Starwalk Frentsjer

4 km of 13 km

Startpunt

P Leeuwarderweg
Leeuwarderweg 8a
8801 BV Franeker

coördinaten: N53.18770 E5.54967

Introductie

Ster van de Elfsteden, zo noemt Franeker zich. Eeuwenlang was Frentsjer een van de belangrijkste steden van Friesland, waar de landadel z’n versterkte woonhuizen bouwde. Binnen haar stadsgrenzen was het intellectuele centrum van Fryslân, de Academie van Franeker met haar grote denkers en voorname professoren. Het prachtige stadhuis, statige professorenhuizen, vierkante stinsen en nog 175 andere rijksmonumenten tonen nu de historische rijkdom. Twee grote astronomen heeft de stad voortgebracht. Hier is het enige nog werkende planetarium ter wereld! Sinds 19 september 2023 UNESCO werelderfgoed. De gotische Martinikerk domineert het stadsbeeld, dat omwalling, theehuisjes en een grachtengordel kent. Tegen het Bolwerk aan valt de groene heilige grond van het Friese kaatsen, It Sjûkelân, niet te missen.
De inkortingsroute/rondwandeling door de historische binnenstad is 4 km lang. Zo houdt u meer tijd voor museumbezoek. Wie een stukje van de bekendste slaperdijk van Friesland, de Slachte, wil beleven kan de route uitbreiden met een mooie landschapswandeling die door de parken van de stadsuitleg terugleidt naar de binnenstad. Wat let u nog, doe de
Starwalk Frentsjer!

Praktische informatie

Bij het startpunt kan gratis en zonder parkeerschijf geparkeerd worden, mits u dat buiten de lijnen van de blauwe zône doet. Komt u met het OV dan stapt u uit bij treinstation Franeker.

Op veel plekken in de stad zijn bij objecten QR code schildjes te zien die u met uw mobiele telefoon kun scannen. U luistert dan naar een story over een persoon of gebeurtenis.

Het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium is zeker een bezoek waard! Alleen toegang met een vooraf gereserveerd ticket! Museum Martena is elke dag te bezoeken van 11-17 uur. Benieuwd naar het interieur en de collectie van de professorenwoning museum 't Coopmanshûs? Kijk op deze website voor het Keatsmuseum, het oudste sportmuseum van ons land. Meer weten over Het Korendragershuisje kan hier.

De Martinikerk is van mei t/m september vrij te bezichtigen. In de zomermaanden is er ook een expositie. Open ma 14-17 uur en di t/m za van 11-17 uur.

Brasserie de Stadstuin heeft een prachtig Jugendstil interieur waarin het aangenaam vertoeven is. Zie voor de openingstijden de site. Grandcafe De Doelen aan de Breedeplaats is een leuke plek om tegen het einde van de wandeling even te pauzeren. Nabij de parkeerplaats vindt u nog restaurant De Stadsherberg Franeker en op de laatste driehonderd meter naar het station komt u langs hotel-restaurant Poort van Franeker.

Tijdens het PC Kaatsen op de vijfde woensdag na 30 juni is het druk in de stad. Dat geldt ook voor het Stadsfeest Agrarische Dagen dat jaarlijks van woensdag t/m zondag in de derde week van de maand september wordt georganiseerd.

Tip voor GPS gebruikers: neem de routebeschrijving mee voor de informatie over de bezienswaardigheden onderweg.
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Tiny Laan en Piet Laan.

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"