Gouden Grachten

9 km

Startpunt

NS station Amsterdam Centraal
Stationsplein 15
1012 AA Amsterdam

coördinaten: N52.37883 E4.90052

Introductie

Gouden Grachten is een stadswandeling langs de grachten van Amsterdam. De grachtengordel van Amsterdam staat niet voor niets sinds 2010 op de Unesco Werelderfgoedlijst. Het is een aaneenschakeling van prachtige historische panden met karakteristieke gevels. Kijk regelmatig omhoog om te genieten van de gevelstenen en de kleine details. Ook op een afstand, aan de overkant van de gracht, is het een en al schoonheid.
De route leidt u langs de belangrijkste grachten, maar ook over de verschillende dwarsgrachten en door de negen straatjes die de hoofdgrachten met elkaar verbinden. Regelmatig komt u in dit waterrijke deel van de stad over een van de tachtig bruggen die de grachtengordel rijk is. In de routetekst wordt u op veel bezienswaardigheden gewezen, maar u zult zien dat er nog veel meer te ontdekken valt.
Bent u klaar met de wandeling, dan heeft u misschien nog zin en tijd om een rondvaart door de grachten te maken.

Praktische informatie

U komt tijdens de wandeling langs verschillende musea. Een tip voor een museumbezoek dat prima aansluit bij deze wandeling is: Grachtenmuseum, Herengracht 386. Dagelijks geopend van 10 - 17 uur, behalve op maandag.
Ook het Stadsarchief van Amsterdam in de Vijzelstraat is een bezoek waard. U kunt er gratis terecht van di t/m vrij van 10 - 17 uur. In het weekend vanaf 12 uur.
Wilt u iets weten over de geschiedenis van Amsterdam, dan kunt u op de site van het stadsarchief zoeken bij de beeldbank.

Tip voor gps-gebruikers: neem de routebeschrijving mee, er staat veel informatie over de bezienswaardigheden in.
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Joha van den Honert.

8 reacties

23 juli 2021   

foto
Reactie
Helemaal geen onbekend terrein voor mij, maar de weetjes maken het extra leuk. Vooral ook de aandacht voor de gevelstenen!
Door Thea Ackema

8 december 2019   

foto
Reactie
Wat een mooie wandeling, die ook nog eens de grootste drukte omzeilt. Jaren in Amsterdam gewerkt en toch zoveel nieuws ontdekt. Kijk niet alleen óm je heen maar volg het advies van Ramses Shaffy 'hoog, kijk omhoog..', en bewonder de prachtige gevels.
Door Joha van den Honert

4 juni 2017   

foto
Reactie
Prachtige route met veel informatie over de geschiedenis van Amsterdam. Net even wat anders dan de vast toeristische plekken!
Door Saskia

27 januari 2017   

foto
Reactie
Vele malen in Amsterdam gewandeld, zonder en mét een DMR route. Maar dit is een wandeling die eruit springt en dit UNESCO Wereld Erfgoed prachtig in beeld brengt. Van harte aanbevolen, zeker in deze tijd van het jaar nu het zicht onbelemmerd is.
Door Wiebe de Bruin

17 augustus 2016   

Reactie
Vandaag deze leuke maar vooral interessante wandeling gedaan. Bijna alles was bekend, maar hoe veel beter ken ik alles nu. Het bezoek aan het stadsarchief was zeer verrassend. Kortom "hulde aan de routemaker". De weersomstandigheden werkten ook mee.
Door Anneke Binsbergen

29 juni 2016   

Reactie
Wat een heerlijk ontspannen wandeling langs de mooie grachten van Amsterdam. We hebben de stad op een heel andere manier leren kennen. Deze wandeling is gezien de afstand goed te doen op een vrije middag. Duidelijk beschreven!!! Aanrader!!
Door Joke en Arie van 't Hoff

3 april 2016   

foto
Reactie
Leuk om toerist in eigen stad te zijn. De straten kenden we al, maar de route en vooral de weetjes zijn nieuw. Met een zonnige zondag was het weer genieten.
De foto is van Louise.
Door Hubert, Michel, Aurora en Louise

10 maart 2016   

foto
Reactie
Al deze mooie grachten en leuke winkelstraatjes, ik kende ze al. Wat me ontbrak was de kennis uit de weetjes. Zij geven wat je ziet meerwaarde en dagen uit beter te kijken. Doen dus deze route! Zeker nu boomblad ontbreekt waardoor het zicht vrij is.
Door Mirjam Aarsman

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"