Achter de Skuumkoppe

wandelroute - 15 km

Texel is zo speciaal dat The Lonely Planet het Waddeneiland heeft genomineerd als een van de Europese bestemmingen die je gezien móet hebben. En terecht!
Het grote genieten begint na de start door het bos met een heerlijke, lange strandwandeling naar De Slufter. Een uniek natuurgebied dat nog onderhevig is aan eb en vloed. Het krekenstelsel kan door een storm zomaar onder water staan. Vanaf het hoge uitkijkpunt op de dijk heeft u een magnifiek uitzicht over de uitgestrekte Sluftervallei. De route leidt u ook door de prachtige natuur nabij De Muy. Midden in het duinlandschap De Nederlanden ligt het uitzichtpunt en aardkundig monument Bertusnol, Stairway to heaven! Nog een enkele kilometer langs het strand en dan kunt u genieten van uw welverdiende echte Texelse Skuumkoppe.

Praktische informatie

In de periode van 1 maart tot 1 augustus is het gebied bij de Muy niet toegankelijk. Er is hiervoor een omleidingsroute.

Vanaf NS station Den Helder is de veerboot te bereiken met buslijn 33. Bent u met de auto, op het terrein van de veerboot en langs de aanrijroute Hoofdgracht mag gratis geparkeerd worden, evenals op het terrein van het Marinemuseum. In het hoogseizoen kan het nodig zijn om 1,5km van de veerhaven te parkeren bij de flats aan de Kanaalweg. Het kaartje van de overtocht is verkrijgbaar bij de automaat van de bootterminal.
Verlaat de veerboot via de voetgangersuitgang aan de rechterkant.

Vanaf ’t Horntje neemt u buslijn 28 en rijdt in een klein half uurtje naar De Koog, uitstaphalte Badweg. De bus terug heeft aansluiting op de boot. Check de actuele vaartijden op Teso dienstregeling

Strandpaviljoen Strandpaal 21 is dagelijks geopend vanaf 11 uur.
Café-restaurant De Slufter is alle dagen open vanaf 10 uur. Bij strandpaal 20, De Koog, is in het seizoen horeca bij de strandopgang. Op korte afstand van bushalte Badweg is horeca aan de Dorpsstraat.

U kunt in het tweede deel van de wandeling runderen op uw pad tegenkomen; houd gepaste afstand.

Startpunt Achter de Skuumkoppe

Bushalte Badweg
Ruijslaan
1796 AA De Koog (Texel)

coördinaten: N53.10000 E4.76119
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Sjaak Conijn.

7 reacties

4 augustus 2022   

foto
Reactie
Op de fiets naar de Koog en daar begon onze wandeling. We hadden heerlijk weer, dus hebben ook nog gezwommen. Het deel door het broedgebied staat vol vruchten. Eetbare en niet eetbare. Een vakantiedag.
Door Ank de Graaff

31 maart 2022   

Reactie
Op een koude dag met wat hagelstenen liepen we tegenwind langs het strand, volop skuumkoppe dus, maar prachtig. Door de slufter en het duingebied weer terug. ook het hoogste duin van Texel nog beklommen. Het was een mooie dag. Bedankt daarvoor!
Door Jan en Lucie

7 september 2020   

foto
Reactie
Wat een prachtige wandeling. Vooral het stuk door de Slufter, zo'n uniek stuk natuur, daar word je stil van. Ook de smalle paadjes door de duinen vonden we super. En natuurlijk is het begin over het strand erg mooi.
Door Herman en Els

11 november 2018   

foto
Reactie
En de skuumkoppe waren er met windkracht 7! Wát een mooi stuk strand en wat een bijzondere entree tot de Slufter als het net afnemend tij is. Dan is er maar een heel klein paadje. De Slufter is een prachtgebied, alleen wat druk op zondagmiddag.
Door Marien

15 juni 2018   

foto
Reactie
Heerlijk met weinig wind in de rug, naar de Slufter. Door het ruige weer ervoor, was het door de Slufter even zoeken naar een droog pad. Door de duinen terug, daar was het heerlijk rustig. Veel bloeiende orchideeën en jonge fazanten. Wiebe bedankt.
Door Ank de Graaff

5 mei 2018   

foto
Reactie
Een heel mooie wandeling op het mooie eiland Texel en door een uniek gebied. We troffen het dat een een heel mooie dag was. Dit is een wandeling die, zeker voor de vogelliefhebbers, 's ochtends vroeg nog mooier is.
Door Aloys

15 oktober 2017   

foto
Reactie
Ik heb genoten van dit dagje op Texel. Het was een prachtige, bijna zomerse dag en een bijzondere wandeling. Natuurlijk een lekker stuk over strand en de Slufter daarna is toch echt een uniek stukje natuur. Maar ook de terugtocht vond ik erg mooi.
Door Mieke Timmer

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"