De Eilandspolder natuurlijk!

wandelroute - 16 km of 22 km

In Nationaal Landschap Laag Holland ligt als bijzonder juweel de Eilandspolder. Een nat natuurgebied waar met name in het oostelijk deel van de polder de langgerekte en laaggelegen (w)eilandjes alleen over het water bereikbaar zijn. Dit is het domein van de weide- en watervogels. Hier heerst de stilte en zijn er weidse uitzichten op molens en dorpjes langs de buitenrand: Graft, Grootschermer, Driehuizen, Schermerhorn en De Rijp. Stuk voor stuk pareltjes met oude raadhuisjes uit de tijd van Leeghwater en een besloten dorpsstraat. Halverwege de Gouden Eeuw was De Rijp dankzij de haringvangst en de walvisvaart een van de welvarendste dorpen van Noord-Holland. Dat is nog goed te zien wanneer u aan het eind van de route door de buurtjes van het pittoreske dorp wandelt. De Rijp heeft een beschermd dorpsgezicht.

Praktische informatie

Alleen in de periode van 15 juni tot 15 maart is ook een 7 km wandeling mogelijk.

Uw auto kunt u parkeren bij het startpunt. Er gaan verschillende buslijnen naar De Rijp, uitstaphalte Wollandje.

Café-restaurant De Vriendschap in Driehuizen is open van wo t/m zo vanaf 10 uur.
Overige horeca op de route is open van di t/m zo vanaf 10 uur:
Het Genot van Grootschermer, Noordeinde 12, Grootschermer;
Het Wapen van Munster, Grote Dam 3 in De Rijp is ma gesloten. overige dagen open vanaf 10 uur.

Bij Haviksdijkje 5 in Grootschermer is de prachtige beeldentuin van Nic Jonk te bewonderen. Open eind maart t/m begin december op wo t/m vr van 11-17 uur. Check de actuele openingstijden op de site Museum en Beeldentuin Nic Jonk.

Startpunt De Eilandspolder natuurlijk!

Parkeerplaats Wollandje
Wollandje
1483 WG De Rijp

coördinaten: N52.55990 E4.84373
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Piet Laan en Tiny Laan.

7 reacties

30 juli 2021   

Reactie
Als je van rust en ruimte houdt... dan is dit de route! Veel mooie vergezichten tussen de spaarzame bebouwing die je onderweg tegenkomt.
Door Robert

26 januari 2021   

foto
Reactie
Bijzonder 'eiland' met vele bezienswaardigheden.
Voor de liefhebber een verslagje met foto's: https://www.jansiemonsma.nl/448373078
Door Jan Siemonsma

2 september 2020   

foto
Reactie
Heel mooie route door oer-Hollands landschap met leuke dorpjes onderweg. Voor ons 3-en een goede manier om dit deel van het land te leren kennen. In Noordeinde achter de kerk Noordeinder Vermaning is een tuin waar je zelf koffie of thee kunt maken.
Door Angelique

20 mei 2020   

Reactie
De tocht geeft een geweldig beeld van het mooie Noord-Hollandse landschap en de polders die in alle jaren gevormd zijn. De route-informatie is uitstekend. Het slotstuk door De Rijp is een belevenis. Oud-collega Wiebe heeft dit prima samengesteld.
Door Siem Visser

13 april 2020   

Reactie
Op 2e Paasdag tijdens de Coronacrisis toch heel rustig deze ronde kunnen lopen met voldoende afstand tot andere mensen. De vogels zijn zeer actief en goed zichtbaar. Het was zeer de moeite waard.
Door Karin en Gert-Jan

9 september 2018   

foto
Reactie
Op een prachtige dag wandelden we deze heerlijk tocht over dijkjes door prachtige dorpen (we konden vanwege Monumentendag veel bezoeken) in een mooi gedeelte van Noord Holland. Wiebe bedankt voor deze wandeling.
Door Ank de Graaff

26 maart 2015   

foto
Reactie
Stilte, ruimte, grasdijken, landweggetjes en lintdorpen met mooie raadhuizen. Op een dag als vandaag wandel je alleen door dit gebied. Om je heen wel veel 'drukte' van vogels, eenden en ganzen. Een lekkere wandeling.
Door Mieke Timmer

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"