Steendert en Struinen

wandelroute - 12 km of 14 km

Dit is een avontuurlijke en afwisselende wandeling in en rond Ophemert, een dorp aan de Waal tussen Tiel en Zaltbommel. U maakt kennis met het mooie dorp Ophemert met zijn kasteel, het natuurgebied De Steendert met zijn poldermolen en vogelrijkdom en de drukbevaren rivier De Waal. Onderweg wandelt u langs verschillende boomgaarden en struint u tot slot door de uiterwaarden.
De route gaat voor iets meer dan de helft over verharde maar rustige landweggetjes en de Waaldijk. De overige stukken van de route wandelt u over half- en onverharde paden of struint u over veelal met gras bedekt terrein.

Praktische informatie

Let op: in verband met werkzaamheden langs de Waal kan alleen de 12km versie worden gewandeld.
Maak deze wandeling in de zomer met bedekte benen vanwege de hoge distels.
Het laatste stuk door de uiterwaarden kan door een hoge rivierstand enkele dagen per jaar niet toegankelijk zijn. Ook in De Steendert kan het bij extreem hoge waterstanden in de winter en vroege lente drassig zijn, waardoor hoge waterdichte schoenen dan noodzakelijk zijn.

Zie voor de openingstijden van de horeca bij het startpunt: Het Dijkhuis. En voor de horeca bij het beschreven uitzichtpunt buiten de hoofdroute Het Veerhuis. Let op: in de wintermaanden en bij slecht weer is de openstelling beperkt.

Wilt u vanaf dit punt naar Heerewaarden varen, kijk dan na eind april voor het vaarschema op: Voet- en fietsveer Varik

Startpunt Steendert en Struinen

Restaurant Het Dijkhuis
Waalbandijk 33
4061 AL Ophemert

coördinaten: N51.84460 E5.38836
Met dank aan de routemaker(s) Bert Leenders en aan de controleur(s) Niek Sanders.

11 reacties

16 augustus 2023   

foto
Reactie
Mooie wandeling door de polder het het natuurgebied "Steendert".
Door Niek Sanders

16 juli 2022   

Reactie
Vandaag deze hele leuke tocht gelopen. Het is een avontuurlijke en afwisselende wandeltocht. We hebben erg genoten vandaag. Overal lekker fruit te koop. En een mooi zicht op de Waal met het drukke vaarverkeer. Routemaker bedankt hiervoor.
Door Familie Arts

31 oktober 2020   

foto
Reactie
Deze route verbindt twee mooie natuurgebiedjes. Het paadje langs de 'nieuwbouw' van Ophemert blijft verrassen. Bijna de helft gaat over on-/halfverhard terrein, heel knap in de Betuwe. Loop hem dus vooral als het water niet hoog staat.
Door Elly Euverman

9 februari 2020   

foto
Reactie
De route is bijna helemaal verhard, veel lange rechte stukken. Wellicht mooier om te wandelen als de fruitbomen in bloei staan maar was nu een saaie route
Door Twan

10 oktober 2019   

foto
Reactie
In alle seizoenen een fraaie wandeling, met redelijk wat geasfalteerde wegen.
Door Ward

7 juli 2018   

foto
Reactie
Warme wandeldag. Gelukkig overal fruit te koop. Landwegen zeker zo leuk als natuurgebied Steendert. Laatste stuk door uiterwaarden geven een savannen-gevoel. Het Dijkhuis is een prima finishplek. Proost.
Door Freek en Liesbeth

22 april 2018   

foto
Reactie
Een mooie bloesemtocht die goed beschreven is. Ook een leuke wandeling voor een hond, omdat onze hond bij de poldermolen Wadenoijen van het water kon genieten. Bij Het Dijkhuis hebben we onder andere genoten van een uitsmijter.
Door Saskia en Jan

4 maart 2018   

Reactie
Een mooie verkenning tussen boomgaarden en door het natuurgebied De Steendert. In alle seizoenen mooi, maar met de bloesempracht in het voorjaar wordt het puur genieten. En als toetje gaat u nog door de uiterwaard langs de Waal.
Door Loes en Theo van den Dool

21 januari 2018   

foto
Reactie
Fraaie route, zeker bij zonnig weer. Plassen rond de poldermolen zeer vogelrijk. Ook de uiterwaard is de moeite waard.
Door Ward

6 mei 2016   

Reactie
Vandaag op een schitterende dag de wandeling gelopen met hond. Een prachtige route, maar met hond toch wel veel stukken met mogelijk auto's, vandaag weinig auto's maar toch. Genoten van de fruitbomen in bloei en de uiterwaarden. TOPdag gehad.
Door Ingrid

23 april 2016   

foto
Reactie
De omgeving van Ophemert is mooi, zonder meer. Vooral natuurgebied de Steendert is de moeite waard. Veel vogels vooral. En als toetje de uiterwaarden. Genoten van deze mooie wandeling.
Door Tineke Fieggen

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"