Traaij – Traay

6 km of 12 km

Startpunt

Restaurant Klein Zwitserland
Traaij 295
3971 GM Driebergen

coördinaten: N52.06160 E5.30892

Introductie

De fraaie wandeling Traaij - Traay voert u over onverharde paden door verschillende landschappen: hoog en open naaldbos, zandverstuivingen, oude loofbomen, dicht en donker naaldbos, jong eiken- en berkenbos, heideveldjes en akkerland. De korte variant is ideaal voor (aangelijnde) honden, die op de zandvlakte los kunnen ravotten. Ook voor kinderen is het daar heerlijk rennen, klimmen en graven. De lange route slingert klimmend en dalend langs de restanten van oude landgoederen als Hoog Moersbergen en Stameren. U kunt de route met bijna 3km verlengen door in de Zanderij af te dalen en links- of rechtsom rond te lopen. Centraal gelegen op de Utrechtse Heuvelrug is Driebergen van alle kanten goed te bereiken. En of de titel een spelfout bevat? U leest het aan het eind van de routebeschrijving...
Dat u bij wind uit noordelijke richtingen af en toe verkeersgeruis hoort, zult u voor lief moeten nemen; evenals de hoogspanningsleiding, die aan het eind van de tocht zichtbaar is geworden door niets ontziende bosbouw, waardoor alle fraaie vermijdingspaadjes zijn verdwenen.

Praktische informatie

U kunt parkeren naast of tegenover Restaurant Klein Zwitserland, alle dagen open; kijk voor de openingstijden op de site. Horeca onderweg vindt u op de lange route circa 3km voor het eind bij Eetcafé Onder de Pannen, ma t/m wo gesloten.
Met dank aan de routemaker(s) Foeke Jan Reitsma en aan de controleur(s) Jan van Oeveren.

20 reacties

10 juli 2022   

foto
Reactie
Een prachtige boswandeling met leuke smalle paadjes, afgewisseld met brede lanen. Mooie zandverstuivingen en het prachtige landgoed Stameren. Bij Klein Zwitserland hebben we een versnapering genomen.
Door Saskia en Jan

15 januari 2022   

Reactie
Prachtige wandeling vandaag in mistige sferen. Complimenten voor de routebeschrijving: geen enkele twijfel in deze wirwar van hele leuke paadjes!! Ons aan het einde nog op een wijntje to go getrakteerd.
Door Bee en Suus

7 november 2021   

foto
Reactie
Hele mooie wandeling, leuke smalle paadjes en fraaie brede lanen, bedekt met herfstbladeren! Twee regenbuien mochten de pret niet drukken, we hebben genoten! Schitterende herfsttinten!
Door Ria en Yvonne

12 juli 2021   

foto
Reactie
Dit is een prachtige route. Mooie zandverstuivingen, mooie vergezichten, onverwachte heidevelden en hele mooie lanen. Advies is om het extra rondje zandafgraving er bij te lopen. Is absoluut de extra kilometers waard. Route is perfect beschreven.
Door Marion en Fred

6 juni 2021   

Reactie
Prachtige wandeling over verrassende paadjes. Prima beschrijving. Veel afwisseling. Eindelijk de zandafgraving vanaf een andere kant gezien ipv het autoraampje op de A12.
Door Edward Pison

11 februari 2021   

foto
Reactie
In een winters landschap gewandeld. Leuke, bosrijke wandeling, soms lastig paden te herkennen I.v.m. de sneeuw.
Door Margreet

21 november 2020   

foto
Reactie
Wat een prachtige mooie route. Zo divers. We hebben het rondje vergroot door langst de grote meertjes te lopen. (In het rood op de kaart aangegeven.) Route heel duidelijk aangegeven. Bij Klein Zwitserland is een take away.
Door Ingrid

9 november 2020   

foto
Reactie
Wat een kleurrijke bomenlanen! En niet te vergeten de zandvlaktes met grillige boomwortels, mooie heideveldjes en verrassend lange eenmanspaadjes. Lente (2016) of herfst (nu), 100% verschil in beleving, maar allebei hun 5 sterren dik verdiend!
Door Harm en Tiny

15 maart 2020   

Reactie
Saai vooral. Bos, bos en bos, kriskras en zonder gps onmogelijk te doen. En dan ook nog vaak hoorbaar de grote weg. (Red.: De route gaat inderdaad door bos, maar ook langs zandvlaktes, grasvlaktes, heidevelden, en desgewenst het Maarnse gat. De route is ook zonder gps te lopen. Zie de andere routereacties.)
Door Gerard

2 januari 2020   

foto
Reactie
De route is duidelijk vernieuwd en mag nu ook Fraai Fraai heten, wat een mooie route is het geworden. Ondanks de mist en kou was deze route een plezier om te wandelen. De aanrader voor 2020 !
Door Marion en Fred

23 februari 2019   

foto
Reactie
Mooie afwisselende route over bijna alleen maar onverharde paden. Het lenteachtige weer hielp ook mee, maar dit is een wandeling voor alle seizoenen. Ik ga het zeker nog een keer in de zomer en herfst lopen.
Door Leane

7 januari 2019   

Reactie
Op de eerste maandag in het nieuwe jaar heerlijk de benen strekken. De geur van de bomen, de rust en de duidelijke omschrijving zorgden voor een geslaagde dag. We liepen de korte route en maakten gebruik van het Grand Café dat alle dagen open is.
Door Cornel

28 oktober 2018   

foto
Reactie
Op een bijzonder mooie zondagmiddag de ingekorte route gelopen. Alles was prachtig: de temperatuur, de natuur, de kleuren, de fraaie kleine paadjes... Genoten! En daarna vanaf het terrasje uitkijken en nagenieten!
Door Anneke

25 oktober 2018   

foto
Reactie
Op een bewolkte najaarsdag liepen wij deze zeer gevarieerde wandeling. Natuurlijk liepen wij het extra rondje zandafgraving. Eigenlijk mag je dit niet skippen, zo mooi!. Goed beschreven route die je over mooie stukjes Utrechtse Heuvelrug voert.
Door Marion en Fred

17 oktober 2017   

foto
Reactie
Prachtige herfstwandeling gemaakt door wisselend landschap (bos, heide, zandvlakte). GPS gaf probleemloos de weg aan. Zeer veel paddenstoelen gezien in een bos vol mooie herfstkleuren.
Door Frans Voormeulen

28 mei 2017   

Reactie
Prachtig bos. Gevarieerde wandeling, aan te bevelen. Wij volgden de GPS-track probleemloos. Aan het eind wat gedronken op terras van Klein Zwitserland.
Door Kees

21 oktober 2016   

foto
Reactie
Na een heerlijke bak koffie in Klein Zwitserland genoten van deze heerlijke wandelroute met enkele mooie hoogtepunten, zoals de zandafgraving Maarn, het open veld bij het Grote Bos en Moersbergen. Door de mooie herfstkleuren een kleurige wandeling.
Door Marion en Fred den Hertog

25 mei 2016   

foto
Reactie
Feilloze beschrijving van ingewikkeld bospadenparcours. Nergens fout gelopen. Leuke informatie. Prettig campingcafé. Verrassend park en eiland. Veel vogels gehoord. En gelukkig eindelijk eens andere wandelaars, trimmers en fietsers gezien.
Door Freek en Liesbeth

30 april 2016   

foto
Reactie
Tel het schitterend begroeide ven (mèt veel water en duizenden kikkervisjes), de heerlijke eenmanspaadjes, het ontluikende groen, zeldzame voorjaarskluifzwammen, het heideveldje en al het andere moois onderweg bij elkaar op. Resultaat: vijf sterren!
Door Harm en Tiny

27 april 2015   

Reactie
De route op Koningsdag gelopen met veel zon. Veel afwisseling, geen langgerekte stukken en voornamelijk door het bos. Redelijk vaak over ruiterpaden wat niet zo makkelijk loopt. Een paar mooie korte etappes.
Door Gert-Jan en Karin

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"