Helder en Donker

wandelroute - 15 km

In Helder en Donker wandelt u over het zand van de Noordduinen, de sprieten van Het Koegras en onder de boomtoppen van de Donkere Duinen. Een klein duingebied blijkt de opmaat naar boeiende stadsvernieuwing. Ashok Bhalotra boetseerde het duinlandschap terug in de stad, gekroond met twee artistieke cortenstaal bruggen en straatmeubilair van de befaamde Helderse kunstenaar Rudi van de Wint. Van aangelegde duinomgeving naar de oeroude Grafelijkheidsduinen is een kleine stap. In dit noordelijkste duingebied van ons vaste land zijn overblijfselen van de Atlantikwall onderdeel van het landschap. Midden in het pittoreske Huisduinen kunt u in het Atlantikwall Centrum zien hoe het de marinestad Den Helder is vergaan tussen 1940-1945. Ten slotte is het heerlijk uitwaaien op de hoge zeewering en het strand. Via de duinen gaat het terug naar het eindpunt.

Praktische informatie

Duinoord's Steakhouse is elke dag open vanaf 11 uur. Van eind oktober tot maart op ma en di gesloten. Restaurant Nogal Wiedus, Zeeweg 6 in Huisduinen is het hele jaar alle dagen open vanaf 10 uur. Restaurant Storm aan Zee, Zeeweg 12, Huisduinen is ook het hele jaar rond dagelijks open vanaf 10 uur.

Het Atlantikwall Centrum in Huisduinen is dagelijks open vanaf 10-17 uur. Wilt u een bezoek brengen aan Napoleontisch Fort Kijkduin, kijk dan eerst op deze link

In het voorjaar zijn er in de omgeving van het Koegras bloembollenvelden te bewonderen.

Startpunt Helder en Donker

Duinoord's Steakhouse
Jan Verfailleweg 622
1783 BW Den Helder

coördinaten: N52.93240 E4.72319
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Piet Laan en Tiny Laan.

2 reacties

28 maart 2022   

foto
Reactie
Op het randje van maart met de routemaker deze prachtige en heel afwisselende route gewandeld. De bollenvelden beginnen net een beetje op kleur te komen. Dus ga snel kijken.
Door Dineke de Bruin

17 november 2021   

foto
Reactie
Wat is deze wandeling een fijne mix van woongebied en fraai valleiachtig duinlandschap. Maar ook van spannende bezienswaardigheden met imposante forten en vuurtorens en herinneringen aan een militair verleden. Een boeiende beleving!
Door Piet en Tiny Laan

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"