Kamp Westerbork

wandelroute - 14 km

Tijdens deze wandeling kunt u genieten van de natuur van een deel van Boswachterij Hooghalen, dat nog goed herkenbaar is als ontginningsbos. Het ligt op oude heidegronden waar sparren en lariksen het gezicht bepalen. Er bevinden zich enkele heideterreintjes en vennen; heuvels zijn er nauwelijks. Heel kenmerkend zijn hier de veelal rechte paden, met als gevolg talrijke kruisingen en (bijna) geen spannende zijpaadjes. Staatsbosbeheer ruimt op veel plekken omgevallen bomen niet meer op, waardoor sommige paden niet meer toegankelijk zijn.
Onderweg ziet u zo nu en dan de schotelantennes van de bekende Radiosterrenwacht Westerbork.
Na de beslotenheid van de Hooghalense ontginningsbossen komt u vrij plotseling in het weidse gebied Holmers-Halkenbroek tussen de boswachterijen Hooghalen en Grolloo. Na geruime tijd komt u aan de voet van de 14 meter hoge uitkijktoren, een mooie pauzeplek.
Uiteindelijk bereikt u het terrein van het voormalige Kamp Westerbork, waarvandaan in de oorlog ruim 100.000 Joden zijn afgevoerd naar de concentratiekampen in Duitsland. De route gaat over het terrein. Eventueel kunt u tijd nemen om het een en ander op u te laten inwerken.
Via het Melkwegpad, waar via infopanelen informatie wordt gegeven over ons zonnestelsel, wandelt u terug naar het beginpunt van deze tocht.

Praktische informatie

Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een groot parkeerterrein. In het museum is ook een restaurant, dat zonder entree kan worden bezocht. Openingstijden vindt u op de website.

Het dragen van goed, waterdicht schoeisel is aan te bevelen.

Startpunt Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen

coördinaten: N52.92100 E6.56979
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs en Egbert Klasens en aan de controleur(s) Adri Jager.

1 reactie

28 juni 2017   

foto
Reactie
Een gevarieerde route. Eerst het genieten van de bosrijke omgeving en daarna de indrukwekkende beleving van de historie van Kamp Westerbork. En, tot slot, de boeiende info over ons zonnestelsel, maakt de wandeling echt compleet. Van harte aanbevolen
Door Piet Laan

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"