Rivier- en Land

fietsroute - 46 km

Deze fietsroute vanaf Slot Loevestein brengt u door het Land van Heusden en Altena in Noord-Brabant en de Bommelerwaard in Gelderland. De Afgedamde Maas is het middelpunt van de route. Zowel op de heen- als op de terugweg fietst u er vlak langs en kunt u genieten van het uitzicht over deze rivier. Slot Loevestein bevindt zich op het meest westelijke puntje van Gelderland, daar waar Maas en Waal samenvloeiden (door de afdamming van de Oude Maas is het samenvloeien wat minder geworden).
Ook doet u het vestigingsstadje Heusden aan waar het lijkt of de tijd stil heeft gestaan.
U steekt met het Bernse Veer en Veer Nederhemert de Maas en Afgedamde Maas over.

Bij hoog water kan het voorkomen dat vanaf de start een iets andere weg genomen moet worden evenals het laatste stukje van de terugtocht. Dit staat vermeld bij de routebeschrijving.

Praktische informatie

Voor de geschiedenis, evenementen en openingstijden van Loevestein zie: Slot Loevestein en voor de Taveerne zie: Taveerne.

Vaartijden Bernse Veer: 1 maart t/m 31 oktober van 7 - 22 uur, overige maanden 9 - 17 uur.
Vaartijden Veer Nederhemert: maart t/m oktober van 8 - 18 uur. Dit veer vaart niet op zondag. U volgt dan een omleiding langs een erg drukke weg. Het advies is om deze tocht niet op zondag te rijden.

Startpunt Rivier- en Land

Parkeerplaats Slot Loevestein
Loevestein 1
5307 TG Poederoijen

coördinaten: N51.81480 E5.02650
Met dank aan de routemaker(s) Marianne Grim-Kerkhoven en aan de controleur(s) Jaap Noordzij.

4 reacties

21 maart 2022   

foto
Reactie
Prachtige route door een typisch Hollands landschap. We zagen oude dorpen , kastelen, veel natuur en bovenal een aantal rivieren. Daarnaast ook een wandeling gemaakt door het historische Heusden. Voor ons een topper.
Door Joke en Jaap

6 juli 2019   

foto
Reactie
Kilometers over de dijk fietsen met zicht op de rivier en het omringende land. Heusden is nu opgenomen in deze route en zeker even een bezoek waard vanwege de oude historie van dit stadje. Ook leuk om 2 keer met het veer het water over te varen.
Door Marjan

1 juni 2019   

Reactie
De route viel ons een beetje tegen. Vooral het deel aan de westkant van de afgedamde maas was niet bijzonder. Rondom speeltuin Nederhemert is een mooi stukje. Het tweede deel van de route beviel ons beter. Kasteel Loevestein is een mooie pauzeplek.
Door J. v. G.

9 juli 2018   

foto
Reactie
Leuk om zo over dijkjes langs de uiterwaarden van de afgedamde Maas te fietsen. Vooral voor en na Poederoijen is het een mooi gebied. Veel bloeiende planten in het nieuw ontwikkelde Munnikenland.
Door Mirjam

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"