Piramides en Waterwerken

15 km

Startpunt

Parkeerplaats Ganzenakkers
Ganzenakkers 3
8076 PX Vierhouten

coördinaten: N52.33210 E5.82507

Introductie

Vanuit het idyllische dorpje Vierhouten leidt de wandeling u via het Vierhouterbos naar de Noorderheide. In dit gebied heeft havenbaron D.G. van Beuningen vlak voor de tweede wereldoorlog piramides geplaatst en waterwerken aangelegd bestaande uit betonnen beekjes en vijvers. Op sommige plaatsen ziet u langs de paden wroetsporen van wilde zwijnen. Over de uitgestrekte Elspeetse Heide met hoogteverschillen die prachtige uitzichten opleveren keert u weer terug naar Vierhouten.
De route is voor het grootste gedeelte onverhard: bredere zandpaden worden afgewisseld door verrassende eenmanspaadjes.

Praktische informatie

De parkeerplaats bij de start is een parkeerplaats voor personenauto's. U kunt ook parkeren op de grasstrook langs Ganzenakkers of op P Dorp ('t Frusselt).
Het startpunt is met de bus bereikbaar; bushalte Centrum, Vierhouten.

Horeca: direct bij de start is geen horeca, maar het eerste stukje van de route gaat door het dorp Vierhouten en daar zijn meerdere horecagelegenheden.

Kijk op Vrijwilligers piramides Noorderheide voor meer informatie over de piramides en waterwerken.
Met dank aan de routemaker(s) Agnes en Jan Disco en aan de controleur(s) Tineke Hirschler.

19 reacties

2 mei 2023   

Reactie
Bijzondere en afwisselende wandeling onder prima weersomstandigheden gelopen. Vooral de piramides en de waterwerken waren voor mij een bijzondere belevenis. Genoeg brede en lange paden maar ook mooie 1-mans paadjes. Een tocht om nooit te vergeten.
Door Ton Baars

22 juli 2022   

foto
Reactie
Een echte Veluwse wandeling met een plusje. Bossen, uitgestrekte heide én piramides en waterwerken. Erg mooi!
Door Tineke Hirschler

20 maart 2021   

Reactie
Verrassende route. Gebied kende ik al wel maar nog nooit de Piramides en Waterwerken ontdekt en gezien. En daarnaast is het gewoon een mooie natuurwandeling met bos en veel heide.
Door Adrie Scholten

28 oktober 2020   

foto
Reactie
Heerlijk afwisselende route, zeer de moeite waard. Mooie bossen en vergezichten.
Door Rob

25 oktober 2020   

foto
Reactie
Prachtige wandeling door een mooi bos/heidegebied. De Daniël George piramides en waterwerken vonden we verrassend. De route is goed beschreven. Jammer genoeg geen wild gezien. Een wandeling die we zeker nog een keer zullen lopen.
Door Saskia en Jan

5 mei 2020   

foto
Reactie
Prachtige wandeling op deze bijzondere bevrijdingsdag. Het voelde extra vrij om even van coronaperikelen los te zijn. Goed beschreven route.
Door Lenny en Hans Beumer

27 juli 2019   

foto
Reactie
Mooie wandeling, maar in het begin wat veel lange rechte boswegen. De betonnen beek stond hartje zomer helemaal droog. Gelukkig stond er nog wel water in het Groote Meer en een paar vijvers. De heide was weids en bloeide hier en daar al, en heet!
Door Marien

16 februari 2019   

Reactie
Een mooie afwisselende wandeling door prachtige eikenbossen en over grootse heidevelden. Verrassend zijn de waterwerken en piramides. Met mooi wandelweer een geslaagde dag.
Door Marion en Fred

9 maart 2018   

foto
Reactie
Gisteren de route andersom gelopen met de gps. Een aanrader om eens te doen. De natuur begint langzaam weer tot leven te komen. Lente! Onderweg nog even gestopt bij "Laurens" de ezel waarvan kilometers ver in het bos zijn balken al te horen was.
Door Marlies

5 februari 2018   

foto
Reactie
Een mooie afwisselende wandeling met halverwege enkele verrassende elementen (waterwerken). Wij werden verrast door de voor ons nog onbekende mooie stukjes Veluwe. Heel mooi is het stuk door het beukenbos.
Door Marion en Fred den Hertog

19 januari 2018   

foto
Reactie
Gisteren na de flinke storm, deze mooie route gelopen. De wind had flink huisgehouden, veel omgewaaide bomen en grote takken op de paden veel uitdaging dus. Onderweg een kudde van circa 15 reeën die de heide overstaken en een mooie blauwe lucht.
Door Marlies

29 december 2017   

foto
Reactie
Op een mooie winterdag, althans tot wij weer terug waren, deze route gelopen. Wonderlijk rustig en genoten van bos en hei en de onbekende waterwerken. Complimenten voor de routemakers die een mooie en goed te volgen route hebben gemaakt.
Door Toon van der Stok

18 oktober 2017   

foto
Reactie
Een mooie bos en heide wandeling vanuit het gezellige dorp Vierhouten. In de nevelige herfstzon waren de vergezichten over de uitgestrekte Elspeterheide onovertroffen. Het ven op de Noorderheide lag er prachtig bij.
Door Ellen en Henk

17 oktober 2017   

foto
Reactie
Bos en open terrein zijn eerlijk verdeeld in deze mooie wandeling. Bij het rondje Tonnetjesdelle kom je langs een bankje bij het ven, het is de ideale pauzeplek (Zie de foto van Adri). Op de Elspeetsche Heide vallen rust en ruimte op.
Door Wimke

16 oktober 2017   

foto
Reactie
Op deze lome najaarsdag (dagrecord temperatuur) de Veluwe tot in de haarvaten verkend. Naast vele sporen van wild ook een ontmoeting met 4 knorrende wilde zwijnen. Verder veel heide. Een mooie wandeldag eindigt passend in het horecadorp Vierhouten.
Door Adri Jansen

15 oktober 2017   

Reactie
Op een prachtige zonnige herfstdag hebben we genoten van beuken, eiken, naaldbossen en hei. Met kleine stille paadjes en veel rust en stilte.
Het was echt genieten!
Door Loes en Theo van den Dool

29 september 2017   

foto
Reactie
Een heerlijke bos- en heideroute! Haast 'n beetje mystiek door de vervaging door de nevel. De herfstkleuren en de paddenstoelen, mistdruppels op spinraggen die de bomen betoveren en niet te vergeten de piramides en waterwerken. Warm aanbevolen.
Door Wiebe de Bruin

19 september 2017   

foto
Reactie
Heerlijke mystieke sfeer in het bos. De mist tussen de bomen maakte schoorvoetend plaats voor de zon. Precies op tijd om nog meer te genieten van de net nog paarse heide. Extra verrassing: de prachtige iets verscholen dromerige vijver!
Door Harm en Tiny

28 augustus 2017   

foto
Reactie
Op een zinderende warme dag was het heerlijk om deze route te wandelen. De heide lag er nog prachtig paars bij. Heel bijzonder de piramides, de betonnen beekjes en het mooie Groote Meer.
Door Mieke Timmer

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"