Toeren door Waterland

fietsroute - 112 km of 124 km

Tijdens deze tweedaagse fietstocht kunt u genieten van het oer-Hollandse landschap in Zaanstreek-Waterland. U rijdt over dijken, smalle landwegen en fietspaden. Er zijn vele beschermde natuurgebieden, die een eldorado voor de vogelliefhebber zijn. Rondom ziet u overal water: sloten, vaarten, plassen, rivieren, kanalen en het IJsselmeer. De eerste dag start u in Krommenie en fietst via het vogelrijke veenweidelandschap naar de Zaanse Schans. Via het recreatiegebied Het Twiske en door open polderlandschap met de watermolentjes toert u naar het IJsselmeer. Veel rust en ruimte, maar ook af en toe wat drukte. U komt bijvoorbeeld dwars door Monnickendam en Volendam. In het gezellige, schilderachtige Zuiderzeestadje Edam eindigt de eerste dag na 62km. Het is mogelijk de route deze dag in te korten met 12km.

De tweede dag komt u door een aantal lintdorpen onder andere Warder, Schardam en Beets, met talrijke stolpboerderijen. U rijdt door een open boerenland met langgerekte kavels. Ook nu fietst u vaak langs het water. Na de Beemsterringdijk en het Noordhollands Kanaal keert u dwars door het Jisperveld terug naar de Zaanstreek. Na de bedrijvigheid langs de Zaan eindigt de route met een prachtig fietspaadje om de Krommenieër Woudpolder en langs het Uitgeestermeer.

Gps'ers let op bij dag 2: men is met dijkversterking bezig. Volg indien nodig vanaf Knooppunt 64 de omleidingsborden naar Schardam.

Praktische informatie

Bij het station is een grote, gratis parkeerplaats.

U komt verschillende horecagelegenheden tegen, hieronder enkele tips:
Op dag één passeert u Café Brasserie Het Heerenhuis. Het café is alle dagen open vanaf 11 uur.
In Het Twiske komt u langs Paviljoen Twiske en in Ilpendam langs Het Wapen van Ilpendam
De tweede dag passeert u Eetcafé Les Deux Ponts.
Bij de jachthaven vlakbij Uitgeest ligt Restaurant Havenrijk.
Naast het bezinestation langs de provinciale weg in de buurt van station Krommenie-Assendelft kunt u terecht bij het dagelijks geopende Café Restaurant De Krokodil.

Het pontje naar Ilpendam, waar u op dag 1 tegen een kleine bijdrage gebruik van maakt, vaart van ma t/m vrij vanaf 7 uur. Op za, zo en feestdagen vanaf 9 uur. Het hele jaar door tot 19 uur. Bij windkracht 7 of hoger gaat het uit de vaart.

De overnachting in Edam moet u zelf regelen. Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden.

Daar waar het mogelijk is wordt gebruik gemaakt van fietsknooppunten.

De route is het mooist op zonnige dagen met weinig wind.

Startpunt Toeren door Waterland

NS station Krommenie-Assendelft
Provincialeweg
1561 KN Krommenie

coördinaten: N52.49510 E4.75563
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) René de Jong.

1 reactie

17 september 2021   

foto
Reactie
Wat is Waterland een fietsparadijs! Mooie fietspaden, weidse weides, leuke oude stadjes en soms langs een meer. Foto is van dorpje Haaldersbroek. Tip: daar even van de fiets om Giethoorn in het klein te bewonderen. Je komt ook langs de Zaanse Schans.
Door René en Tineke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"