Pannekoek en Jantjesplaat

wandelroute - 6 km of 12 km

Deze wandeling in het Nationaal Park de Biesbosch leidt u door de grienden over romantische paadjes en grasdijken van het buitenmuseum. Daarna ontdekt u de in september 2013 ontpolderde Jantjesplaat. Het is heerlijk wandelen over de mooie, aangelegde graspaden door dit nu waterrijke gebied. Gelukkig is het deel van het Jantjespad dat door het weelderig begroeide zoetwatergetijdengebied voert, behouden gebleven voor de sportieve wandelaar.
Het plassenrijke gebied wordt veel bezocht door watervogels. Gewapend met een verrekijker kunt u onder andere lepelaars waarnemen.
Een deel van de route gaat over asfaltwegen.

Praktische informatie

Is het gratis parkeerterrein van het Biesbosch MuseumEiland vol dan kunt u gebruik maken van het onverharde parkeerterrein aan de andere kant van de brug.
Op het Biesbosch MuseumEiland vindt u het Biesboschmuseum met horeca. Een bezoek is de moeite waard. U kunt er ook een vaartocht met de fluisterboot reserveren. Het museum is van di t/m vr geopend vanaf 10 uur, za en zo vanaf 11 uur. Van 1 april t/m 31 oktober ook op ma open vanaf 13 uur.

Honden dienen op de meeste plaatsen aangelijnd te worden en zijn niet welkom in het Biesboschmuseum en de bijbehorende horeca. De vele roosterbruggen kunnen een probleem zijn voor honden die niet gedragen kunnen worden.
De ingekorte route vanaf het startpunt is 6km. Maar u kunt ook kiezen voor een wandeling van 6km alleen over de Jantjesplaat. Start dan op het grote parkeerterrein ongeveer 300m na de Spieringsluis, Deeneplaatweg 3, 4251 MS Werkendam.
Waterdichte schoenen met een goede grip zijn aanbevolen voor de soms modderige paadjes.

Wilt u nog een route in deze omgeving wandelen? Dan is Deeneplaat een aanrader.

Startpunt Pannekoek en Jantjesplaat

Parkeerplaats Biesbosch MuseumEiland
Hilweg 2
4251 MT Werkendam

coördinaten: N51.76560 E4.77260
Met dank aan de routemaker(s) Kick Bergsma en aan de controleur(s) Niek Sanders.

16 reacties

9 mei 2024   

foto
Reactie
Wat een mooi wandelgebied. Zeker als je tijdig op pad bent. Veel watervogels en reeën gespot.
Door Niek Sanders

30 juli 2022   

foto
Reactie
Mooie route door de fantastische natuur van de Biesbosch. We liepen zo dicht langs het water dat we geen boottocht meer gedaan hebben. We hadden al zoveel vogels en planten gezien.
Ook op deze zaterdag met stralend weer weinig mensen tegen gekomen
Door Annette en Angelique

3 mei 2022   

Reactie
Een hele leuke en interessante route. Je komt echt in een stukje natuur dat de moeite waard is om in te wandelen. De smalle paadjes worden afgewisseld door mooie waterpartijen. Als je op het goede moment komt, kun je veel eenden enz. zien.
Door Sonja en Jos

14 mei 2021   

foto
Reactie
Wij hebben alleen het deel rond de Jantjesplaat gelopen. Deels vlonderpaden. Helaas erg weinig watervogels gezien. Wel leuk dat je af en toe een blik op de Merwede kunt werpen en de boten kunt zien varen.
Door JvG

24 februari 2021   

foto
Reactie
Mooie wandeling, ook in de winter. De natuur was nog in winterpracht, maar desondanks toch een bijzondere wandeling. Gelukkig was het na 3-4 weken regen een paar dragen droog: de klei trok nog lekker aan de schoenen zonder echt te glibberen.
Door Edward Pison

3 juni 2020   

foto
Reactie
Deze route in de Biesbosch in de lente lopen is genieten van elke stukje waar je loopt. De weidsheid van land en water en de stilte die alleen doorbroken wordt door vogelgezang geven de mens letterlijk en figuurlijk weer doorzicht in deze coronatijd.
Door Loes en Theo van den Dool

31 mei 2020   

foto
Reactie
Mooie afwisselende wandeling. Prachtige doorkijkjes. Weidse vergezichten. Smalle paadjes, mooie waterpartijen. Heerlijk genoten van een mooi stukje Nederland.
Door Mariëlla

10 augustus 2019   

foto
Reactie
Mooie wandeling op een stormachtige dag. Begin stuk (12 km wandeling) was zeer verrassend. Jammer dat de springbalsemien zo dominant aanwezig is. Verder zeer de moeite waard.
Door Lieneke en Mirjam

27 april 2019   

foto
Reactie
Een geweldige route langs water en over dijkjes. Zo veel te bekijken en zo veel te zien. Een verrassend stukje Nederland met ongelooflijk veel wilgenhout. Een absolute aanrader.
Door Monique

24 februari 2019   

foto
Reactie
Prachtige wandeling door een geweldig natuurgebied.
Door Toine en Elly

17 februari 2019   

foto
Reactie
Wat een prachtige omgeving. Een heel bijzonder stukje Nederland. Absoluut een 5-sterren wandeling.
Door Tineke Fieggen

15 februari 2019   

Reactie
Een erg mooie tocht met een verrassend begin door een soort wilgenhout plantage. Ruimte, rust en pure natuur met af en toe een uitzicht op de Merwede. Schitterend op een zonnige februaridag. Wat moet dat in de lente mooi zijn!
Door Loes en Theo van den Dool

21 augustus 2018   

Reactie
De korte route over de Jantjesplaat gelopen. Een prachtig gezicht waren de plassen, vol leven, die de kleuren van de lucht weerkaatsten, de stilte... De paden met padden. Zomaar even op een dinsdagavond. Route klopte perfect. Niemand tegengekomen.
Door Dimphy Dortmans

19 mei 2018   

foto
Reactie
Omring door prachtige vogelgeluiden en de iets minder leuke muggen en andere insecten deze bijzondere wandeling door een uniek stukje Brabantse natuur gelopen. In de Pannekoek zelfs twee baltsende futen gespot. Werkelijk prachtig.
Door Kees en Nicole

27 augustus 2017   

foto
Reactie
Sprookjestuinen vol bloeiende balsemienen, gulden roede en koninginnenkruid. Overal watervogels en knotwilgen en zelfs verdronken bomen. Veel slimme bruggen en mooie graspaden maken van de Biesbosch een fantastisch wandelgebied.
Door Liesbeth en Freek

25 juli 2017   

foto
Reactie
Wat een mooi gebied om te wandelen! Het Biesbosch buitenmuseum met de romantische paadjes. De Jantjesplaat met de mooie graspaden, maar ook een ruiger stukje. Terug over dijkjes en een schiereiland. En natuurlijk nog het museum om te bezoeken.
Door Mieke Timmer

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"