Tjonge(r)!

45 km of 63 km

Startpunt

Carpoolplek Heerenveen (A32, afslag 10)
Schoterlandseweg, Oudeschoot
8451 KC Oudeschoot

coördinaten: N52.93180 E5.96381

Introductie

De Tjonger (of Tsjonger, of Kuunder), een oud riviertje in Friesland, is de rode draad in deze fietsroute. De Tjonger wordt gezien als een taalgrens, en wel tussen het Fries en - voor dit gedeelte - het Stellingwerfs. U fietst verschillende gedeelten langs de Tjonger en een mooi stukje langs de Linde, het kleinere zusje van de Tjonger. Verder komt u door open gebieden, over lanen, langs landerijen en soms door mooie natuurgebieden. Voor het overgrote deel loopt de route (veelal via knooppunten) over goed begaanbare en rustige, verharde wegen en paden. Een stukje is iets rustieker.

Praktische informatie

Reeds na 5km komt u langs boerderijcamping De Geele Bosch waar u van harte welkom bent op het terras voor een bakje koffie. In Oldeberkoop vindt u (op 1,2km van de route) hotel restaurant Lunia. Dit is vlak voor de inkorting. Tenslotte is er bijna aan het einde van de route, in het lommerrijke Oranjewoud, hotel-restaurant Tjaarda, waar u de route in stijl kunt afsluiten. Openingstijden vindt u op de betreffende websites. Daarnaast kunt u ook horeca vinden in tussenliggende plaatsen, zoals Oldeholtpade, Nijeholtpade en Jubbega.
Met dank aan de routemaker(s) Aad van Dorp en aan de controleur(s) Mieke Timmer.

2 reacties

30 december 2021   

foto
Reactie
Verkeerd weertype, maar prachtige route met enige historische achtergronden.
Ik schrijf altijd een verhaaltje (met foto's) over mijn dagtochten. Voor de liefhebber: https://www.jansiemonsma.nl/451502952
Door Jan Siemonsma

29 juli 2021   

foto
Reactie
Echt een fietstocht door het Friese Landschap. Het was af en toe zwoegen tegen de wind in door het open gebied, maar wel erg leuk. Het Oranjewoud is een prachtige afsluiting van de route.
Door Mieke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"