Spelderholt

wandelroute - 9 km of 20 km

Spelderholt is een boeiende wandelroute in de bosrijke omgeving ten zuidwesten van Apeldoorn. Een ontmoeting met reeën, edelherten of wilde zwijnen is hier geen zeldzaamheid. Geluksvogels hebben mogelijk een vos in de kijker. De meeste kans om wild te bespieden is tijdens het ochtendgloren of tegen de avondschemering. Let op de wroetsporen van de zwijnen en de prenten in het zand van de herten en reeën.

Praktische informatie

Wie met het OV komt, stapt uit bij bushalte 't Leesten.
Bospavilljoen 't Leesten is dagelijks geopend vanaf 9.30 uur.
In het paviljoen is een informatiecentrum van Staatbosbeheer gevestigd. U kunt er terecht voor informatie over de natuur en de recreatiemogelijkheden op de Veluwe.
Ook vindt u er Brasserie 't Leesten.

Voor het centrum is een ruime parkeerplaats.
Ongeveer halverwege de route kunt u pauzeren in De Boskantine van Bungalowpark Hoenderloo. Raadpleeg vooraf de openingstijden.

De wandeling kan ook gestart worden bij nummer 5 bij Bungalowpark Hoenderloo, Krimweg 140, 7351 TM Hoenderloo. U komt dan halverwege de route bij het informatiecentrum.

Startpunt Spelderholt

Bospaviljoen 't Leesten
Hoenderloseweg 191
7339 GG Ugchelen

coördinaten: N52.16800 E5.90800
Met dank aan de routemaker(s) Fred den Hertog en Marion den Hertog en aan de controleur(s) Fred Muller.

17 reacties

31 mei 2024   

Reactie
Hoe kan het ook anders in dit fraaie afwisselende gebied. Weer een heerlijke afwisselende wandeling met spannende 'bergpaadjes'. Veel gevarieerd bos en heide. De route van een kenner.
Door Fred Muller

3 juli 2023   

foto
Reactie
Erg afwisselend, mooie "bergpaadjes" en volledig onverhard! Veel bosbessen langs vrijwel de hele route. Tip: ga bij 8 rechtdoor door het klaphek en volg het mooie slingerpaadje langs Het Leesten (een bosmeertje) naar de "kruising voorbij het bankje".
Door Marien

10 december 2022   

foto
Reactie
Mistig winterweer. Rijp aan bomen en hei, mooie plaatjes. Genoten van de rust en ruimte. De paden over de zandruggen zijn bijzonder. Aanrader om te lopen!
Door Evert Jan

20 augustus 2022   

Reactie
Een heerlijke bos- en heideroute. Rustig, vrijwel geen mensen tegengekomen, wel een overstekend hert. Ook met warm weer door de beschutting van de bomen heel goed te lopen. Fijne horeca bij start en onderweg.
Door Henk Kreeft

18 oktober 2020   

foto
Reactie
Op deze rustige herfstdag heb ik deze prachtige wandeling met veel plezier gelopen. Wat een prima afwisseling van mooie bospaden en lanen met de dalende en stijgende eenmanspaadjes! Op de foto een enorme sponspaddenstoel, heel bijzonder.
Door Mieke

3 augustus 2020   

foto
Reactie
Wat een schitterende omgeving! Heide. Eindeloze bossen, af en toe een klimmetje, smalle paadjes langs de afgrond en prachtige natuur! We liepen de 20 km met kleine pool van Ad, en Ciska. Ga hem lopen!
Door Evert Jan

13 juli 2020   

Reactie
Mooie route om te lopen en dan met name de eenmanspaadjes over de heuvelruggen. Op de terugweg bij de wildspotplek everzwijnen gezien. Wij zijn Hoenderloo ingelopen om daar wat te drinken en te eten.
Door Sjaak

13 juli 2020   

Reactie
Mooie afwisselende wandeling door afwisselende bosgebieden en open stukken met hei en gras. Vooral de vele eenmanspaadjes maken deze route mooi. Onderweg een adder, een familie zwijnen en een hert gezien. Wij hebben geluncht in Hoenderloo (+5 km).
Door Sjaak

22 januari 2020   

foto
Reactie
De Veluwe, in de mist, een mysterieus landschap. Ook dan is het daar wondermooi! Genoten van de wandeling. Menno dank je wel.
Door Thea Ackema

31 oktober 2019   

foto
Reactie
Deze geweldige route gelopen in de herfst met zonnig weer. Geen asfalt en prachtige paden met veel kleine klimmetjes. Er zijn een paar stille stukken bij, waar je alleen de vogels hoort, echt geweldig. Bedankt routemakers!
Door Huib Kieboom

19 juli 2019   

foto
Reactie
Hele mooie route door het grootste natuurgebied van Nederland. Behalve op het parkeerterrein bij het startpunt helemaal niemand tegengekomen. Dankzij een start in de schemer, zowel herten, zwijnen als ook een das gezien (foto). Zeer de moeite waard!
Door Aad van Dorp

23 juni 2019   

Reactie
Wederom een prachtige wandeling. Best pittig door klimmetjes, vals plat en sommige mulle paden. De smalle paadjes worden afgewisseld met wat bredere paden. Wij gaan deze route zeker vaker lopen.
Door Herman en Els

8 mei 2019   

Reactie
Een prachtige route in een gebied waar ik nog nooit geweest was. En... een plezierig gezelschap. Dit onder de zorgzame leiding van Marianne. Dank!
Door Bart Bruins Slot

1 april 2019   

foto
Reactie
Deze geheel onverharde wandeling is meer dan de moeite waard. Fraaie bospaden en paadjes afgewisseld door uitzichten over heidevelden.
Door Thil en Marianne

13 mei 2018   

foto
Reactie
Omdat het onzeker was of het weer goed zou blijven, hebben wij op 13 mei 2018 de 9 km gelopen. Een mooie bos-/heidewandeling die goed is beschreven. Bij Het Leesten nog wat gegeten. Een wandeling die we zeker nog een keer zullen gaan lopen.
Door Saskia en Jan

30 oktober 2017   

foto
Reactie
Op een bijzonder fraaie herfstdag hebben we genoten van deze bijzonder fraaie tocht. Liefhebbers van kleine leuke paadjes zijn we, en die vonden we hier genoeg. Soms met mysterieus zonlicht overgoten. Een herfstfeest!
Door Foeke Jan en Anneke

7 december 2016   

foto
Reactie
Mooie bos en heideroute. Met GPS gelopen. Veel brede paden om lekker door te stappen, afgewisseld met smalle paadjes voor het avontuur. 0 % asfalt TOP!!
Door Corrie en Gert

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"