Duintophoppen

14 km of 17 km

Startpunt

Pannenkoekenhuis de Oase
1e Leijweg 9
2114 BH Vogelenzang

coördinaten: N52.34570 E4.58257

Introductie

Duintophoppen is een zeer pittige, spectaculaire en avontuurlijke duinwandeling. U 'hopt' over alle hoge duintoppen van de Amsterdamse Waterleidingduinen met vaak adembenemende uitzichten rondom. Het is regelmatig klimmen geblazen naar een volgende duintop. De route is ook waterrijk door de vele vennetjes, meren en kanalen.
U wandelt vrijwel uitsluitend over onverharde paden en wildsporen. Regelmatig moet u zelfs zonder duidelijk pad avontuurlijk struinen door de wildernis. In dit gebied mag u namelijk buiten de paden lopen.
Damherten ziet u zeker en mogelijk spot u vossen of een ijsvogel. Verder loopt u langs twee aalscholverkolonies, een bunkerdorp uit de Tweede Wereldoorlog en het 'museumduin'. Onderweg kunt u tweemaal op adem komen bij sfeervolle horeca.

Tip 1: trek voor deze wandeling een hele dag uit. Uw gemiddelde wandelsnelheid zal waarschijnlijk lager liggen dan u op normale paden gewend bent.
Tip 2: wandelt u begin mei dan staan de vele meidoorns in volle bloei en nestelen de aalscholvers uitbundig.

Praktische informatie

Bij het startpunt is een betaald parkeerterrein, € 2 per auto per dag.
De toegangskaart voor het duinterrein kost u € 1,50 per persoon.
Beide betaalt u, alleen met pin, via de automaat bij de ingang van het duinterrein.
Sommige navigatiesystemen hebben moeite met het startadres.
Gebruik dan het adres: Vogelenzangseweg 50, 2111HS Vogelenzang en parkeer op een van de parkeerterreinen.

Openbaar vervoer: het startpunt is vanaf station Heemstede-Aerdenhout bereikbaar met buslijn 9, halte Waterleiding, Aerdenhout. Dit is een uursdienst.

U kunt ook starten bij Horecagelegenheid Dune aan de duinrand, Zandvoortselaan 130a, 2042 XC Zandvoort. De frequent rijdende buslijn 80, halte Waterleiding/Nieuw Unicum, stopt hier voor de deur. Parkeren en toegang zijn verder op gelijke wijze geregeld als bij het officiële startpunt.

Horeca:
Startpunt is Pannenkoekenhuis de Oase, een sfeervolle horecagelegenheid met terras. Di-zo geopend vanaf 9.30 uur. Op maandag gesloten.
Al snel komt u langs het stijlvolle bezoekerscentrum. Hier is een eenvoudige koffievoorziening en vindt u veel informatie over het duingebied. Geopend di t/m zo tussen 10-17 uur en tijdens feestdagen ook op maandag.
Na 5km kunt u bij Dune aan de duinrand bijkomen van de eerste duinbeklimmingen. Ma-vr open vanaf 10.30 uur, za-zo al vanaf 10.00 uur.
Circa 3km voor het einde van de wandeling waant u zich een eeuw terug in de tijd in het knusse Pannenkoekenhuis Boshut 't Panneland, met terras, haardvuur en reuzenheks. Geopend wo t/m ma vanaf 9.00 uur.

Regelmatig loopt u over ruig terrein met doornige struiken. Het is dan ook raadzaam om stevig schoeisel en een lange broek te dragen.
Let op: door de uitdagende terreinomstandigheden is het gewenst dat u over een goede wandelconditie beschikt.
Met dank aan de routemaker(s) René de Jong en aan de controleur(s) Fieke Krikhaar.

11 reacties

18 januari 2024   

foto
Reactie
Heerlijke struintocht, ook in de sneeuw prachtig! Gps downloaden helpt wel om de goede richting te houden.
Door Josephine

30 augustus 2021   

foto
Reactie
Poederzand, water, ruiggras en veel wild zorgen voor afwisseling in deze mooie maar stevige tocht. Hulde aan de routemakers: in dit terrein zijn weinig herkenningspunten. Neem voldoende tijd en denk aan de lange broek. GPS is aan te raden.
Door Rob

9 mei 2018   

foto
Reactie
Gisteren een deel van deze prachtige route gelopen.
Wat een mooie, afwisselende wandeling. Een echte aanrader.
Door Saskia

19 november 2017   

foto
Reactie
Wat een schitterende wandeling! Erg pittig, vaak over ongebaande paden, veel klimmen en duintophoppen. Hoewel het op zondag druk is in dit gebied kom je als je aan het struinen bent toch weinig wandelaars tegen. Je hebt het rijk alleen.
Door Mieke Timmer

29 april 2017   

Reactie
We hebben genoten van deze pittige, maar geweldige wandeling.
Door Hans en Marrie

16 juni 2016   

foto
Reactie
Prachtige wandeling. Genoten van de vele herten, de duinsavanne, de vennetjes, de aalscholver-kolonies, het uitzicht over de duinen, de reeds lang geleden omgevallen bomen, de vele smalle paadjes en de van de grond af vertakte esdoorns.
Door Rineke, Rob en Henk

27 mei 2016   

foto
Reactie
Met zoveel damherten om je heen denk je algauw; dat wordt een ‘walk in the park’. Maar vergis je niet, na iedere top die je beklimt ben je blij dat je een mooi uitzicht als excuus kunt aanvoeren om even uit te puffen! Compliment, een hele mooie route.
Door Wimke

13 maart 2016   

foto
Reactie
Wat een prachtige route. Goed beschreven. Alle klimmetjes zijn het waard als je het uitzicht en de herten ziet. Bij de ingangen en op de klinkerpaden liepen veel mensen op deze zalige lentedag, maar op de paden van deze route waren we alleen.
Door Aurora, Noah, Hubert en Michel

18 januari 2016   

Reactie
Dit is een van de mooiste routes die we ooit gedaan hebben!! Op een zonnige winterdag liepen we door met fijne sneeuw bedekte duinen. Veel herten gezien, en ook de vossen omringd door natuurfotografen... Ze hebben zelfs al een naam gekregen!
Door Albert en May

25 juni 2015   

foto
Reactie
Wat een prachtige route! Het is af en toe wel zwoegen, maar je wordt steeds beloond met schitterende uitzichten. Dit is echt een wandeling die je alleen bij De Mooiste Routes vindt. Compliment voor de routemaker!
Door Mieke Timmer

27 mei 2015   

foto
Reactie
aangeraakt
door zonnige wind
vol
zoete bloesemgeuren
ritselend jonge groene kleuren
luchtige sweet tweet greets…

volgen zwangere hertedames
jou
in je schouw
wat lentenatuur reeds open baarde
in dit fascinerend wit land van
aangewaaid zand
Door Hennie

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"