Het Verscholen Dorp

16 km

Startpunt

P Vierhouterbos
Gortelseweg 86
8076 PS Vierhouten

coördinaten: N52.32690 E5.84359

Introductie

Deze wandeling gaat door de bossen ten oosten van Vierhouten. U vindt hier ook enkele mooie heidevelden, waaronder het Hendrik Mouwenveld en de heide van Landgoed Welna die u dwars oversteekt. Midden in de bossen komt u door Het Verscholen Dorp, een onderduikplek uit de Tweede Wereldoorlog. De nagebouwde hutten geven een indruk van de situatie van toen. Steeds weer iets om stil van te worden.
In de bossen zit veel wild. Wie weet komt u wilde zwijnen tegen. Op het Hendrik Mouwenveld komen adders voor.
De route gaat over boswegen en heidepaden en is volledig onverhard.

Praktische informatie

Let op: niet alle navigatiesystemen geven de parkeerplaats goed aan als u straatnaam en huisnummer invoert. De parkeerplaats ligt ongeveer 1km buiten Vierhouten aan de weg Vierhouten - Gortel en is aangegeven met een bord 'P Vierhouterbos'.

Er is langs deze route geen horeca en het aantal bankjes is beperkt. Het is handig om een zitmatje mee te nemen.
In Vierhouten is volop horeca.

Meer weten over Het Verscholen Dorp? In Hotel-Restaurant De Vossenberg, Elspeterbosweg 1 in Vierhouten is een kleine permanente expositie over Het Verscholen Dorp. De toegang is gratis.
Of kijk voor meer informatie op de website over dit onderduikerskamp.
Met dank aan de routemaker(s) Janneke van de Bunt en aan de controleur(s) Paul Pilgram.

11 reacties

30 april 2022   

foto
Reactie
Fluitende vogels, onder de indruk van “Het verscholen Dorp” (zeker met het oog op de toestand in Oekraïne) en mooi fris lentegroen gefotografeerd in de beukenbossen. De “eenmanspaadjes” heb ik wel een beetje gemist.
Door Marja

13 april 2022   

foto
Reactie
Mooie wandeling met historisch tintje door het Verscholen Dorp. Bijzondere plek om te bezoeken. Verder prachtige natuur, bossen, heide en vennen. Veel vogels en lekker rustig om te wandelen!
Door Evert Jan

9 maart 2022   

foto
Reactie
Fijne wandeling in een prachtige natuur met mooie uitzichten en dan ook nog veel zon. Het Verscholen Dorp heeft extra impact met al die vluchtende mensen door zinloos geweld.
Door Lenny en Hans Beumer

19 april 2021   

Reactie
Leuke tocht, heerlijk gewandeld in deze prachtige omgeving. Zeer bosrijk. Nog enkele zwijnen gezien. Goede routebeschrijving, met extra informatie van de omgeving. Routemaker en controleur bedankt hiervoor.
Door Familie Arts

24 december 2020   

Reactie
Hele mooie wandeling. Indrukwekkend met de geschiedenis van het verscholen dorp.
Door Cornelieke en Joke

15 juli 2020   

foto
Reactie
Vanaf startpunt niets anders dan mooie bossen, heidevelden (al een enkele pol in bloei) en een schaapkudde. Een bijzonder moment bij het verscholen dorp. Door deze prachtige dag, mooi licht door de bomen. Genoten vandaag. Menno bedankt.
Door Thea Ackema

27 oktober 2019   

foto
Reactie
Schitterende rondwandeling door een prachtige omgeving. Onderweg kunnen genieten van onze lunch op een vlonder in een eikenboom (zie foto). Veel aandacht voor bijzonderheden met als hoogtepunt het indrukwekkende verscholen dorp. Een aanrader!!
Door Jan en Agnes

3 oktober 2019   

foto
Reactie
De start is direct ‘diep in de Veluwe’. Veel wildsporen. Dan midden in de natuur een plek om bij stil te staan. Een aangrijpend oorlogsverhaal. Verderop langs ‘chillende’ schapen. Op de terugweg weinig bankjes, wel paddenstoelen. Natuurrijk wandelen!
Door Adri Jansen

30 september 2019   

foto
Reactie
Weer een fantastische wandeling gelopen. Het verscholen dorp is indrukwekkend.
Ook in de herfst is de natuur prachtig.
Door Else en Ivo

6 september 2019   

foto
Reactie
Mooie route door gevarieerd bos en over heide die bijna uitgebloeid is. Prettige afwisseling bos/hei, vlak/licht heuvelig. De bijzondere lunchplek, Het Verscholen Dorp en de schaapskudde maakten het plaatje compleet. Voor ons een 8,5.
Door Wiebe de Bruin

25 augustus 2019   

Reactie
Mooie afwisselende route door bos en heide. Toppunt was de bloeiende heide. Onderweg ook wilde zwijnen gespot. Prima routebeschrijving.
Door Hein

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"