Orvelterzand

7 km of 12 km

Startpunt

Parkeerterrein P2
De Wiet
9441 PK Orvelte

coördinaten: N52.84390 E6.66347

Introductie

Het afwisselende landschap rond het museumdorp Orvelte is een wandeling waard. Vanuit het dorp brengt de route u naar het fraaie natuurgebied Orvelterzand en rond de Meeuwenplassen.
De wandeling is goed te combineren met een bezoek aan Orvelte zelf. Orvelte heeft u veel te bieden met haar monumentale boerderijen, ambachtelijke bedrijfjes, musea en winkeltjes maar ook het prachtige afwisselende landschap rond het dorp is een wandeling waard. Het dorp zelf is het hele jaar, behalve op themadagen, vrij toegankelijk.
Orvelte kent twee seizoenen: het zomerseizoen van april t/m oktober en het winterseizoen van november t/m maart. In het zomerseizoen opent Orvelte haar deuren om 10 uur, in het winterseizoen zijn een aantal winkeltjes en attracties alleen in het weekeinde en in de vakanties geopend. Overigens zijn alle winkeltjes en een aantal attracties gratis toegankelijk.

Praktische informatie

Het dorp is autovrij.
U parkeert op P2 en kunt daar (na afloop) alleen met een pinpas betalen (6 euro/dag).
P2 is bereikbaar met de bus uit Beilen, bushalte de Wiet, Orvelte.
De wandeling heeft een lange en een korte versie.
De lange versie begint op P2; de 7km route start op de (slecht gemarkeerde) parkeerplaats aan Orvelterveld (nummer 4 op de kaart).

Het pad langs de noordoostkant van de Meeuwenplassen kan in natte perioden erg drassig kan zijn. Zorg te allen tijde voor stevig, waterdicht schoeisel.

De openingstijden van horecagelegenheden Dorpscafé Warmolts, De Schenkerij, Bakkerij De Gulden Stoet en 't Bakkershoes vindt u op de websites.
U kunt de wandeling eventueel combineren met de wandelroute Museumdorp Orvelte. De folder van Orvelte kunt u hier downloaden.
Met dank aan de routemaker(s) Herman Grimme en Luuk Jacobs en aan de controleur(s) Anno Jansen.

4 reacties

5 september 2022   

foto
Reactie
De kans om deze route opnieuw te lopen lieten wij ons niet ontgaan. En hoe anders maar ook verrassend mooi was hij ook nu! De heide nog prachtig paars. Droog, warm, 30º, herfstkleuren, spinrag, Op een bankje: 'Goa d'r maor eem bi'j zitten...'. Doen!
Door Harm en Tiny

17 maart 2021   

Reactie
Een mooie route vol afwisseling door een fraai landschap. Wij troffen het, onderweg zagen we Schoonebeker schapen met jonge lammeren. In de Orvelter schaapskooi werden zelfs net lammetjes geboren.
Door Monique en Dick

24 oktober 2020   

foto
Reactie
Zon maakte alles extra mooi, maar wat een variatie aan landschappen en herfstkleuren, 'verpakt' in slechts 7 km! Kronkelende paadjes over heide, Meeuwenplassen met prachtige kleurschakeringen, te zien vanaf een door goudgeel hoog gras omzoom pad!
Door Harm en Tiny

6 februari 2020   

foto
Reactie
Mooie en afwisselende route door een - voor mij - onbekend (en daardoor misschien minder bemind?) landschap. Maar nu dus wel bekend en bemind ;-) Fantastische rust, zo buiten het toeristenseizoen.
Door Aad van Dorp

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"