Rond het Lauwersmeer

fietsroute - 67 km

Vanuit het gezellige Dokkum leidt deze fietstocht u over landweggetjes en via Friese dorpjes naar het Lauwersmeer. Het Nationaal Park Lauwersmeer is een bijzonder vogelrijk gebied op de grens van Friesland en Groningen. Vanuit Enzumazijl leidt de fietstocht u rond het Lauwersmeer. Onder andere langs het waterrijke recreatiepark bij Oostmahorn, over de Cleveringsluizen en langs de haven van Lauwersoog. Met links de Waddenzee en rechts het Lauwersmeer. Daarna komt u in het vogelrijke gebied van water en eilandjes, bos, rietvelden en ruige graslanden. Langs de fietspaden vindt u hemelplatforms, uitzichtpunten en vogelkijkbanken.
Na de Dokkumer Nieuwe Zijlen (een zijl is een sluis) in de zuid-westhoek toert u via een jaagpad circa 10km langs het Dokkumer Grootdiep naar Dokkum.

Praktische informatie

Komt u uit het oosten van het land dan is Zoutkamp een goed startpunt. In Zoutkamp kunt u gratis parkeren. Als u het dorp inrijdt bij Sluisweg en direct linksaf gaat naar Sluisstraat is daar al vaak plaats. U start dan bij nummer 6 op de routekaart.

Op de tocht komt u regelmatig horecagelegenheden tegen. Al snel na de start in het centrum van Dokkum.
In het dorpje Oostmahorn passeert u Grandcafé restaurant De Gouden Stek, u heeft er mooi uitzicht over het Lauwersmeer.
Bij de museumjachthaven aan het Lauwersmeer vindt u Restaurant Het Booze Wijf. In Zoutkamp zijn verschillende restaurants..
Vanuit Restaurant Herberg De Pater bij Dokkumer Nieuwe Zijlen heeft u mooi zicht op het Dokkumer Grootdiep.

Bij de haven van Lauwersoog komt u langs Het Informatie Paviljoen. Klik hier voor informatie over Nationaal Park Lauwersmeer.

Startpunt Rond het Lauwersmeer

Parkeerterrein de Harddraver
Harddraversdijk 1
9101 XA Dokkum

coördinaten: N53.32630 E6.00325
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer.

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"