Haaksbergerveen

11 km of 17 km

Startpunt

P Siberië
Stratersdijk/Wennewickweg
7481 TA Haaksbergen

coördinaten: N52.12090 E6.79067

Introductie

Het Haaksbergerveen is een van de drie hoogvenen in Twente tegen de Duitse grens aan. De wandeling doorkruist het veen via twee lijnen, door natte en droge gebieden, langs de resten van de ontginningen uit de vorige twee eeuwen. U loopt langs oude turfgaten en veenribben en over natte heide. U klost over een vlonderpad, danst over verende veengrond. En over zanddammen van recenter datum. Ten noorden van de venen loopt u via boerenweggetjes naar de Buurserbeek. Het deel van de beek waar de wandeling langs voert is de afgelopen jaren heringericht met nieuwe meanders, cascades en vispassages.
U kunt een alternatief deel van de route over een voormalig kommiezenpad lopen langs een eeuwenoude grenspaal in het gebied waar in een ver verleden koppig getwist is over eigendomsrechten.
Als u met het OV komt kunt u alleen de route van 17km lopen.

Praktische informatie

Als u met het OV komt kunt u het beste starten bij de Koekoeksbrug. Vanaf Haaksbergen Bustation neemt u de (buurt)bus richting Buurse. Stap uit bij halte Koekoeksbrug, Haaksbergen.
Er is (beperkte) horeca onderweg bij Educatief Centrum Schaapskooi.
Onderweg is er na 12km een picknickplaats bij het Armenveen (bij de route van 11km is dat na 6km). In het veen en langs de beek zijn ruimschoots bankjes aanwezig.
Met dank aan de routemaker(s) Hans Gouman en aan de controleur(s) Ria Wilmink.

5 reacties

28 april 2023   

Reactie
Wat een prachtig mooie route!
Het was een onverwachte combinatie van paden in bekend gebied en daarmee verrassend en zeer gevarieerd. We hebben genoten.
Door Erna en Jan

10 april 2023   

foto
Reactie
Oude herinneringen in mijn geboortestreek èn nieuwe ervaringen want het veen is in ontwikkeling. Als je natte schoenen niet erg vindt maar wel vreest voor je evenwicht, neem dan stokken mee voor de oversteek bij de Buurserbeek (foto: 28,50 NAP).
Door Ria

19 november 2021   

foto
Reactie
Deze routemaker heeft een gevarieerde route gemaakt door veen, heide, mooie vennen, bos en water. Kortom: een genot om daar te lopen. En ook nog een zeer plezierige groep! Dank Hans!
Door Bart Bruins Slot

14 november 2021   

foto
Reactie
Een mooie wandeltocht door gevarieerd veen. Vergraste hei, maar ook, duidelijk zichtbaar, terugkerende heide. Prachtige vennen, stukjes bos en veel water. Een bekend gebied voor ons, maar toch veel nieuws gezien. Een pluim voor de routemaker. 4*** +!
Door Jan en Willy ter Haar

27 oktober 2021   

foto
Reactie
Prachtige route! Je verwacht misschien dat 't veen overal hetzelfde is, maar dat is niet zo. Er zijn open stukken met goudgele pijpenstrootjes, moerassige delen, bosjes, plassen en vlonderpaden. Het traject langs de Buurserbeek zorgt voor mooie variatie.
Door Janneke

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"