Maasheggen

15 km

Startpunt

NS station Vierlingsbeek
Soetendaal 9
5821 BL Vierlingsbeek

coördinaten: N51.59220 E5.99722

Introductie

Maasheggen is een prachtige rondwandeling door een landschappelijk zeer waardevol gebied met kleinschalige graslanden in de uiterwaarden, gescheiden door in het voorjaar overdadig bloeiende en heerlijk geurende meidoornheggen. De rivier de Maas en de beboste rivierduinen Groeningse Bergen en Vortumse Bergen zorgen voor een leuke afwisseling tijdens deze wandeling. Het gebied is een paradijs voor vogels, die in dit heggenlandschap voldoende voedsel en nestgelegenheid vinden. Hoe arbeidsintensief het onderhoud van de heggen ook is, het resultaat weegt zeker op tegen de gemakkelijke variant: prikkeldraad!

Praktische informatie

Nabij het startpunt is horeca.
Met dank aan de routemaker(s) Karin Verbeek en Martin van Briemen en aan de controleur(s) Niek Sanders.

10 reacties

15 mei 2023   

foto
Reactie
Op een mooie, zonnige, dag hebben we het 'middelste rondje' gelopen. Wat een mooi gebied! Volop vogelgeluiden en bloeiende meidoorns en fluitenkruid en boterbloemen.... Schitterend!
Door JvG

8 februari 2023   

foto
Reactie
Een mooie afwisselende wandeling op een zonnige winterdag. Op sommige stukken veel modder (jaargetijde!)
Door Niek Sanders

10 april 2022   

foto
Reactie
Na 6,5 jaar deze mooie route weer eens gelopen. De heggen zijn sindsdien op de meeste plaatsen fors gesnoeid, wat het uitzicht heeft verbeterd. De eerste sleedoorns stonden net in bloei en in de weilanden waren de eerste bloemen al te zien. Genoten!
Door Marien

4 december 2020   

Reactie
Wij liepen deze route op een koude decemberdag. Het gebied zal er in het voorjaar veel mooier uitzien denken we. De meeste heggen waren bovendien niet gesnoeid zodat het uitzicht soms smal was. We gaan nog wel eens terug!
Door Rob

6 mei 2020   

foto
Reactie
Als je deze route wilt lopen, moet je dat nu doen. De meidoorns staan overal in bloei rondom weidevelden vol met bloemen. Het Pontipad in het noorden van de route is werkelijk een juweeltje.
Door Ellen, Jannie en Henk

18 maart 2020   

foto
Reactie
Zelfs in maart is het een mooie route langs de Maas en inderdaad de Maasheggen. De route is makkelijk te lopen over verharde wegen en zandpaden. Ik kan mij voorstellen dat in april/mei de route nog mooier is.
Door Marijke Schaminée

15 mei 2018   

Reactie
Als de meidoorn bloeit (eind april, begin mei) is deze wandeling op z'n mooist. Maar ook in andere tijden is het een mooie kennismaking met dit gebied. Een van de hoogtepunten is wel het bankje bij de Wetterkuul met de kikkers en prachtige insecten.
Door Loes en Theo van den Dool

25 juni 2016   

foto
Reactie
Een mooie route door het heggenlandschap van Brabant. Prachtige riviergezichten en mooie natuurbelevenissen.
Door Marion en Fred den Hertog

11 oktober 2015   

foto
Reactie
Hele mooie route op een zonnige herfstdag. De Maasheggen zijn hier een stuk hoger dan bv. bij Oeffelt. Soms loop zelfs je in een 'tunnel' van nauwelijks gesnoeide meidoorns. Daardoor heb je af en toe wat weinig uitzicht op de omgeving.
Door Marien

4 oktober 2015   

Reactie
Prachtige route, ook in de herfst. De Maasheggen zijn uniek in NL. Ze zouden eigenlijk alle prikkeldraad moeten verbieden en vervangen door heggen, dat zou het platteland veel aantrekkelijker maken, ook voor vogels. Heel veel kardinaals-mutsen gezien.
Door Jur en Agnes Schuurman

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"