Waterrijk

wandelroute - 11 km of 16 km

Waterrijk is een ruige en schitterende rondwandeling door het natte recreatiegebied Het Twiske. U loopt om de Stootersplas, grasduint door rietlanden, langs slootjes en strandjes. Het gebied dankt zijn naam aan het riviertje Twiske. Tijdens de wandeling ziet u aan de horizon de contouren van de dorpen Landsmeer, Oostzaan en Den Ilp in het landschap Waterland.
Deze route is in elk jaargetijde een aanrader. Neem uw verrekijker mee. Tijdens mooie dagen in het weekend is het gezellig druk op de strandjes en de picknickplaatsen. Op de wandelpaden blijft het bijna altijd rustig.

Praktische informatie

Tijdens het broedseizoen van 15 maart - 15 juni kan alleen de 11km versie gebruikt worden.

Let op: het kan zijn dat uw navigatiesysteem u, nadat u via de N516 bij de verkeerslichten op de kruising bij Zuideinde in Oostzaan komt, direct het Twiske instuurt. Niet doen! Houd richting Centrum aan. Na bijna 1,5km komt u bij de wegwijzer die u rechtsaf naar het startpunt leidt.
Bij de sporthal is een gratis parkeerterrein.

Het startpunt is met bus 382 te bereiken, stap uit bij bushalte Kunstgreep. Zie voor de aanlooproute de tekst boven de routebeschrijving.

De eerste horeca gelegenheid bevindt zich op 1,5km na de start:
Paviljoen Twiske.
Na 11 kilometer is Zorgboerderij de Marsen een leuke pauzeplek.
Bijna aan het eind van de route ligt: Eetcafé De Jachtclub. Klik voor de exacte openingstijden op de links.

Let op: eind juli wordt jaarlijks een dance festival gehouden in Het Twiske. U kunt de route dan beter niet wandelen.

Startpunt Waterrijk

Sporthal Oostzaan
Twiskeweg 107
1511 BW Oostzaan

coördinaten: N52.44690 E4.88136
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Angeline Boef.

14 reacties

23 maart 2024   

Reactie
Zon, wolken, veel wind: hollandser kun je het niet krijgen. Een prachtige route!
Door Elly en Robbert Sluijp

27 januari 2024   

foto
Reactie
Het was eindelijk eens een prachtige zonnige winterdag en dit was een hele mooie route om te wandelen. Af en toe wat modderig, maar genoten van de natuur en het water.
Door Esther

6 juni 2023   

Reactie
Het was vandaag heerlijk wandelweer voor de 11 kilometer versie van deze prachtige route.
Door Angeline

7 september 2022   

foto
Reactie
Na bijna 10 jaar opnieuw deze Twiske route gewandeld. En het werd een waar feest van herkenning. Buitengewoon wandelweer was de kers op de taart. Deze prachtige route scoorde bij ons een royale 8,5. Zeer aanbevolen.
Door Wiebe de Bruin

22 december 2021   

foto
Reactie
Op een lekker koude winterdag net voor de kerst deze wandeling gelopen. In het voorjaar van 2020 deze wandeling ook al eens ondernomen. Hoe anders nu, met de berijpte omgeving! Weer erg mooi.
Door Margreet

25 november 2021   

foto
Reactie
Deze aansprekende wandeling door dit recreatiegebied is een ware beleving. Talrijke waterpartijen, een veelheid aan vlonders en bruggetjes tussen de rietlanden en een weldadige rust. Echt puur natuur en een gemeend compliment voor de routemaker.
Door Piet en Tiny Laan

13 april 2019   

foto
Reactie
Een fantastische wandeling in een prachtige omgeving.
Door AenA

17 maart 2017   

foto
Reactie
Opnieuw deze prachtige wandeling gelopen rond de grote plas water. Nu met onverwacht zon in de loop van de wandeling en veel wind. Mooie vergezichten en heldere kleuren. Sjaak bedankt!
Door Thea Ackema

17 maart 2017   

foto
Reactie
Het was weer erg mooi deze waterrijke route, vooral toen ook de zon nog begon te schijnen. En heel gezellig met de wandelpool georganiseerd door Sjaak Conijn!
Door Marijke Uriot-Palsgraaf

17 maart 2017   

foto
Reactie
Deze polderwandeling langs veel water, ken ik nu goed. Met wind en zon was hij weer geweldig. Nu is er een leuke pauzeplek bij, bij Zorgboerderij De Marsen. Sjaak bedankt voor de organisatie.
Door Ank de Graaff

19 januari 2017   

Reactie
Vandaag een prachtige winterse wandeling gemaakt door het natuurgebied Twiske. Veel onverharde paden en prachtige vergezichten. We hadden mooi helder winterweer, beter kon niet voor deze wandeling door de rietvelden. Ook veel watervogels gezien.
Door Hanneke Reijnaars

9 juli 2016   

foto
Reactie
8 en 9 juli deze wandeling gelopen. Een mooi gebied met veel rustige stukken, we zagen veel soorten runderen met kalfjes, zwanen en ganzen met jongen, buizerds en een visdiefje in actie. Het diefje had nog bijles nodig. Een mooie wandeling in de zomer.
Door Ank de Graaff

8 juli 2016   

foto
Reactie
WATERRIJK! Met recht veel water, bruggetjes hol en bol, overstapjes en een weids uitzicht naar alle kanten. Veldbloemen in alle kleuren. Rust.....en dat alles onder de rook van Amsterdam. Mooie wandeling, ondanks (gedeeltelijk) de regen.
Door Thea Ackema

24 mei 2015   

foto
Reactie
Mooie route in een heel mooi gebied. Er moeten ook stukken land doorkruist worden met koeien. Daar moet je niet bang voor zijn. Om het verslag van deze wandeling te lezen, kijk op www.mirandavanderleek.blogspot.com
Door José en Miranda

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"