De Ronde van Castricum

15 km

Startpunt

NS station Castricum
Stationsweg 4
1901 AA Castricum

coördinaten: N52.54550 E4.65894

Introductie

De Ronde van Castricum is een mooie afwisselende wandeling, met een paar klimmetjes door het Noordhollands Duinreservaat. De route gaat door bossen, duinen en een kilometer over het strand. Oplettende wandelaars zien onderweg tankmuren uit de Tweede Wereldoorlog, een inlaatpunt van IJsselmeerwater in het infiltratiegebied, aalscholvers, een vogelobservatiepunt en Schotse Hooglanders. Wandelaars die geen herrie maken komen misschien nog een vos of een ree tegen.

Praktische informatie

Bent u met de auto gebruik als navigatieadres Westerplein 6, Castricum. U komt dan achter het station terecht en kunt parkeren op het gratis P+R terrein of op het parkeerterrein bij het voetbalveld.

Bij het startpunt staat het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland: Huis van Hilde. Er is ook een horecagelegenheid in gevestigd.
Ongeveer halverwege de wandeling passeert u strandpaviljoens. Bijna aan het eind van de wandeling komt u langs Hof van Kijk-Uit. Schuin tegenover het station ligt Mezza Luna.

Voor het Noordhollands Duinreservaat is een duinkaart nodig. Deze is te koop bij het Huis van Hilde of bij de (groene) automaat. Deze staat tegenover het tunneltje van het station aan het Westerplein. U kunt de duinkaart ook via internet aanschaffen zie: Duinkaart bestellen

Tot 10.30 uur mogen mountainbikers gebruik maken van alle paden. Dus als u daarna start heeft u daar geen last van.
Hondenbezitters let op: van 1 mei t/m eind september zijn honden niet toegestaan op het strand. Uw hond kan dan niet mee op de wandeling.
Met dank aan de routemaker(s) Sjaak Nanne en aan de controleur(s) Tiny Laan en Piet Laan.

15 reacties

23 februari 2022   

foto
Reactie
Eindelijk een mooie, zonnige dag om De Ronde van Castricum na 5 jaar weer eens te wandelen. Dat gebied verveelt toch nooit! Elk jaargetijde is het genieten van het bos, de duinen en het strand.
Door Mieke

8 september 2021   

foto
Reactie
Een heerlijke duin- en strandwandeling!
Door het prachtige nazomerweer kwamen de strandpaviljoens handen tekort en weken we uit naar De Oude Keuken op Landgoed Duin en Bosch. Hier maakten we nog een mooie wandeling. De route werd hierdoor 18 km.
Door Frits Talsma

27 juli 2021   

foto
Reactie
Mooie route en afwisselend. Eerst klimmen, stukje bos, duinen en langs het strand. Bij Zoomers in strandpaviljoen geluncht. Net op tijd tijdens een onweersbui. Daarna route hervat door stukje duinen, en bos. Opeens stonden er 3 Schotse hooglanders.
Door Noud en Thea

6 mei 2021   

foto
Reactie
Altijd lekker door de duinen en over het strand. Leuke afwisselende route.
Door Ruud

13 september 2019   

foto
Reactie
Een leuke, gevarieerde wandeling, die van ons een 8,5 krijgt. Ondanks de bekende plekjes toch ook nieuwe paden of net even anders geleid door de routemaker, waardoor we overall een heel voldaan gevoel overhielden. Warm aanbevolen.
Door Wiebe de Bruin

9 juni 2019   

foto
Reactie
Prachtige, afwisselende wandeling. Door bossen, duinen en strand. Wel veel "hangende" rupsen gezien. We hebben genoten.
Door Ina van der Goot

26 januari 2019   

Reactie
In de zomer mooi en in de winter zeker niet minder mooi! Een beetje onstuimig weer hoort erbij. Dan is de zee vol witte koppen, de bladeren van de bomen. Alsof je de route voor de eerste keer loopt. Frits bedankt!
Door Thea Ackema

20 januari 2019   

Reactie
Een schitterende route met veel afwisseling. Door het bos, over de duinen en langs het strand.
Door RoAn

24 juni 2018   

foto
Reactie
Mooie afwisselende wandeling door weer een ander gedeelte van het duingebied bij Castricum, ook nog een stuk over het strand. Prima wandelweer en fijn ook eens een pool op zondag. Inge hartelijk dank.
Door Thea Ackema

16 november 2017   

Reactie
Wat is het elke keer weer een prachtige wandeling, complimenten voor de maker.
Door Els

15 oktober 2017   

Reactie
Mooie afwisselende wandeling door bos, duin en over het strand met een zeer goede routeomschrijving.
Door Ger Stouten

16 juni 2017   

foto
Reactie
Een prachtige afwisselende wandeling. Ook dit duingebied bij Castricum is de moeite waard. Leuk gezelschap. Prima leiding! Dank je wel Frits!
Door Bart Bruins Slot

16 juni 2017   

foto
Reactie
Weer een leuke wandeling in dit deel van de duinen. Na onze tocht door het duin kwamen we in een zandsuppletie bij Castricum aan Zee terecht. Dit wandelde een beetje lastig, maar dit is voor het strandseizoen weer over. Frits bedankt.
Door Ank

16 maart 2017   

foto
Reactie
Een wandeling die zeer in de smaak viel bij mij en mijn medewandelaars. Bij het gezellige Hof van Kijk-Uit genoten we na van deze afwisselende route.
Door Frits Talsma

6 februari 2017   

foto
Reactie
Een voor mij heel bekend gebied, maar het was leuk om een route van een andere routemaker te lopen. Er zijn al veel wandelingen daar, maar er is er geen een hetzelfde! Het is altijd genieten in het Noordhollands Duinreservaat.
Door Mieke Timmer

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"