Fliegerhorst

wandelroute - 17 km

Deze wandeling gaat vanuit Lonneker langs oude kleigaten, door bossen op de Lonnekerberg, over het voormalige vliegveld Twenthe, Hof Espelo en de oude luchtmachtkazerne.
De Lonnekerberg ligt op de zuidelijkste uitlopers van de Twentse stuwwallen uit de voorlaatste ijstijd. In het gebied ontspringen diverse bronnen. Er groeit een breed scala aan uitheemse naaldbomen afgewisseld met loofbomen. Het deel over het voormalige vliegveld is nieuwe natuur in ontwikkeling en is nog een geheel open terrein rond oude loodsen en gebouwen van de luchtmacht. Ook in de bossen van Hof Espelo zijn nog restanten van het vliegveld te vinden. Het kazerneterrein wordt nu omgebouwd tot een woonwijkje aan de rand van Enschede met behoud van de oude gebouwen van defensie.
Fliegerhorst was tijdens de Tweede Wereldoorlog de aanduiding van een groot Duits militair vliegveld.

Praktische informatie

Het startpunt is goed bereikbaar per OV. Vanaf de stations Enschede en Oldenzaal met bus 60 of 62 (4 */uur), halte Scholten Reimerstraat.

Café Sprakel is dagelijks geopend vanaf 9 uur.
Halverwege de route komt u langs Restaurant @Marcook's.
Na 15 km passeert u Theehuis Sprakel in het Bos.

Op de Lonnekerberg komt u een aantal kunstwerken tegen die door de stichting KunstenLandschap zijn aangeschaft.

Het bosje bij de kleigaten van Smulders (na nummer 2 op de routekaart) kan na regen onbegaanbaar zijn. In de routebeschrijving is een alternatief aangegeven. Gps'ers volgen de track 'Alt Flieger'.
Ook op de Lonnekerberg kan het modderig zijn. Degelijke (hoge) wandelschoenen zijn aan te raden.

Startpunt Fliegerhorst

Café Sprakel
Dorpstraat 137
7524 CH Lonneker (Enschede)

coördinaten: N52.24980 E6.91097
Met dank aan de routemaker(s) Jeanot Appels en Harry Bruns en aan de controleur(s) Mieke Timmer.

8 reacties

14 oktober 2022   

foto
Reactie
Een bijzondere wandeling. De bossen zijn mooi en de combinatie met het oude vliegveld is erg leuk. Wat een fossiele kruiwagen is, dat wist ik niet, nu wel.
Door Mieke

22 juli 2021   

foto
Reactie
We wandelden de route voor de 2e. keer. Hij was nu nog mooier dan afgelopen najaar en beter begaanbaar vanwege het voltooien van de graafwerkzaamheden. Het vliegveld met zijn wilde bloemen was een verrassing.
Door Annie en Ben van Lochem

30 november 2020   

Reactie
Route met een geheel eigen karakter: mooie wandelbossen, een voormalig militair vliegveld en een villawijk in wording. Door (forse) graaf- en boswerkzaamheden kostte het ons bij punt 3 en 4 van de routebeschrijving moeite om de weg te vinden.
Door Annie en Ben van Lochem

24 februari 2019   

Reactie
De route is grotendeels onverhard door afwisselend landschap met soms mooi zicht op het omliggende geaccidenteerde terrein. Het stuk door het nieuwe woonwijkje op de oude luchtmachtbasis is verrassend leuk. De eerste zingende leeuweriken!
Door Tineke

27 december 2018   

foto
Reactie
'derde' Kerstdag, traditie geworden om een WandelPool in Twente te organiseren. Dit keer met ons zessen naar het voormalig vliegveld Twente gegaan. Prachtige wandeling, met leuke weetjes onderweg. Hondje mocht mee, maar mag helaas nergens los lopen!
Door Lidy met hondje Jaen en de Wandelpool

1 oktober 2018   

Reactie
Een hele mooie afwisselende wandeling, erg leuk om over de voormalige vliegbasis te lopen. Een aanrader!
Door Else

6 februari 2018   

Reactie
Dit was een prachtige afwisselende tocht en een must see voor een Amsterdammer. Vliegveld zelf is al de wandeling waard. Waarom dan 1 ster minder? Vlak na de Oude Deventerweg is de route momenteel moeilijk begaanbaar.
Door Jeroen Bolding

14 april 2017   

foto
Reactie
Wat een geweldige aanwinst voor Twente! Je loopt, heel nostalgisch over het oude vliegveld. Hoe geweldig het uitzicht, de ruimte. Kansen voor Twente om meer aan natuurontwikkeling te doen. Gezellig met de hond, wel boerderijhonden tegengekomen.
Door Lidy met hond Jaen

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"