Gooise Baaierd

wandelroute - 11 km of 16 km

Deze wandeling leidt u door een warreling van landgoedjes en natuurgebiedjes. Vanuit de uiterste zuidoostelijke punt van Dassenveld begint u de tocht door Einde Gooi en Zwarte Berg naar de Uilenbergjes en de Hoorneboegse Heide. Na Hoogt van 't Kruis loopt u via het Loosdrechtse of Emmikkerbosch over Landgoed Zonnestraal. U komt langs archeologische en architectonische bijzonderheden. Zon (als die schijnt) en schaduw (als die nodig is) wisselen elkaar regelmatig af. En ruim halverwege kunt u zich te goed doen aan elke gewenste versnapering. Uw hond mag mee en zal vooral rond Hoorneboeg en Zonnestraal menig maatje kunnen ontmoeten.

Deze route is in 2020 verkozen tot Wandelroute van het Jaar.

Praktische informatie

Parkeren kunt u op het P+R terrein bij het station (er is een openbaar toilet), onder het viaduct of even daarna links op een bos-parkeerterrein.
Horeca aan het begin van de tocht vindt u bij het station bij Perron Peet. Na 200m, bij de verkeerslichten, ziet u Café Moeke.
Onderweg komt u - alleen op de 16km wandeling - vlak na elkaar langs Brasserie Zonnestraal en Cafetaria De Egelshoek, alle dagen open vanaf 10 uur.

Informatie over Zonnestraal leest u op de website.

Startpunt Gooise Baaierd

NS station Hollandsche Rading
Vuurse Dreef 14
3739 KT Holl. Rading

coördinaten: N52.17820 E5.17948
Met dank aan de routemaker(s) Foeke Jan Reitsma en aan de controleur(s) Berreke Verspuy.

28 reacties

31 maart 2024   

foto
Reactie
Qua route zéker 5*; qua gekozen moment 4*, Paaszondag met een zonnetje, dus veel “beweging en activiteiten”, zeker op de hei. Maar ook volop rustigere paden en lanen. De natuur ontploft, na het buitje is de geur in het bos intens! (Ga) genieten!
Door Berreke

20 januari 2024   

foto
Reactie
Een mooie route om te lopen. Het was drukker dan verwacht. Dit zal zeker met de sneeuw te maken hebben, iedereen genoot zichtbaar. Met de GPS was de wandeling goed te doen. De paden waren soms niet zichtbaar, in het voorjaar de route nog eens herhalen.
Door Afra

26 oktober 2022   

foto
Reactie
Na de kammetjesstekelzwam kon het voor ons al niet meer stuk, maar daarna volgde er nog zó veel moois! Wat een rust en stilte op deze doordeweekse dag! Herfstkleuren, fantastische bomen, zwarte knoopzwammen en witte ijsvingertjes. Dikke duim!
Door Harm en Tiny

3 juni 2022   

Reactie
Fijne afwisselende wandeling, maar je moet geen hekel aan honden hebben. Rond de Hoorneboegse Heide veel bankjes, daarbuiten soms lange tijd geen.
Door Jan-Willem

2 oktober 2021   

foto
Reactie
Mooie wandeling met leuke smalle paadjes en imposante bomen. Afwisselend bos, heide en langs akkers. Op de heide was het druk, veel mensen met honden. Wel wat vliegtuigjes gezien en gehoord, vonden wij niet zo storend.
Door Ria en Yvonne

2 oktober 2021   

foto
Reactie
Een prachtige wandeling: Einde Gooi op de grens van zandgrond en weidegebied met monumentale bomen, de Hoorneboegse Heide met weidse enigszins geaccidenteerde heidevelden.
De korte route was de moeite waard. Bedankt Els!
Door Frits Talsma

1 mei 2021   

foto
Reactie
Mooi gebied. De route slingert ons wel wat teveel op en neer. Maar met de GPS kun je je eigen variant maken. En je moet je niet ergeren aan vliegtuigjes. Vooral mooi als de heide bloeit deze wandeling.
Door Marian

16 januari 2021   

Reactie
Hele mooie route.
Door Teja

17 oktober 2020   

Reactie
Prachtige route. Prachtig weer. Beginnende herfstkleuren. Zestien kilometer genieten! 1 dissonant (het is vandaag geen zondag, maar zaterdag): het lawaai van rondjes vliegende sportvliegtuigjes en de herriewinnaar, een kleine helikopter.
Door Marcel en Ben van Lochem

26 september 2020   

Reactie
Mooie wandeling! Helaas vlogen er op deze zaterdagmiddag tientallen vliegtuigjes van nabijgelegen Vliegveld Hilversum boven de heide en het bos. Wie hier op zoek was naar rust kwam er bekaaid af...
Door Marian Klamer

2 september 2020   

foto
Reactie
Zonnig, windstil, 23 graden, blauwe luchten en witte wolken boven de (nog) prachtig bloeiende heide. De vele indrukwekkende bomen in deze route krijgen van ons een extra ster! Wandelroute van het jaar? Ja op zo'n dag mag hij die titel zeker dragen!
Door Harm en Tiny

27 augustus 2020   

foto
Reactie
Na de hitte en de storm een prima dag voor deze mooie omgeving. De route (met bankjes) is duidelijk beschreven, belangrijk in zo'n gebied met heide en heel veel paden. De route loopt o.a. over smalle paadjes die je anders niet zo snel zou zien.
Door Cornel en Hanneke

29 juli 2020   

Reactie
Bijzonder mooie route, heide begon al beetje te bloeien. De route vrijwel geheel over onverhard. Compliment voor duidelijke routebeschrijving, hoefde nergens te zoeken! Ga hem in herfst of winter met groepje lopen.
Door Willem van der Hoeven

23 juli 2020   

foto
Reactie
De winnaar van 2020, en terecht. Mooi bos, heide en bijzondere gebouwen. Gelopen met leuke groep en mooi wandelweer. Horeca weer gezellig druk. Aanrader.
Door Evert Jan

19 juli 2020   

foto
Reactie
Afwisselende wandeling: bos, heide, weilanden. Nooit geweten dat daar grafheuvels waren! Zelfs een ree gespot! Enige minpuntje was het continue lawaai van overvliegende sportvliegtuigjes. Daarom beter niet op zondag gaan; toptijd voor sportvliegers.
Door Frederika Prak

19 juli 2020   

foto
Reactie
Fraaie, afwisselende route; wel erg druk op deze mooie zomerdag (zweef- en sportvliegtuigjes, helikopters, fietsers, honden met wandelaars, enz.). Absoluut hoogtepunt: het Zonnestraal-complex. Wat een gebouw, wat een visie! En wat een appeltaart!
Door Wolter

19 juli 2020   

foto
Reactie
Vanochtend in alle vroegte het beukenbos binnengetrokken. Meteen omringd door vogelconcerten van alle kanten. Fris groen om me heen. Prachtige heidevelden daarna. Interessante weetjes. Meer koeien dan mensen. Een maandagochtendfeest!
Door Edward

17 juli 2020   

Reactie
De route leidt je voor een groot gedeelte over heidevelden. Ik denk dat als deze in bloei staat het meerwaarde voor de wandeling heeft. Met een iets te groot verwachtingsgevoel deze ''mooiste wandeling van 2020'' gelopen.
Door Brigitte Pletting

17 april 2020   

Reactie
Prachtige en afwisselende route bijna geheel op onverharde paden. De hond mag op heel veel plekken loslopen (is voor ons een pluspunt).
Door Gijs en Lucie

1 april 2020   

Reactie
Van de week deze mooi route gevolgd met veel bos. Wel het gevoel dat we een beetje rondjes gelopen hebben in- en rond de Hoorneboegse heide.
Door Mieke

28 januari 2020   

foto
Reactie
Gestart bij Café Moeke. Het is een supermooie afwisselende wandeling met bos, hei en parkachtige bebouwing. Lunch bij Zonnestraal ook een aanrader. De gebouwen zijn van Architect Jan Duiker, deels met nieuwe bestemming al, vroeger sanatorium.
Door EvertJan

29 december 2019   

foto
Reactie
De korte route gelopen, onderweg ijshaar gezien: geweldig!
Door Flora

25 oktober 2019   

Reactie
Prachtige gevarieerde route in een mooi statig herfstbos. Met onderweg enkele paddenstoelen. Voor herhaling vatbaar in een ander seizoen.
Door Marlies

19 augustus 2019   

foto
Reactie
Erg mooie route, zeker wanneer de heide in bloei staat. Zonnestraal is een erg leuk extraatje en zorgt zo voor afwisseling. Enige minpuntje zijn de vele honden(uitlaters).
Door Daniël

29 mei 2019   

Reactie
Mooie afwisselende route.
Door Bert van der Knaap

24 mei 2019   

foto
Reactie
Mooie wandeling met leuke weetjes en paadjes, waarin vooral de Hoorneboegse Heide opvalt, zeker nu de brem bloeit. Het traject door de bossen kent veel afwisseling. En niet te vergeten de imponerende strakke architectuur van Zonnestraal. Aanbevolen.
Door Wiebe de Bruin

15 mei 2019   

foto
Reactie
In de volle lentezon hebben we erg genoten van deze prachtige tocht. Bos, heide, brem, rechte lanen en slingerpaden... en ook nog Zonnestraal met zijn architectuur en zijn Brasserie. Toppertje!
Door Ellen en Anneke

28 april 2019   

foto
Reactie
Brede lanen door Einde Gooi, dwars over de Hoorneboegse Heide, en veel slingerende paadjes door de omringende bossen. Genoeg variatie dus. Zonnestraal is een leuke stop. De heide is nog wat somber, maar gelukkig bloeide de brem al.
Door Mieke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"