkeerplaats schuin tegenover De Koekenpan.

Kijk op voor de openingstijden van de horeca bij het startpunt op Breakaway. Op hun website treft u onder run & ride outs een parkeertip aan.
Voor de openingstijden van horeca onderweg zie Eetcafé De Bosrand en Afspanning De Swaen in ’s Gravenvoeren.

Startpunt Vuur en Voer

Breakaway
Dorpstraat 33
6265 AK Sint Geertruid

coördinaten: N50.79580 E5.76515
Met dank aan de routemaker(s) Lenie Damsma en aan de controleur(s) Theo Wilbers en Huub Dieteren.

13 reacties

2 juli 2022   

foto
Reactie
Het eerste stuk door het Savelsbos is prachtig. Het stuk vanaf Hof van Libeek naar 4 en van 's Gravenmoer naar Hoeve Snauwenberg vonden wij wat saai. Daarna werd het weer een mooie route.
Door Marien

2 augustus 2020   

Reactie
Vuur en Voer is nog steeds een zeer uitgebreide route met bossen en akkers.
Ook komt men nu in de zomer veel fruitbomen tegen. Een aanrader voor wandelaars die niet schuwen voor wat klimwerk.
Door Theo Wilbers en Huub Dieteren

7 juli 2020   

foto
Reactie
Op de korte route genoten van zonnige veldwegen, rijpe aalbessen, Savelsbos met betoverend zonlicht door hoge bomen en een krijsende buizerd in de kersengaard. Bij de inkorting even doorgelopen voor een magnifiek uitzicht over goudgeel graan!
Door Harm en Tiny

2 april 2019   

foto
Reactie
Tweede keer deze wandeling gelopen, nu inclusief Mheer en Banholt. Ook dat deel is de moeite waard. Let op: op dinsdag zijn veel horecagelegenheden dicht!
Door Ward

1 april 2019   

Reactie
We liepen op een maandag en dan zijn veel café's niet open. Daarom in Mheer gestart zodat we halverwege bij de Bosrand konden lunchen. Het stuk door de Voerstreek vonden wij wat saai in deze tijd van het jaar. Vandaar de drie sterren.
Door Tineke en Mike

14 december 2018   

foto
Reactie
Mooie wandeling, lekkere afstand, stijgingen zijn niet zwaar. De grensoversteken gaan over vlak land, wat op een vrieskoude, wat sombere winterdag een beetje onherbergzaam is. Gelukkig is er heel evenredig verdeeld vier keer een knusse pleisterplaats.
Door Paul Doorenbosch

21 oktober 2018   

foto
Reactie
Afwisselende route met akkerbouw, fruitbomen en de Snauwenberg. Er is een nieuw restaurant geopend bij het start/eindpunt, L'appetito, dat zag er ook goed en gezellig uit.
Door Vivian

19 september 2018   

foto
Reactie
We hebben er een 2-daagse van gemaakt. Overnachting in 's-Gravenvoeren. Fantastisch. De route ook. Golvende akkers, holle weggetjes en alles daartussen. Gigantisch stamslaboontjes-landschap. Hoe oogst je die? Mooie korte vakantie.
Door Liesbeth en Freek

11 april 2018   

foto
Reactie
Wat een fraaie wandeling! Het Savelsbos in het voorjaar is wonderschoon. De pleisterplaatsen (Camping de Bosrand en de Swaen in 's Gravenvoeren) zeer uitnodigend.
Wij hebben de route ingekort door vóór Mheer het pad onderlangs het hooge bos te nemen.
Door Ward

11 augustus 2017   

foto
Reactie
De inkorting: een fijne route langs maisvelden en sappige appelboomgaarden, over veldwegen en door het Savelsbos met ruig klokje, salomonszegel, wijngaardslakken, de vuursteenmijn, oranje naaktslakken en een bijzonder uitzicht over het Maasdal.
Door Harm en Tiny

12 april 2017   

foto
Reactie
Prachtige wandeling door het Savelsbos, bomen die nog alle licht doorlaten, de bodem bedekt met witte, lila en gele bosanemonen en daslook. Daarna een wandeling met prachtige vergezichten. Café de Bosrand bood een plezierige onderbreking.
Door Jannie en Henk

16 maart 2017   

Reactie
Samen met mijn vrouw deze prachtige route gelopen. Mooie vergezichten. Erg afwisselend. Vooral het gedeelte in het Savelsbos is prachtig. Alleen verharde wegen in de dorpjes. Een pluim voor de routemaakster.
Door Fam. M.F. Sinke

10 oktober 2015   

foto
Reactie
Mooie tocht met prachtige vergezichten en mooie herfstkleuren. We willen we deze ook nog een keer in het voorjaar gaan lopen. Routemaker bedankt voor deze geweldige route.
Door Arts

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"