Land van Staring

45 km of 58 km

Startpunt

NS station Lochem
Stationsplein 1
7241 CV Lochem

coördinaten: N52.16678 E6.42676

Introductie

Het is heerlijk fietsen door het land van Staring. Deze dichter en landman (1767 - 1840) voelde zich met hart en ziel aan de streek rond Vorden en Lochem verbonden. Kasteel De Wildenborch, waar hij woonde, is een van de prachtige trekpleisters van deze fietsroute. In Vorden staat op het marktplein zijn standbeeld. Over landweggetjes en boswegen met smalle fietspaden ontdekt u veel prachtige plekjes van de Achterhoek. De route leidt u over verschillende landgoederen. Tussen de bomen door doemt regelmatig een kasteel op dat tot de verbeelding spreekt. U kruist maar liefst vier maal het meanderende riviertje de Berkel.

Kiest u voor de korte variant, dan mist u op landgoed Hackfort de watermolen uit 1700 en het imposante Kasteel Vorden.

Praktische informatie

Bij station Lochem is een gratis P+R terrein.

Op de route komt u onder andere horeca tegen in Laren, Vorden en Lochem. Een bijzondere pauzeplaats met theetuin en buitenterras is Landhotel De Hoofdige Boer in Almen. Het hotel is genoemd naar een gedicht van Staring.
In het centrum van Almen staat museum Staal.

De watermolen op het landgoed Hackfort wordt door vrijwilligers draaiend gehouden en is iedere zaterdag van binnen te bekijken. In het koetshuis op het landgoed zit restaurant De Keuken van Hackfort. U kunt ook een kijkje nemen in de moestuin.
Naast kasteel Vorden kunt u terecht bij eet- en drinkpodium Bosloods 1873
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Ria Wilmink.

5 reacties

15 september 2023   

Reactie
Prachtige route! Leuke paadjes en rustige landwegen.
Veel kastelen en mooie landhuizen. Prachtig, Prachtig!!!
Door Rita en Loes

22 februari 2023   

Reactie
Dankzij de nieuwsbrief over stinzenplanten deze route gefietst. Wat een prachtige en afwisselende route. Echt fantastisch. Mooie onverharde paden, rustige landweggetjes, heel veel sneeuwklokjes. In het voorjaar waarschijnlijk veel rododendrons in bloei.
Door André en Constance

20 mei 2020   

foto
Reactie
Bijzonder fraaie en afwisselende route door een deel van de Achterhoek. Vanwege Corona zijn de restaurants nog gesloten maar de rustpunten langs de weg zijn open. Ook volop kraampjes langs de weg waar van alles te koop is.
Door Niek en Marianne

6 augustus 2017   

Reactie
Prachtige afwisselende route. Echt een aanrader!
Door Bas en Mieke

8 maart 2015   

foto
Reactie
Prachtig, deze fietsroute in de Achterhoek. Volop variatie: bos, landgoederen en boerenland. Nu, in het vroege voorjaar, was het 'gazon' bij kasteel Hackfort een lila tapijt vol krokussen en sneeuwklokjes.
Door Janneke en Marcel

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"