Ronduit Schitterend

18 km

Startpunt

Restaurant Duinvermaak
Breelaan 132
1861 GH Bergen

coördinaten: N52.67758 E4.69217

Introductie

Ronduit Schitterend is een paradijs voor de natuurliefhebber. Na de start, meteen al met een stevige klim, wandelt u door het afwisselende duinlandschap van Bergen en Schoorl. Nergens zijn de duinen breder en hoger. Het is klimmen en dalen over de paden door de vogelrijke bossen en de golvende duinen. U komt door Bergen aan Zee met vele terrasmogelijkheden. Daarna wandelt u ongeveer 2km langs het strand. Via de Kerf, een gat in de buitenste duinenrij, komt u weer in het duingebied. Langs en over enorme heidevelden en door bossen keert u terug naar Duinvermaak.

Wateroverlast (29-4): op weg naar Bergen aan Zee kunt u nog veel last hebben van wateroverlast. Een tip, maak gebruik van het fietspad. De terugweg vanaf Van Bergen aan Zee is goed te doen.

Praktische informatie

Vanaf station Alkmaar kunt u met de bus naar het centrum van Bergen: uitstaphalte Plein. Het is ruim 1km lopen naar het startpunt.
Er is een parkeerterrein bij Restaurant Duinvermaak. Restaurant Duinvermaak. In het weekend en op mooie dagen is dit snel vol.
Ook Restaurant Bergen Binnen dat ernaast ligt, is dagelijks open vanaf 10 uur.
Bergen aan Zee heeft een aantal horecagelegenheden.
In het duingebied mogen fietsers tot 10.30 uur over de onverharde paden fietsen. Daarna alleen op de officiële ATB route.

Voor het gebied is een duinkaart nodig. Deze is te koop bij Restaurant Duinvermaak. U kunt de duinkaart ook via internet aanschaffen zie: Duinkaart bestellen.

Let op: van 1 mei tot 1 oktober is het strand overdag verboden voor honden. Uw hond kan dan niet mee op de wandeling.
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Tiny Laan en Piet Laan.

17 reacties

6 april 2024   

foto
Reactie
Door regenval onbegaanbaarheid op meerdere stukken van de route werden we gedwongen om alternatieve paden te kiezen. Met een gezellige groep, mooie uitzichten en goed weer werd het al met al een dag met een gouden randje! Dank en groet.
Door Willie-man Bergeijk

5 mei 2023   

Reactie
Zoals de naam al zegt een schitterende route. De natuur was prachtig. Wij hebben genoten.
Door Marie-Jose en Tanja

14 oktober 2021   

foto
Reactie
Een heerlijke wandeling, niet alleen de route, maar ook de natuur verandert steeds. Veel dennenbomen worden gekapt, de heide is weer terug en de golfbreker vlak voor de Kerf is aan de duinzijde onder gestoven. Het deel bij de zee is bijna verdwenen.
Door Ank de Graaff

19 januari 2021   

Reactie
Inderdaad: ronduit schitterend. Zelfs op een regenachtige dag met windkracht zes en geen horeca word je continue beloond voor je inspanningen. Hoe moet dit wel niet zijn in het voorjaar!
Door Wil

9 november 2020   

foto
Reactie
Deze wandeling maakt zijn naam helemaal waar: wát een schitterende wandeling. Wij liepen hem een dag nadat we Beautiful Bergen hadden gelopen, maar deze wandeling is weer heel anders, ook al gaat 'ie ook van Bergen naar Bergen.
Door Marien

14 augustus 2020   

foto
Reactie
De naam is helemaal van toepassing. Gevarieerde en uitdagende route. Bos, hei, zand en duinen met prachtige vergezichten. Mooi in elk seizoen. Heerlijk rustig, ondanks hoogseizoen. We hebben genoten.
Door Willy en Conny

21 september 2018   

foto
Reactie
De eerste herfstdag, en dat hebben wij wandelpoolers geweten! Zachte zon en harde westenwind. Wat een mooie route door de duinen over verend bos- en mul strandzand, langs levende en dode bomen, droge en natte vennetjes en worteltaart in Huize Glory.
Door Hans

4 september 2018   

Reactie
We werden verrast door prachtige heidevelden. Met de neus in de wind was het heerlijk om een eind over het strand te gaan. Na een grote zandvlakte volgde nog een prachtig stuk bos. We hebben opnieuw genoten van deze heerlijke wandeling.
Door Loes en Theo van den Dool

16 maart 2018   

foto
Reactie
Rust, ruimte en puur natuur. Bedankt Bart!
Door Frits Talsma

27 juni 2017   

foto
Reactie
Heerlijke wandeling door de duinen en over het strand. Het was weer genieten!
Door Marcel en Janneke

9 juni 2017   

foto
Reactie
Ondanks de plensbuien voor de start, ging de wandeling door. Tijdens de tocht werd het droog en ging de zon schijnen tot het einde. Het strand lag nog vol zeesterren van de storm 2 dagen ervoor. Bedankt Bart.
Door Ank de Graaff

15 mei 2017   

foto
Reactie
Een schitterende afwisselende wandeling, welke we deze keer in tegengestelde richting hebben gelopen, waar we volop van hebben genoten. Prachtige uitzichten over de zee en duinen. Complimenten aan de routemaker Mieke.
Door Johnny en Jennie

12 augustus 2016   

foto
Reactie
Ank de Graaff liet ons wandelpoolers weer genieten van een schitterende wandeling met volop bloeiende heide. Het terras van Huize Glory was een prima pauzeplek.
Door Frits Talsma

28 juli 2016   

Reactie
Ik vond deze wandeling ondanks de hevige regen mooier dan Beautiful Bergen. Het mountainbike pad in de route maakt deze wandeling minder geschikt voor groepswandelingen.
Door Sjaak

8 april 2015   

Reactie
Een route die zijn naam eer aandoet, zelfs als het een groot deel van de dag mistig is. De wandeling is geschikt voor elk seizoen. Vooral in de duinen blijf je genieten en als je door De Kerf loopt is het eindeloos mooi.
Door Loes en Theo van den Dool

3 april 2015   

Reactie
Schitterende wandeling, prachtig weer, leuk gezelschap. We dronken koffie bij Huize Glorie in Bergen aan Zee. Daar beklommen we het torentje en genoten van het prachtige uitzicht. Hennie bereikte als eerste ons laatste uitzichtpunt, 'n lastige klim.
Door Ank de Graaff

3 april 2015   

Reactie
Wat een ontzettend mooie wandeling! Terecht genoemd "Ronduit Schitterend". Ineens lente! Vanuit het terras van Huize Glory door de zeedennen neerkijkend op de fonkelende (Middellandse?) zee. Puur genot. Hartelijk dank aan onze leidster Ank de Graaff!
Door Kathleen Hair

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"