Kerken in Amsterdam

wandelroute - 12 km

Wie regelmatig wandelt of fietst weet dat kerken een route extra aantrekkelijk maken en vaak handig zijn als herkenningspunt in het landschap. Zonder de kerken met hun torens zou Nederland iets karakteristieks verliezen…
De godsdiensttwisten enerzijds en de tolerantie anderzijds hebben in de loop van voorbije eeuwen een opmerkelijk hoeveelheid kerkgebouwen opgeleverd, elk geloof een eigen kerk!
Deze wandeling door Amsterdam gaat langs een dertigtal gebedshuizen waaronder synagogen en een boeddhistische tempel. Een aantal daarvan werd gebouwd in de Gouden Eeuw toen het inwonersaantal steeg van 30.000 naar 210.000. Maar de meesten kerken stammen uit de negentiende eeuw toen het inwonersaantal groeide tot 520.000.
Er waren perioden dat een geloofsovertuiging niet openlijk beleden mocht worden. Dan kwam men bijeen in zogenaamde huis- of schuilkerken. In de route zijn verschillende van deze opmerkelijke kerkjes opgenomen.
Veel kerkengebouwen zijn tegenwoordig niet meer als gebedshuis in gebruik, ze hebben een publieke functie gekregen. Maar een ervan is na lange tijd in 2014 opnieuw als katholieke kerk ingewijd.

Praktische informatie

Tip: kijk af en toe even achterom; soms geeft dat een beter zicht op het gebouw. Een paar keer voert de route niet pal langs een kerk. U kunt er dan al of niet dichter naartoe gaan.

Het is, mede om onderstaande redenen, raadzaam een hele dag voor deze route uit te trekken. En: op zondagochtend zijn veel kerken geopend of is de sleutelbewaarder bereid deze te openen.
Behalve kerkgebouwen is er in de stad nog heel wat meer te beleven, een kwart van de route gaat door leuke winkelstraatjes.
Misschien heeft u op de route nog tijd voor een museumbezoek (vergeet uw museumjaarkaart niet!). U komt langs diverse musea.

Tip voor gps gebruikers: neem de routebeschrijving mee voor de informatie over de bezienswaardigheden.

Startpunt Kerken in Amsterdam

NS station Amsterdam Centraal
Stationsplein 15
1012 AA Amsterdam

coördinaten: N52.37883 E4.90052
Met dank aan de routemaker(s) Mirjam Aarsman en aan de controleur(s) Berreke Verspuy.

6 reacties

8 maart 2024   

foto
Reactie
Genoten van deze bijzondere stadswandeling langs heel veel bijzondere, bekende en minder bekende gebouwen. Ondersteund door de treffende beschrijvingen was het een boeiende wandeling door onze hoofdstad! Aanrader!
Door Berreke

27 februari 2022   

foto
Reactie
Nog steeds een leuke route, waarbij je veel van de stad ziet. Neem er de tijd voor.
Door Hubert en Michel

10 februari 2017   

foto
Reactie
Zelfs met een beetje sneeuw is het leuk om de kerkenroute te lopen. Op deze vrijdag waren er niet veel kerken open, maar ondanks dat vind ik de wandeling een aanrader. Je wordt door leuke delen van Amsterdam geleid.
Door Mieke Timmer

29 januari 2017   

Reactie
Leuke wandeling langs bekende maar ook onbekende kerken van Amsterdam. De route in twee stukken gelopen, want als je hier en daar naar binnengaat kost het veel tijd. Zeer de moeite waard!
Door Thea Ackema

31 oktober 2015   

foto
Reactie
Prachtige wandeling door 'mijn' stad, die ik weer wat beter heb leren kennen. Mooie kerken met soms voor mij nog onbekende geschiedenis en functie. Neem de tijd, want het loont absoluut de moeite om de kerken even van binnen te bekijken.
Door Saskia

1 maart 2015   

foto
Reactie
Leuke route, die door alle kerkbezoeken langer duurt dan de lengte doet vermoeden. We liepen zondagmorgen, waardoor bijna alle kerken open waren.
Echt een aanrader.
Door Michel en Hubert

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"