Moai Gaasterlân

17 km of 21 km

Startpunt

P langs Erasmusstraat
Erasmusstraat 1
8561 BW Balk

coördinaten: N52.89650 E5.57859

Introductie

Gaasterland ligt in Nationaal Landschap Zuidwest Friesland. Dit waardevol geologisch gebied is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd, zo’n 135.000 jaar geleden. Er zijn op de route opvallende glooiende hoogten (gaasten) en mooie gevarieerde bossen met slingerpaadjes.

Uit die lang vervlogen tijden dateren de met het ijs meegevoerde zwerfkeien uit Scandinavië, liggend langs de weg. Groene coulissen bieden verrassende doorkijkjes. Natte bospercelen, zoals het schilderachtige Lycklamabos en Starnumanbos, kennen een rijkdom aan varens, en in de herfst aan paddenstoelen. En dan zijn er de majestueuze bomenlanen die naar verdwenen adellijke buitens leidden. Kortom een interessant gebied waar u ook nu nog uitgebreid van kunt genieten.

Praktische informatie

Het startpunt is met de bus bereikbaar. Stap uit in Balk, halte Zuivelfabriek.

HCR Teernstra, bij het startpunt, dagelijks geopend vanaf 10 uur, heeft een uitgebreide bierkaart.
Aan De Brink in Oudemirdum zijn verschillende horecagelegenheden. Zie voor de openingstijden van Hotel-restaurant Boschlust de site.
Aan De Brink is ook het Bezoekerscentrum Mar en Klif, waar u meer komt te weten over de geschiedenis en de natuur van het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân.

U wandelt voor 80% over onverharde paden. Delen van de route gaan door vochtige gebieden, die 's zomers voor muggen een goede broedplek zijn. Tref daarom uw voorzorgen zoals het dragen van een lange broek en het insmeren met een muggenwerend middel.
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Jan Postmus en Geartsje Cuperus.

9 reacties

28 oktober 2022   

foto
Reactie
Mooie route door de bossen tussen Balk en Oudemirdum op een warme oktoberdag. Ik schrijf altijd een verhaaltje (met foto's) over mijn dagtochten. Voor de liefhebber: https://www.jansiemonsma.nl/453470556
Door Jan Siemonsma

5 maart 2022   

foto
Reactie
Verrassende wandeling in Het Gaasterland. De wijdse vergezichten van het Friese land, het bijzondere rabattenbos, de stilte en de gevarieerde uitzet van de route. De route naar het begin- en eindpunt is saai, maar kon niet anders.
Door Edward Pison

1 november 2020   

Reactie
Prachtige wandeling voor alle jaargetijden. De vele achtergrondinformatie leert je het bijzondere landschap beter lezen!
Door Dick en Monique

28 oktober 2019   

foto
Reactie
Heel bijzonder was het stuk tussen de greppels (rabatten). Het bos had iets mystieks. Dicht begroeid, kleine paadjes, veel sloten dus veel vocht en heel veel beplanting zoals varens. Prachtige wandeling!!!
Door Ina van der Goot

17 september 2019   

foto
Reactie
Op deze grauwe dag liepen we het deel bij Oudemirdum met de routeverkorting (in tegengestelde richting); ca. 4 km. Je kunt zien dat de herfst begint; mooie webben mét spin en schitterend bekertjesmos met de rode bloemknoppen al in wording. Mooi!
Door JvG

19 januari 2017   

foto
Reactie
Gaasterland deed me als Brabander een beetje thuiskomen in Friesland. Ik bedoel de bossen en bospaden die ik hier aantrof na een week, ook prachtige, polders en weilanden. Mooie wandeling met indrukwekkende glooiende Gaasten. Oud landschap!
Door Sherpa

12 november 2015   

Reactie
In de herfst lijkt deze route zo mogelijk nog fraaier dan in de zomer. Het eerste deel voert over kleine, veelal kronkelende paadjes met vergezichten en langs weilanden. Het tweede deel gaat door diverse soorten bossen, veel afwisseling dus.
Door Ton de Jong

23 juni 2015   

foto
Reactie
Het Gaasterland ligt niet naast de deur van Zaandam. Maar het was beslist de moeite waard om er naar toe te gaan. Regelmatig is het genieten van mooie uitzichten. De vele eenmanspaadjes tussen de varens in de oerbossen zijn erg leuk.
Door Mieke Timmer

23 juni 2015   

foto
Reactie
Wat een heerlijke, aparte, van begin tot eind zeer afwisselende wandeling. En waar anders kun je over 'rabatten' lopen en door oerbos. Met daarbij interessante weetjes in de beschrijving. Ik heb van de hele dag genoten.
Door Winnie

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"