Hagenbeek

wandelroute - 8 km

Deze korte wandeling in de Achterhoek bij Barchem brengt u door de natuurgebiedjes Hagenbeek, Hardermaat, Foezelaorend en over Erve Kostverloren.
Na een eerste kennismaking met Hagenbeek wandelt u via boerenland naar Landgoed Foezelaorend en Erve Kostverloren, twee stukjes nieuwe natuur met bloemrijk grasland, drassige velden en een kikkerpoel. U volgt een slingerend bospad door het Hardermaat en komt dan terug in Hagenbeek. Daar wandelt u langs hooilanden en natte schraalgraslanden, houtwallen en poelen. In het voorjaar en in de zomer bloeien hier onder meer dotterbloemen, echte koekoeksbloemen en orchideeën.

De route is in juli 2023 uitgebreid met een slinger over het nieuwe natuurgebied Foezelaorend.

Praktische informatie

Let op: een deel van de Flierdijk is afgesloten voor autoverkeer. Rij de Flierdijk daarom in vanaf de kant van Barchem, Vrochterdijk. Ter hoogte van Flierdijk 1 passeert u het bord ‘Verboden voor alle verkeer’ en u rijdt nog circa 150m door tot de kleine parkeerplaats.

Ongeveer halverwege kunt u voor koffie, thee en ijs terecht bij minicamping 't Fleerhof, geopend van april t/m oktober.

Een deel van het gebied kan drassig zijn. Houd er rekening mee dat er dan muggen kunnen zitten. Na regenachtige periodes moet u misschien iets omlopen of over een slootje springen.
Tijdens het groeiseizoen kunt u hier en daar last hebben van bramentakken en brandnetels. Neem de pijpen van uw afritsbroek dus mee!

Startpunt Hagenbeek

Parkeerplaats Flierdijk
nabij Flierdijk 1
7244 RA Barchem

coördinaten: N52.11940 E6.43335
Met dank aan de routemaker(s) Janneke van de Bunt en aan de controleur(s) Marcel Dolleman.

10 reacties

13 augustus 2023   

foto
Reactie
Een mooie en afwisselende wandeling. Onderweg zagen we nog orchideeën bloeien. Zoals uit een andere reactie blijkt je moet erg opletten dat je niet fout loopt. Op sommige plekken is het nodig om een lange broek aan te hebben (punt 3 en punt 4).
Door Saskia en Jan

26 april 2022   

Reactie
Mooie en afwisselende route. Weinig mensen gezien onderweg, dus volop gelegenheid om naar de fluitende vogels te luisteren en vlinders te zien. Veel bankjes tijdens deze route om van al het moois te genieten. Natuurreservaat Hagenbeek bijzonder mooi.
Door Fotofreaky

29 mei 2021   

foto
Reactie
Velden met rode zuring, pinkster- en boterbloem, echte koekoeksbloem en op het eind een overvloed van vette orchideeën zagen we op onze wandeling over intieme kronkelpaadjes met mooie vergezichten. Paradijselijk.
Door Gijs Bos

13 mei 2021   

foto
Reactie
Ik vond het een mooie, groene route met slootjes, poelen met kwakende kikkers en prachtig bloeiende bomen. Twee reeën en een haas gezien en veel mooie plekjes om te zitten. Erg mooie wandeling.
Door Inge ter Haar

7 maart 2021   

Reactie
Door een prachtig natuurgebied bij Barchem, bonte specht gezien en zanglijster mooi afwisselend, wel soms goed op de routebeschrijving kijken, je kunt op sommige plekken makkelijk fout lopen.
Door Th. Wassink

23 mei 2020   

foto
Reactie
Prachtige route, zeker in deze tijd van het jaar.
Zelfs nog een ree gespot onderweg. Helaas zag hij ons eerder en verdween.
Veel mooie orchideeën gezien.
Door Irma Blaauw

12 februari 2020   

foto
Reactie
Verrassende route. In de eerste helft veel wegen en paden over vlaktes. Daarna werd het steeds mooier en ook natter. Aan het eind zelfs omgelopen en slootje moeten springen. Al met al toch een hele mooie route die we in de zomer nog eens gaan doen.
Door Harry en Marian Ligtenbarg

14 juli 2019   

foto
Reactie
Het is de routemaker gelukt om in deze kortere route werkelijk al het moois van het gebied te laten zien. Wat een rust, ruimte en mooie natuur. Achter elke boomwal komt er een groene of veelkleurige verrassing te voorschijn. Geweldig!
Door Jan en Willy ter Haar

2 juli 2019   

foto
Reactie
Vandaag gewandeld in een voor mij onbekend deel van mijn favoriete Achterhoek. Veelal door een verstilde, natuurrijke omgeving. Veel insecten en vlinders, (roof)vogels, hazen en een ree gespot. Een leuke rustplek op de boerencamping. Genoten!
Door Adri Jansen

9 juni 2019   

foto
Reactie
Wat een prachtige route, zeker als de velden in bloei staan. En omdat het geen lange afstand is, kun je lekker langzaam genieten!
Door Ria

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"