Brandemeer en Rottige Meente

15 km of 17 km

Startpunt

Parkeerterrein Veendijk
Veendijk
8485 Munnekeburen

coördinaten: N52.85770 E5.89829

Introductie

Brandemeer en Rottige Meente is een rondwandeling door het waterrijke gebied op de grens van de provincies Friesland en Overijssel. Het natuurgebied De Brandemeer is samen met Rottige Meente een natuurreservaat dat ontstaan is door turfwinning in het verleden. Grote delen zijn vergraven tot petgaten en legakkers. Het huidige reservaat heeft hieraan zijn typische vorm te danken. Door de afwisseling van water en droge plekken kennen De Brandemeer en Rottige Meente een grote variatie in leefgebieden. Zo zijn er bloemrijke graslanden, trilvenen en veenmosrietlanden waarin bijzondere plant- en diersoorten voorkomen.

Praktische informatie

De route is grotendeels onverhard. Zorg voor waterdicht schoeisel!
Er is onderweg alleen horeca bij bij het startpunt, tegenover het parkeerterrein. Deze is tijdens het hoogseizoen geopend bij goed weer.
Openingstijden van Molen de Rietvink vindt u op de website. Op verzoek is de molen ook te bezichtigen (aanrader!).
U kunt de route inkorten tot 10km. Vanaf het parkeerterrein loopt u dan alleen de route rond de Brandemeer, tot u weer terugkomt op de parkeerplaats. U kunt, wanneer u verder gaat, de route ook inkorten tot 15km.
Het startpunt is bereikbaar met buurtbus 108 (niet op zondag).
Met dank aan de routemaker(s) Luuk Jacobs en aan de controleur(s) Piet Laan en Tiny Laan.

3 reacties

3 mei 2019   

foto
Reactie
Mooie wandeling door een stil gebied, zeker rondom het Brandemeer. Zowel een roerdomp als een purperreiger gezien! Het stukje van/naar het Brandemeer is 2 km recht graspad, dus iets minder gevarieerd, verder zeer mooi!
Door Aad van Dorp

14 april 2016   

Reactie
Een schitterende wandeling door een prachtig ruig gebied met als hoogtepunt het gedeelte langs het riviertje de Tjonger. Inkorters missen veel, dus neem de tijd voor deze tocht.
Door Loes en Theo van den Dool

21 oktober 2015   

foto
Reactie
Een ruige natuur en rijke flora en fauna is je deel als je dit fraaie natuurgebied rond het Brandemeer gaat bezoeken. Ook verrassend is daarna de tocht door het veengebied Rottige Meente over soms smalle (planken)paadjes. Ruim de moeite waard.
Door Piet Laan

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"