Aan de heiden overgeleverd

wandelroute - 10 km of 18 km

Het Houtdorper- en Speulderveld is een relatief smal heidegebied maar wel behoorlijk divers. Het is gevormd in de voorlaatste IJstijd, kent hier en daar opvallende niveauverschillen, en zelfs grafheuvels uit lang verleden tijd. De heidevegetatie bestaat uit struik- en dopheide en is het mooist wanneer ze in bloei is, vanaf begin augustus. Ook buiten die bloeiperiode valt er op deze afwisselende wandeling veel te genieten van ruimte en beslotenheid, bossen, beukenlanen en 'bergen'.
Onderweg komt u op het knusse landgoed Staverden met z'n kasteel, kabbelende beek en barokke tuin. Op het landgoed is een grote variëteit aan paddenstoelen. En natuurlijk komt u ook langs de witte pauwen waar dit buiten zo om bekend staat.
Delen van de wandeling leiden door bosgebied, langs zandafgravingen; ook voormalig militair oefenterrein wordt betreden. Dat is even ploeteren door het mulle zand! Aan het einde van de wandeling wordt u beloond met een fraai uitzicht op Garderen.

Praktische informatie

Het startpunt is bereikbaar met openbaar vervoer. Stap uit: Garderen, bushalte Bakkerstraat. Automobilisten kunnen hun voertuig het beste op 250m van het startpunt parkeren op het parkeerterrein bij Oud Millingenseweg 4, 3886 ME Garderen.

U mijdt op de route zoveel mogelijk de verharde wegen en wandelt zo voor 80% over onverhard. Honden kunnen mee op de wandeling, mits aangelijnd.

De koffiecorner van Bakkerij Schreuder, Bakkerstraat 8 is open op ma t/m vr van 8 tot 17.30 uur. Op zaterdag van 8 tot 16 uur.
Restaurant De Bonte Koe, Koningsweg 2, Garderen is open di t/m zo vanaf 11 uur.
Restaurant Ons Lagerhuis, Dorpsstraat 26, Garderen is open vr t/m zo vanaf 11 uur. In de winter t/m maart op de overige dagen open van 16 tot 21 uur.
Brasserie Landgoed Staverden (bij het kasteel) is geopend op wo t/m vr vanaf 12 uur en op za en zo vanaf 11 uur.

In een voormalige boerenschuur bij boerderij de Molen bij landhuis Staverden is het bezoekerscentrum van Het Geldersch Landschap en een landschapswinkel gevestigd. Open: in april: ma t/m za van 11 tot 17 uur. Van mei t/m oktober: ma t/m za van 10 tot 17 uur. Van november t/m maart: za van 11 tot 17 uur.

Startpunt Aan de heiden overgeleverd

Tearoom Bakkerij Schuiteman
Bakkerstraat 8
3886 AT Garderen

coördinaten: N52.23230 E5.71301
Met dank aan de routemaker(s) Wiebe de Bruin en aan de controleur(s) Guus van Boven.

10 reacties

3 december 2021   

Reactie
Op deze mooie zonnige dag deze prachtige route gelopen. De paden op de hei waren erg nat (minirivieren). De bruintinten op de hei waren mooi, vooral doordat de zon scheen.
Door Cornelieke en Joke

27 juli 2021   

foto
Reactie
Met recht, de grote stille heide. Mooie vlaktes. Op een doordeweekse dag gelopen en o zo stil. Het gebied rond Staverden zorgt voor fraaie afwisseling.
Door Marianne en Mieke

23 april 2021   

foto
Reactie
Vanmorgen deze route gelopen.
Mooi weer en leeuwerikenconcert, prachtig
Door Jan

4 april 2019   

foto
Reactie
Een mooie heidewandeling met ook nog een prachtig stuk Staverden. Goed beschreven.
Door Marion en Fred

28 maart 2018   

Reactie
Mooie tocht. Ondanks het barre weer toch genoten. Filmpje over natuurbeheer in Bezoekerscentrum nabij kasteel Staverden geeft goed beeld van natuurbeheer. De koffie en het gebak in het restaurant bij het kasteel waren een stijlvolle onderbreking.
Door Annie en Ben van Lochem

28 september 2017   

foto
Reactie
Een wandeling over prachtige heidevelden en het mooie landgoed Staverden. In deze tijd van het jaar heel veel verschillende paddenstoelen. Een topwandeling die wij iedereen aanraden te gaan lopen.
Door Marion en Fred den Hertog

4 juni 2016   

Reactie
Wat een mooie afwisselende route. Zelfs begin juni zijn de glooiende en uitgestrekte heidevelden met blauwe lucht en witte wolken al prachtig. Mooie bossen met frisse varens en schitterende bomen rond kasteel Staverden waren onze beloning .
Door Loes en Theo van den Dool

16 oktober 2015   

foto
Reactie
Prachtige omgeving, alles behalve saai bos, een mooie, afwisselende wandeling. Route was een beetje aangepast wegens de regen. Prima gelukt!
Door Marijke Klaren

21 augustus 2015   

foto
Reactie
Op 12-12-14, na véél regen, 'soppen' in de hei!! Nu in de herkansing voor paars en droog. Start in Staverden, eerste deel behoorlijk vergrast. Aanrader: (verscholen) bankje met schitterend uitzicht! Daar inkorting genomen naar punt 2. Fijne route.
Door Harm en Tiny

10 mei 2015   

foto
Reactie
We hebben deze route niet helemaal gelopen, maar we komen nog eens terug om de rest te zien. Wat een mooie omgeving. Echt de moeite waard. Het ijsje bij IJstijd in Garderen was de kers op de taart. We hebben genoten.
Door Aurora, Noah, David, Hubert en Michel

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"