Heide van het Holtingerveld

wandelroute - 14 km of 17 km

De wandeling voert u door het Holtingerveld. Een groot deel van de route is militair oefengebied geweest. U kunt dat nog zien aan de betonnen palen, die rood/wit geschilderd zijn. In de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers hier een militair vliegveld aangelegd. Op 24 maart 1945 werd het hele vliegveld inclusief startbaan bij een groots opgezette luchtaanval grondig vernield. Naderhand werden veel bomgaten op en bij het terrein aangetroffen.
U wandelt door bos, over heide en rondom het Brandeveen. De route is voor het grootste deel onverhard, soms mul zand, soms modder.

Praktische informatie

Het startpunt is vanuit Steenwijk te bereiken met (bel)bus 48. Bushalte Hunebeddenweg.

Horeca is er alleen bij het startpunt van de route Theehuis 't Hunebed en bij het Brasserie OER, tegenover de vlindertuin. U vindt er een folder over de Flardenroute, een wandelroute van 3,1km. Bij deze route is een app, die informatie geeft over de historie van het Holtingerzand. Voor openingstijden zie de website.

Startpunt Heide van het Holtingerveld

Theehuis 't Hunebed
Van Helomaweg 47
7973 JC Darp

coördinaten: N52.79100 E6.21550
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs en Georgette Makkelie en aan de controleur(s) Janny van Rossen.

9 reacties

9 februari 2023   

foto
Reactie
Weer een prachtige en afwisselende wandeling. De makers van de mooiste routes kiezen met zorg de mooiste paden. Ze wijken daarbij vaak af van de geijkte paden. Ook nu weer. De knooppuntentrajecten missen het mooiste deel van het Brandeveen.
Door Jos Vink

5 februari 2022   

foto
Reactie
Nog steeds een mooie, afwisselende route. Sommige stukken zijn wel erg nat in deze tijd van het jaar waardoor het soms lastig lopen is. De kers op de taart blijft voor mij het Brandeveen - schitterend in elk jaargetijde. En zo rustig overal!
Door Janny van Rossen

29 december 2021   

foto
Reactie
Een mooi en voor mij bekende ronde, af en toe was het even goed lezen. Maar we hebben genoten van deze mooie wandeling. Leuk dat het Waterwingebied meegepakt wordt. In het oefenterrein zelfs nog een kogel gevonden. Het was wel erg modderig!
Door Evelien

20 augustus 2021   

foto
Reactie
Mooie, afwisselende wandeling. De heide stond in bloei alleen had ik wat meer heidemassa verwacht. De route rondom het meertje was een prachtig éénmanspad. Genoten dus!
Door Ina van der Goot

27 februari 2021   

foto
Reactie
Prachtige route. Goed (uit)kijken, dat wel. Het was warempel winter: ijs nog op het ven Brandeveen.(foto) Herten en reeën ontbraken niet. Ook Hooglanders en Mtb‘ ers (snelle fietsers) niet.
Door Arie van Vuuren

22 maart 2020   

Reactie
Prachtige route over heuvels en heidevelden, door bossen en langs vennen, en steeds over zand-, bos- en fietspaden. Interessant, de gevolgen van het in de oorlog aangelegde vliegveld te zien.
Door Monique en Dick

13 september 2019   

Reactie
Mooie wandeling, door een sterk wisselend landschap met een geschiedenis. De bloei van de heide was helaas voorbij, maar dat deed geen afbreuk aan de waardering voor de wandeling. Aan het eind bij de uitspanning/hunebedden veel dagjesmensen.
Door Ria en Rien, Almere

26 maart 2019   

foto
Reactie
Fantastisch om 17 km te wandelen zonder bewoond gebied te zien! De wandeling is zeer gevarieerd qua bos, heide en water (vennen). De veenhistorie (Brandeveen) is bijna nog voelbaar met de nu droge beddingen van o.a. Uffelter(turf)vaartje.
Door Aad van Dorp

10 september 2017   

foto
Reactie
Afwisselende wandeling: heide, bos en het verstilde Brandeveen. Vooral heel mooi als de heide bloeit, zoals nu - september - nog het geval was. Veel onverhard, en heel rustig. Behalve bij de hunebedden ..... Mooi!
Door Janny van Rossen

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"