Uddelse (Pr)acht

wandelroute - 16 km

Tijdens deze wandeling maakt u kennis met een gebied dat typerend is voor de Kroondomeinen of liever de Koninklijke Houtvesterij. Het is een uitgestrekt bos- en heidegebied dat gekenmerkt wordt door natuurschoon, stilte en rust. Een weids gebied dat heel oorspronkelijk oogt. Van oudsher is het gebied bekend om zijn wild. U heeft de kans om edelherten, reeën of wilde zwijnen in een bijna natuurlijke omgeving waar te nemen. Het totale oppervlak telt bijna 9.700 hectare en bestaat uit 7.900 hectare bossen, 1.550 hectare heidevelden. De route loopt langs twee grote heidegebieden en door een oud bosgebied. U passeert het huis de Hooge Duvel, hierover gaan angstaanjagende verhalen de ronde.

Praktische informatie

Let op: u wandelt door het Kroondomein. Dit is niet toegankelijk van 15 september tot 25 december.

Het startpunt is een parkeerplaats langs de Aardhuisweg op 1 km vanaf de N344. Als u vanaf de N344 komt aan de linkerkant van de weg. Komt u vanuit Uddel dan is de parkeerplaats 1 km voor de N344 aan de rechterkant van de weg.

De route heeft de vorm van een acht; dat betekent dat u halverwege de wandeling weer langs hetzelfde punt komt. Ook zijn er een enkele paden die u twee keer bewandelt. Dit is helaas noodzakelijk om dat alle andere verbindingspaden tussen het zuidelijke en noordelijke deel afgesloten zijn.

Horecatip: op de route is geen horeca. Maar komt u vanaf de richting Uddel dan vindt u tegenover het Uddelermeer aan de Garderenseweg Restaurant en theehuis Uddelermeer.
Komt u via de N344 dan is Bezoekerscentrum Het Aardhuis een leuke optie.

Startpunt Uddelse (Pr)acht

P Aardhuisweg
Aardhuisweg
3388 MG Uddel

coördinaten: N52.23380 E5.83123
Met dank aan de routemaker(s) Henk Kreeft en aan de controleur(s) Paul Pilgram.

16 reacties

29 mei 2022   

foto
Reactie
Aantrekkelijke route met veel bos en enkele uitgestrekte heidevelden. De delen door de varenbossen en door het oude beukenbos vonden we het mooist. Steeds voelden we ons bespied door wild, en vlak voor het eind zagen we - gelukkig - twee zwijnen. Leuk!
Door Janneke

24 maart 2022   

foto
Reactie
Als een blij kind deze route gewandeld. Wat een prachtig wild hebben we gezien. Zwijnen waren lekker aan het scharrelen vlakbij de Hooge Duvel en in het mooie beukenbos. En op de heide een grote roedel herten.
GENOTEN 🐗🦌😊
Door Sonja

17 maart 2020   

Reactie
Prachtige route, vooral het zuidelijk gedeelte is heel afwisselen met heide, bos. Het is heuvelachtig door oeroude bossen. Ondanks dat we geen wild gezien hebben was het volop genieten. We komen zeker nog een keer terug.
Door Bert van der Knaap

4 maart 2020   

foto
Reactie
Prachtige route. Inderdaad grote kans om wild te zien. Wij zagen 1 wild zwijn op ca 15 meter afstand. Verder mooie grillige bomen. Jammer dat steeds meer stukken bos niet toegankelijk zijn voor publiek.
Door Lenny en Hans Beumer

31 augustus 2019   

foto
Reactie
Een mooie wandeling met inderdaad een grote kans wild te spotten. Wij zagen verschillende zwijnen met biggen, midden op de dag. Wel zijn de paden meestal lang, recht en breed maar de soms prachtige panorama's compenseren dat ruimschoots.
Door Jos

20 juli 2019   

Reactie
Schitterende route, al moesten we na de eerste lus van 9km stoppen in verband met het naderend noodweer. We hebben herten gezien en een familie wilde zwijnen. Je loopt door mooie bossen, en stukjes langs de heide. De ondergrond is soms zanderig.
Door Martijn

23 mei 2019   

foto
Reactie
Wij zagen op de kaart afbeeldingen van zwijnen dus.....BINGO. Wij zagen wel meer dan 150 zwijnen tijdens onze wandeling. Een prachtige route over het Kroondomein met mooie heidevelden en oeroude bossen. Goed beschreven en......zwijnen.
Door Marion en Fred

10 februari 2019   

foto
Reactie
Voor de derde keer deze mooie wandeling gelopen en elke keer blijft het spannend of je wild ziet. Dit keer één zwijn gezien. Vanwege de variatie in lengte is dit een wandeling die je bij elk jaargetijde kan lopen.
Door Saskia en Jan

14 september 2018   

Reactie
Een prachtige wandeling die erg afwisselend is en heel goed en duidelijk beschreven. Echt de moeite waard. Bedankt.
Door Tjarda

1 juli 2018   

foto
Reactie
Uddelse (Pr)acht voor de tweede keer gelopen en dan alleen het zuidelijke deel. Het blijft een hele mooie wandeling. We hebben veel zwijnen gespot, maar ook enkele reeën. Jammer genoeg geen goede foto's hiervan kunnen maken.
Door Saskia en Jan

20 april 2018   

foto
Reactie
Al vroeg op pad, dan inderdaad de garantie dat je wild kunt spotten. Kudde zwijnen en groep reeën gezien. Hele rustige route (2,1/2 uur gelopen) en geen andere wandelaar tegengekomen. Echt de moeite waard
Door Mark

14 maart 2018   

foto
Reactie
Vandaag de noordelijke lus gelopen. Een prettige afstand om het wandelritme weer op te pakken. Een groep van vier zwijnen gespot. Gezien eerdere reacties zou je bijna van een “wildgarantie” kunnen spreken. In ieder geval een prachtig wandelgebied!
Door Adri Jansen

9 maart 2018   

Reactie
Prachtige wandeling, vooral door het beukenbos, heel mysterieus. We hebben ook heel veel wilde zwijnen en een edelhert gezien.
Door Joke en Ben Hogendoorn

4 maart 2018   

foto
Reactie
Jullie schrijven bij de introductie dat je de kans hebt om wild te zien, nou die hebben we gezien. 2 enorm grote wilde zwijnen en een roedel edelherten. De route was echt prachtig en goed beschreven. Gaan we zeker nog een keer lopen.
Door Patricia

4 maart 2018   

foto
Reactie
Een heel mooie omgeving om te wandelen. Ondanks dat er veel auto's stonden bij het beginpunt, hebben wij ook het geluk gehad om zwijnen te zien. Een wandeling die wij zeker nog een keer zullen gaan lopen.
Door Saskia en Jan

25 januari 2018   

foto
Reactie
Een pronkstuk van Nederland, dat kun je het Kroondomein wel noemen! Wat een prachtige wandeling door dat mooie bosgebied, met hier en daar ook een groot heideveld. Ook de korte routes zijn leuk om apart te gebruiken.
Door Mieke Timmer

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"