Door Romeins Verleden

18 km

Startpunt

Hoeve Scholtissenhof
Heiweg 1
6351 HP Bocholtz

coördinaten: N50.81704 E6.00505

Introductie

De gemeente Simpelveld, met de kernen Bocholtz en Simpelveld, ligt vlak bij twee Romeinse wegen. Een weg van Heerlen naar Aken. En de west-oostverbinding van Boulogne-sur-Mer naar Keulen die dwars door Zuid-Limburg liep: de via Belgica. Deze wandeling brengt u langs plaatsen waar Romeinse overblijfselen zijn gevonden. U wandelt langs de rand van Bocholtz naar Simpelveld en vervolgens door het mooie buitengebied. U kunt dan ook genieten van weidse uitzichten en een stuk bos.

Praktische informatie

Bocholtz is vanuit Heerlen en Vaals rechtstreeks per bus te bereiken. De halte heet Wijngracht, maar ligt aan de Heiweg, een minuut lopen naar het startpunt Scholtissenhof. U kunt overal in Bocholtz gratis parkeren.
Er zijn verschillende horecagelegenheden in Bocholtz, waaronder Scholtissenhof, met een terras op de binnenplaats (woensdag t/m zondag geopend). Ook in Simpelveld zijn diverse horecagelegenheden, waarvan Vakantiehoeve Simplevei (woensdag gesloten) de kleinste omweg vergt. Onderweg komt u genoeg bankjes tegen voor een picknick.

In de voormalige bibliotheek van Bocholtz, Wilhelminastraat 17, is een Romeinse expositie ingericht (alleen in de zomermaanden op zondagmiddag geopend). Te zien is onder andere de sarcofaag die in Simpelveld is gevonden (een replica; de echte staat in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden) en de originele askist met alle grafgiften, opgegraven in Bocholtz. U komt straks langs de vindplaats van de askist.

Langs de wandelroute staan veel informatieborden over de Romeinen. U kunt ook Viabelgica raadplegen.
Met dank aan de routemaker(s) José van Vonderen en aan de controleur(s) Huub Dieteren en Theo Wilbers.

3 reacties

5 februari 2022   

foto
Reactie
Zeer interessante wandeling langs Romeinse wegen. Door de informatieborden gaat het leven. We genoten van het Limburgs landschap en heerlijke ‘verwen’koffie bij vakantiehoeve Simplevei.
Door Ellen en Ruud

26 juli 2021   

Reactie
Mooie wandeling door het glooiende Limburgse landschap met prachtige vergezichten. Bovendien een afwisselend landschap van koren- maïs - uien- en aardappelvelden en weilanden waar je dwars doorheen liep.
Door Jan Vink en Lucie Mechelse

10 september 2020   

Reactie
Deze route die door een aantal dorpskernen loopt behelst wel veel verharde wegen maar dat valt haast niet op door de vele prachtige vergezichten. Je loopt ook tussen akkers en enkele bossen. Zeker met mooi weer een aanrader.
Door Theo Wilbers en Huub Dieteren

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"