Op de Klippen

10 km of 17 km

Startpunt

Hotel-Restaurant Epe-Zwolle
Dellenweg 115
8161 PW Epe

coördinaten: N52.37370 E5.97596

Introductie

Met deze gevarieerde wandeling komt u langs vele hoogtepunten van de Noord-Veluwe. De route voert u over weidse heidevelden en stuwwallen, langs meertjes en sprengen (gegraven beekjes) en door mooie bosgebieden. Topper is wel de graatwandeling over de stuwwallen Renderklippen en Paraplu met zeer fraaie vergezichten over bos en heide. U komt daar mogelijk de schaapskudde tegen en kunt de schaapskooi bezoeken.
De wandeling is vrijwel geheel onverhard en maakt regelmatig gebruik van avontuurlijke eenmanspaadjes.
Onderweg maakt u kans om herten, zwijnen of reeën te spotten.
Kortom: u ontdekt de Veluwe op zijn mooist.

Praktische informatie

U kunt uw auto gratis parkeren op zowel het terrein van het hotel als op de parkeerplaatsen naast en achter het hertenkamp. Zie de kaart.
Horeca: u start bij Hotel Restaurant Epe-Zwolle, alle dagen geopend vanaf 8 uur. Al snel komt u langs Brasserie Floor, geopend wo-zo vanaf 12 uur..
Onderweg kunt u bij de lange route twee maal Uitspanning De Schaapskooi aandoen. De openingstijden variëren sterk per seizoen. Meestal is deze horeca echter van april t/m september op wo t/m zo en van oktober t/m maart op za en zo geopend vanaf 11 uur. Bij slecht weer helaas altijd gesloten.

Sommige paden kunnen na een natte periode modderig zijn.
Op mooie zondagen is het op en rond de Renderklippen gezellig druk.
U kunt hier ook loslopende honden tegenkomen.
Let op: een aantal paden wordt, vooral in de weekenden, helaas clandestien mede gebruikt door ruiters of mountainbikers.
Met dank aan de routemaker(s) René de Jong en aan de controleur(s) Paul Pilgram.

16 reacties

28 januari 2023   

Reactie
Een heel bijzonder mooie wandeling met een uitzicht over een uitgestrekt heideveld. Wij hadden vandaag zaterdag een zeer zonnig dag en hadden het gevoel dat er geen mooiere wandeling is. Jammer van de mountainbikers en de honden uitlaters.
Door Maria Klappe

26 juni 2022   

foto
Reactie
Minstens 5 sterren waard en dan bloeit de hei nog niet eens. Prachtige paadjes, mooie sprengen en noem maar op. Een aanrader voor wie van de natuur houdt.
Door Lenny en Hans Beumer

10 december 2021   

foto
Reactie
We liepen deze route met een gezellige wandelpool. En iedereen genoot. Wat een mooie route is dit! De Renderklippen met de weidse vergezichten zijn natuurlijk prachtig, maar ook de sprengen zijn erg mooi en de bossen lekker afwisselend. Ga 't zien!
Door Janneke

15 oktober 2021   

foto
Reactie
Wij hebben met schitterend weer genoten van deze mooie, afwisselende, route. Het deel ten zuidoosten van de Renderklippen, kenden we helemaal niet. Verrassend en erg mooi. Ook hebben we diverse paddestoelen gezien, waaronder de aardster.
Door JvG

3 oktober 2021   

foto
Reactie
De regen viel weliswaar met bakken vol uit de hemel, maar desondanks volop genoten van deze magnifieke route.
Door Annie, Karin en Ben van Lochem

20 maart 2021   

foto
Reactie
Hele mooie afwisselende route die we zeker nog een keer gaan lopen!
Door Karin

22 februari 2021   

foto
Reactie
Vandaag bij 14°C!!! deze zeer afwisselende route gelopen: een groene zee, sprengen en zeer uitgestrekte heidevelden met klippen .Veel wildsporen. Weer volop genoten!
Door Peter en Tineke de Graaf

10 februari 2021   

foto
Reactie
Jammer dat ik maar 5 sterren kan geven. Op deze heerlijke zonnige winterdag met prachtige sneeuw hadden we het gevoel dat we continu op een kerstkaart rondliepen. Prachtig afwisselend. Bijzonder de renderklippen en de sprengen.
Door Maria

25 december 2020   

Reactie
Afwisselende wandeling door bossen en over heide. Mogelijk druk op de heide in her weekend, maar toch ook op veel paden rustig.
Door Jan Willem en Martine

26 september 2020   

foto
Reactie
Mooi bos- en heidewandeling. Brede bospaden, maar ook paadjes om te struinen. Leuke wandelpool als substituut voor de medewerkersdag. Leuk om wandelend anderen te ontmoeten. En .... paddenstoelentijd!
Door Aad van Dorp

9 april 2020   

foto
Reactie
Mooie route vooral deze tijd van het jaar, met de rijk in bloei staande Krentenboompjes die je overal op de route tegenkomt. Bedankt routemaker voor deze mooie route en mooie dag.
Door Fam Arts

29 november 2019   

foto
Reactie
Prachtige en zeer gevarieerde wandeling. Mooie bospaadjes, diep gelegen beekjes, meertjes en een groot heideveld. ‘n Bijzondere ontmoeting met de schaapskudde en de herder. Veel paddenstoelen gespot. Klapstuk was de route over de klippen. Aanbevolen.
Door Wiebe de Bruin

21 juni 2019   

foto
Reactie
In deze lustrummaand (5 jaar De Mooiste Routes) de 17km route gewandeld. Een fraaie wandeling, meer dan “DMR-waardig“: een prettige afwisseling, waarin de Veluwe tot in de haarvaten wordt verkend maar ook genoten van weidse vergezichten. Aanrader!
Door Adri Jansen

9 juni 2019   

foto
Reactie
Vandaag voor de 2e keer de route van 17 km gelopen. Super mooi en afwisselend. Wat is de Veluwe mooi!
Door Herman en Els

24 april 2019   

Reactie
Een prachtige en afwisselende wandeling langs sprengen en over de Renderklippen. Je komt langs de schaapskooi en dwaalt over de grote heidevelden.
Een route van 6 sterren!!
Door Loes en Theo van den Dool

15 februari 2019   

Reactie
Een wandeling meet heel veel interessante plekjes. Mooie sprengengebieden en stuwwallen, maar ook uitgestrekte heidevelden en interessante natuurpaden. Een super mooie aanwinst voor de Mooisteroutes.nl.
Door Fred en Marion den Hertog

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"