Waar de Vogeltjes fluiten

wandelroute - 13 km

Kennemerland kent vele fraaie buitenplaatsen.Tijdens deze wandeling door de omgeving van Vogelenzang leert u er maar liefst vier kennen! Al wandelend over de lommerrijke landgoederen Leyduin en Vinkenduin kunt u genieten van oude bomen, vogels, planten, statige huizen en mooie doorkijkjes. Bijzonder is het verschil met de naastgelegen Amsterdamse Waterleidingduinen. Daar wandelt u ongeveer vijf kilometer door het duingebied en langs de infiltratiekanalen. U loopt er grote kans dat een ree of een damhert vlak voor u langs springt. Tegen de duinen aan ligt 't Huis te Vogelenzang met zijn strandwallen en veenweiden. Daarna verlaat u de duinrand en steekt u over naar het laatste landgoed, Oud-Woestduin.

Praktische informatie

OV-reizigers: vanaf NS station Heemstede-Aerdenhout is Uitspanning de Oase met de bus te bereiken, uitstaphalte Waterleiding, Aerdenhout.

Op de route is horeca genoeg: vlakbij het startpunt ligt Gasterij Leyduin, elke dag open vanaf 10 uur, u komt er langs.
Pannenkoekenhuis de Oase is een gezellige horecagelegenheid met terras. Dagelijks geopend vanaf 9.30 uur behalve op maandag. en Boshut 't Panneland is op dinsdag gesloten.
Bij restaurant De Vogelensangh kunt dagelijks terecht vanaf 1o uur. Tegenover dit restaurant ligt, achter het tuincentrum; Buitenplaats Plantage. Een plek waar men heerlijke lokale producten serveert. Op het terras heeft u uitzicht op de bollenvelden. De Plantage is op maandag gesloten.

In Bezoekerscentrum De Oranjekom is een eenvoudige koffievoorziening en u vindt er veel informatie over het duingebied. Geopend di t/m zo tussen 10-17 uur en tijdens feestdagen ook op maandag.

Voor het duingebied is een toegangskaart vereist à € 1,50. Deze kunt u kopen bij de ingang (pinnen).

In de buurt van uitspanning De Oase kan het in het weekend gezellig druk zijn. Dus heeft u de mogelijkheid om deze wandeling door de week te doen, dan is dat aan te raden.

Startpunt Waar de Vogeltjes fluiten

Parkeerplaats Kakelye
Manpadslaan 2
2114 BJ Vogelenzang

coördinaten: N52.33790 E4.59210
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Tiny Laan en Piet Laan.

10 reacties

29 december 2022   

foto
Reactie
Vandaag genoten van deze mooie, afwisselende wandeling. Een aanrader!
Door Mieke

23 februari 2022   

foto
Reactie
Het was weer volop genieten van deze schitterende route!
Door Frits Talsma

25 juni 2021   

foto
Reactie
Prachtige wandeling en de combinatie van duinen en landgoederen was zeer geslaagd. Ik heb ook even een blik geworpen op de moestuinen, erg mooi.
Door Ellen Koppendraaier

2 januari 2021   

foto
Reactie
Ook voor ras Haarlemmers die het gebied net ten zuiden van Haarlem al menen te kennen is dit een welkome aanvulling. Zo veel verschillende landschappen, bomen, doorkijkjes. Echt top!!
Door Rita Sneller

20 januari 2020   

Reactie
Op een sombere dag in januari is alles in 50 tinten grijs. Vogels en herten zijn erg rustig. Maar op de duinhellingen tussen de bomen zie je een grote schakering groen van struiken, gras en (korst)mos.
Door Hans Doorenbosch

30 december 2019   

foto
Reactie
Genoten van deze prachtige en zeer afwisselende route.
De damherten lieten zich meerdere keren zien.
Foto: 't Huis te Vogelenzang waar in 1937 de Wereldjamboree plaatsvond met 28.000 deelnemers. Bedankt Mieke!
Door Frits Talsma

13 oktober 2019   

foto
Reactie
In één woord geweldig!!!! Wat een prachtige bomen en paddenstoelen. En de hertjes waar we redelijk dichtbij konden komen. Zo indrukwekkend allemaal, we bleven ons verbazen.
Door Ina

6 maart 2019   

foto
Reactie
De titel van deze route doet haar naam alle eer aan. Wat is deze wandeling een heerlijke beleving. Een weldadige rust, fraaie vogelrijke natuur en bijzondere landgoederen. Met daarnaast een aansprekend tripje door het duingebied. Warm aanbevolen!
Door Piet Laan

5 november 2017   

foto
Reactie
Eerst liepen we door de mooi gekleurde herfstbossen van Leyduin, waar we ook nog genoten van een heerlijk kopje koffie met huisgemaakte taart in de gasterij. Vervolgens door de Waterleidingduinen, waar we inderdaad heel veel herten zagen.
Door Bert en Marja

17 maart 2015   

Reactie
Mooie afwisselende wandeling in de natuur. Gelopen op een prachtige lentedag midden in de week. Wát een rust. Uitstekende beschrijving. Uitspanning de Oase ziet er gezellig uit...de bediening niet.
Door Bernadette

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"