Donderberg en Dorestad

wandelroute - 41 km

De tweedaagse wandelroute Donderberg en Dorestad is een geweldige ontdekkingstocht door het prachtige gebied van de Utrechtse Heuvelrug en de Kromme Rijn. U wandelt merendeels over onverharde paadjes maar soms is een stukje asfalt niet te vermijden. Dat zijn dan rustige weggetjes.

De eerste dag wandelt u over bospaden naar het Leersumse Veld, een heel mooi heide- en plassengebied. Na het Stormpad beklimt u de Donderberg en daalt weer af naar het park van Landgoed Broekhuizen. De wandeling gaat verder richting Wijk bij Duurstede. U loopt door een landbouwgebied dat ooit moeras was. De vooral in natte tijden soms zeer modderige paden zullen u daaraan herinneren. De dag eindigt na 19km met een lus door het fraaie historische deel van Wijk bij Duurstede.

Dag twee brengt u langs een groene route door de nieuwere delen van het stadje naar de Kromme Rijn. U wandelt door jong moerasbos en komt langs een van de vele historische buitenplaatsen langs de Langbroekerwetering. Het laatste deel van de 22km lange dagtocht gaat door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug met daarbij behorende steile klimmetjes en afdalingen met als toetje de oversteek van een zandverstuiving.

Praktische informatie

U kunt gratis parkeren in de garage van Ginkelduin. Daarvoor gaat u langs de slagboom en volgt het weggetje rechtdoor. Bij zijweg gaat u naar links en vind de parkeergarage rechts. Als u Ginkelduin weer wilt verlaten, gaat de slagboom bij de uitgang automatisch open.

De overnachting in Wijk bij Duurstede moet u natuurlijk zelf regelen. Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden.

Op de eerste wandeldag treft u horeca aan bij de start, Ginkeltuin. Na ongeveer 9km vindt u Restaurant Darthuizen. In Wijk bij Duurstede zijn op en rond de Markt, het eindpunt van dag 1, diverse horecagelegenheden.
Op dag 2 heeft u er zo'n 12km opzitten als u langs Het Wapen van Sandenburg komt.
Voor de openingstijden van de horeca verwijzen wij u naar de websites.

Met name in het laaggelegen gebied kunnen sommige paden erg modderig zijn en een nogal wilde begroeiing hebben. Houd hier rekening mee en zorg voor stevige, waterdichte schoenen en geschikte kleding.

Startpunt Donderberg en Dorestad

Landgoed Ginkelduin
Scherpenzeelseweg 53
3956 KD Leersum

coördinaten: N52.03000 E5.45813
Met dank aan de routemaker(s) Jos Baardemans en aan de controleur(s) Anne-Marie Blomesath.

7 reacties

9 augustus 2020   

Reactie
Het was heet, maar dat wisten we:). Toch twee dagen lekker gewandeld met af en toe een petje op. Veel leuke paadjes, bijv. het Achterbergpad en de eenmanspaadjes over de Heuvelrug. Leuk om in Wijk bij Duurstede te overnachten.
Door Mieke en Lilian

10 juni 2020   

Reactie
Deze tocht heb ik op twee verschillende dagen als twee lijnwandelingen van ca 20 km gelopen. Erg boeiend vanwege de grote diversiteit.
Door Jan van Oeveren

8 juli 2018   

foto
Reactie
We hebben deze tweedaagse route in één dag gelopen als oefening voor de Vierdaagse. Het is een zalige, zeer afwisselede route met mooie wijde vergezichten. Het was weer genieten.
Door David en Michel

8 oktober 2015   

foto
Reactie
Wat een prachtige 2-daagse route. Inderdaad beide dagen wel erg veel modder en wilde begroeiing, dus de waarschuwing voor kleding en goed schoeisel is geen overbodige luxe. Maar deze route is zeker een aanrader!
Door Mieke

27 augustus 2015   

foto
Reactie
Wat een super mooie wandeling. Donderdag was wel minder weer maar het Leersumse Veld met de plassen maakte dit meer dan goed. Zeker de eenpersoonspaadjes. Wijk bij Duurstede is een gezellige stad. Vrijdag super mooi weer en via de Ruiterberg terug.
Door Lei Scheffer

10 juli 2015   

foto
Reactie
Wat een variatie tijdens deze meerdaagse. Onder andere prachtige bossen, het Leersumse veld, veel landgoederen, de Kromme Rijn. Daarbij een overnachting in het pittoreske stadje Wijk bij Duurstede. Het is twee dagen genieten!
Door Mieke Timmer

10 juli 2015   

foto
Reactie
Een heerlijke route. Veel eenmanspaadjes, statige landgoedlanen, vlak 'rivierenland', boswegen op de Utrechtse Heuvelrug, interessante info en een schattig stadje Wijk bij Duurstede. Echt genieten.
Door Winnie

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"