Zorgvlied

wandelroute - 15 km

Zorgvlied is een dorpje op de grens van Drenthe en Friesland. Het is het uitgangspunt voor een afwisselende route met veel natuurschoon. Een groot deel van de wandeling gaat door het Nationaal Park Drents-Friese Wold, waarin onder andere de boswachterijen Appelscha en Smilde liggen. Het is één van de grootste natuurgebieden van Nederland.
Vanaf 1818 stichtte de Maatschappij van Weldadigheid, Koloniewoningen rond Frederiksoord, de bedelaarskolonie Ommerschans in Balkbrug en 3 Gestichten voor wezen in Veenhuizen. In wat toen nog Klein Wateren heette werd een Landbouwinstituut opgezet, om het eigen landbouw kader op te leiden. Dit Instituut stond op de plek van de huidige bejaardenwoningen naast de kerk. Na het ter ziele gaan van de Maatschappij in 1860 werd de school gesloten en het land verkocht. Jaren later kocht de Brabander Lodewijk C. Verwer de gronden aan en zette de ontginning min of meer voort met het aantrekken van Brabantse arbeiders voor de tabaksteelt. Het dorp groeide, ook omdat Verwer katholieke Friezen liet komen voor het opzetten van zuivel boerderijen. Zijn villa, met de naam Zorgvlied, gaf de kolonie zijn nieuwe naam. De grootte van de R.K. kerk, die een kleine houten kerk verving, doet vermoeden dat Verwer grootse plannen had met dit gebied.
De wandeling is bijna geheel onverhard en gaat over hei, door bos en door beekdalgraslanden.

Praktische informatie

De openingstijden van Hotel-Restaurant Villa Nova staan op de website.
In het bos kan het modderig zijn. Zorg voor waterdichte schoenen met voldoende profiel.
Een deel van de route is van 1 maart tot 1 september niet toegankelijk voor honden.

Startpunt Zorgvlied

Hotel Villa Nova
Dorpsstraat 38
8437 PB Zorgvlied

coördinaten: N52.92198 E6.25304
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs en Frouk van der Zalm en aan de controleur(s) Suze Hars.

8 reacties

15 augustus 2023   

Reactie
Hebben deze route midden augustus gelopen, het is een prachtige route, en nu, met de bloeiende heide, op zijn mooist!
Door Suze

10 oktober 2021   

foto
Reactie
Mooie route met de eerste tekenen van de herfst. Onderdeel 3 vonden wij het meest verrassend!
Door Ellen Kamphuis

6 juni 2021   

foto
Reactie
Mooie wandeling door een schitterend gebied. In deze tijd van het jaar zingen de vogels nog, is het gras mals en soms kniehoog en word je getroffen door rust, ruimte en schoonheid.
Door Monique en Dick

15 maart 2019   

foto
Reactie
Mooie route! Nog nooit een passage van een warmtefront van zo dichtbij meegemaakt (eerst motregen, daarna zon en harde wind: puur natuur!). De route is gevarieerd en gaat door een van de mooiste en rustigste natuurgebieden van Nederland. Aanbevolen!
Door Aad van Dorp

15 maart 2018   

foto
Reactie
Vandaag deze mooie wandeling gelopen met onze hond. Bij het Aekingerveld aangekomen zagen we op het bord staan dat er van 15 maart t/m 15 oktober geen honden mogen komen. Dit in tegenstelling tot wat jullie vermelden nl. vanaf 15 mei.
Door Jan en Ans Brul

11 november 2015   

Reactie
Prachtige wandeling door stil gebied, nauwelijks verkeer, wel veel runderen en schapen. Vooral rond de beekjes mooie natuur. Helaas momenteel te nat om zonder laarzen doorheen te trekken, maar gelukkig is er een alternatieve route voor dat deel.
Door Peter Bielars

11 november 2015   

Reactie
Een hele mooie route door het Drents Friese Wold. Mooie vennen, beekjes, grazers en prachtige bospaden. Een wandeling waarbij je heel beperkt op verharde wegen loopt. Echt de moeite waard om een keer, zelfs meerdere keren, te lopen.
Door Wilma 't Hoen

1 maart 2015   

foto
Reactie
Een zeer mooie route door de prachtige natuur van het Nationaal Park "Drents Friese Wold".
Door Jan en Janny Winters

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"