Buurten in Ommerschans

15 km

Startpunt

Camping Si-Es-An
De Haar 7
7707 PK Balkbrug

coördinaten: N52.60869 E6.36996

Introductie

Deze rondwandeling brengt u door de buurtschappen rond het beschermde dorpsgezicht Balkbrug, waaronder de Ommerschans. In het Reestdal gelden nog steeds de oude cultuurwetten betreffende het beheer op de akkers van de beheerboerderijen van Het Drentse Landschap. De bedrijvigheid in en rond de potstallen in Rabbinge, de bolle essen met korenbloemenblauw (zomers) en de zacht kabbelende veenbeek de Reest maken dit eeuwenoude cultuurlandschap, op de grens tussen Overijssel en Drenthe, tot een groot levend natuurtheater.

In de Ommerschans kunt u zich onderweg informeren over de drie tijdlagen, waaronder de schansperiode (1568-1648), de kolonietijd (1818-1888) en de nog verborgen schatten in de hedendaagse natuurlaag.

Praktische informatie

OV-reiziger: u kunt Balkbrug met de bus bereiken. Stap uit bij halte Balkbrug Centrum. De aanlooproute vindt u bij de routebeschrijving.
U mag parkeren op het terrein van Camping Si-Es-An. U vindt de parkeerplaats voorbij de receptie links aan het einde van de weg. Of u parkeert de auto langs het brede zandpad aan de bosrand (niet langs de weg De Haar of Schapenstreek).

Horeca: Brasserie De Boerderij bij de start op camping Si-Es-An.
(Mini) horeca onderweg vindt u aan het einde van routepunt 1 bij een zogenaamd Rustpunt (een zelfservice). Tijdens de openingstijden van Korenmolen de Star (op zaterdag van 10 - 16 uur) zijn in Het Magazijn, behalve de meelproducten, ook koffie of thee te verkrijgen. Verder komt u in routepunt 6 nog een Rustpunt (zelfservice) tegen bij de kerk. En in het centrum van Balkbrug zijn ook meerdere horecagelegenheden te vinden.
Met dank aan de routemaker(s) Tineke Poortman en aan de controleur(s) Hettie ten Klooster.

8 reacties

21 juni 2022   

foto
Reactie
Weer een prachtige wandeling met flink veel historie. Veel te zien en veel te genieten.
Door Ina van der Goot

10 mei 2022   

foto
Reactie
Mooie afwisselende route.
Door Ellen Kamphuis

30 januari 2022   

foto
Reactie
Wat is dit een prachtige wandeling! Een en al afwisseling: historie, beekdal, dorp, bos, heide, waterpartijen, velden en dat grotendeels over onverharde paden.
Door Monique en Dick

30 december 2020   

foto
Reactie
Heerlijk gewandeld door zowel natuur (de Reest, bos, stukje hei) als langs 'gestapelde' cultuurhistorie. Ik wist niet dat ook hier de Maatschappij van Weldadigheid is geweest. Erg de moeite waard.
Door Aad van Dorp

16 oktober 2020   

foto
Reactie
Dit is een prachtige wandeling met mooie natuur en een stukje geschiedenis over de Ommerschans. Wij hebben veel kennis opgedaan. Heel verrassend.
Door Port

16 juni 2020   

foto
Reactie
Een zeer mooie en interessante route, dat wij niet aan de voorkant van de tbs inrichting langskwamen, vond ik wel jammer.
Door Tjeerd

27 september 2017   

foto
Reactie
Mooie, afwisselende en zeer interessante route. Je krijgt veel cultuurhistorische informatie en kunt daarnaast ook nog genieten van een prachtig landschap. Wij hebben genoten!
Door Jan en Agnes Disco

1 maart 2016   

foto
Reactie
Deze prachtige cultuurhistorische route, waarin opgenomen het beschermde dorpsgezicht Balkbrug/Ommerschans, heeft na de feestelijke opening 'Mysterie van de Ommerschans ontrafeld' avontuurlijke paden gekregen! Zie foto.
Door Piet

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"