Langs holwortel en bosanemoon

wandelroute - 11 km of 16 km

Langs holwortel en bosanemoon is een zeer afwisselende wandeling over meestal onverharde paden. U komt door bos, loopt over heide, passeert diverse vennetjes en wandelt een aantal kilometers langs het grensriviertje tussen Drenthe en Overijssel: de Reest.
Op het landgoed Dickninge, voor de reformatie een klooster, bloeit in het vroege voorjaar de zeldzame stinsenplant holwortel overvloedig. Direct na de bloeiperiode van de holwortel raakt de bodem bedekt met een tapijt van bosanemonen.
Het unieke Reestdal is vrijwel geheel in handen van of het Drents- of het Overijssels landschap en wordt derhalve gekenmerkt door buitengewoon fraaie uiterwaarden waar foeragerende en broedende ooievaars een alledaagse verschijning zijn. Boomvalk, buizerd en havik zijn hier veelvuldig te zien evenals, tegen de avond, talloze reeën.
Halverwege de wandeling is het aangenaam verpozen op het terras van Het Vergulde Ros, bekend van de broedende ooievaars op het dak.
Met de hond wandelt u het alternatief voor hoog water.

Praktische informatie

Voor horeca kunt u terecht bij Kroko MultiPunt, Heerenweg 42, 7955 PE IJhorst en onderweg kunt u pauzeren bij Het Vergulde Ros.

Landgoed Dickninge is een kwetsbaar gebied gebied. Het is van belang om daar op de paden te blijven en honden aan de lijn te houden. Kiest u een ander startpunt, wilt u dan de toegangsverboden voor auto's in acht nemen.

Bij de route is een inkorting vermeld tot 10km. Aan de hand van de routekaart kunt u in het zuidelijk deel van de route ook makkelijk andere doorsteekjes maken en daarmee een route lopen van 12 of 13km.

Startpunt Langs holwortel en bosanemoon

voormalig Café Restaurant Vos
Heerenweg 36
7955 PE IJhorst

coördinaten: N52.66050 E6.29152
Met dank aan de routemaker(s) Herman Grimme en aan de controleur(s) Hettie ten Klooster.

14 reacties

2 april 2023   

foto
Reactie
Wij hebben met onze labrador pup de ingekorte route gelopen. Een prachtige wandeling door een mooi coulisselandschap met veel bezienswaardigheden, zoals een mooie landhuis en oude boerderijen. Bij het Vergulde Ros hebben wij een versnapering gegeten.
Door Saskia en Jan

30 maart 2023   

Reactie
Hele mooie wandeling. Veel afwisseling. We zagen de bloeiende holwortel en bosanemoon. Wat een pracht!
Door Cornelieke en Joke

4 maart 2023   

foto
Reactie
Veel ooievaars gezien. Hoogtepunten op de route: langs de Reest lopen, ooievaars, landgoed Dickninge en het Hemels uitzicht.
Door Evelien en Ellen

4 maart 2023   

foto
Reactie
Mooie route langs de Reest, het kerkje van de Wijk/IJhorst, de Havixhorst en het Staphorster bos. We hadden wat regenachtig weer, maar het voorjaar was al goed te zien, heel veel sneeuwklokjes en krokusjes.
Door Evelien en Ellen

8 januari 2023   

foto
Reactie
Altijd genieten tijdens deze route ongeacht welke periode van het jaar. We troffen het in de eerste week van januari met volop zon. Bij Dickninge de eerste voorjaarsbode: sneeuwklokjes.
Door Hettie

28 mei 2022   

foto
Reactie
We hebben de route met onze zoon, dochters en een van de kleinkinderen gelopen. We hebben genoten van de historie, mooie (nieuwe) natuur en verrassende kunst.
Door Annie en Ben van Lochem

11 maart 2022   

foto
Reactie
Supermooie route over smalle paden en langs de Reest. Wij hebben de route in het zuiden ingekort. Veel ooievaars gezien en nog een paar Happy Stones gevonden.
Door Ellen

25 maart 2021   

foto
Reactie
Prachtig 'hemels uitzicht' op het Reestdal, Boswachterij Staphorst, Landgoed Dickninge, holwortel en bosanemoon in overvloed. Voor de liefhebber een verslagje en foto's: https://www.jansiemonsma.nl/449031179
Door Jan Siemonsma

16 januari 2021   

Reactie
Op een winterse zaterdag deze mooie route gelopen. Wisselende natuur, van uiterwaarden, naar bos en heide en weer terug naar het riviertje De Reest.
Bij erg hoog water is het bij het riviertje wel even zoeken naar een "droge" weg.
Door Roelof en Jeannette Courtz

17 maart 2020   

Reactie
Als je even wilt loskomen van het corona-nieuws is dit een prachtige en afwisselende wandeling. Wij liepen 'm met fris voorjaarsweer. Veel stond al in bloei: inderdaad de holwortel en de bosanemoon, maar ook speenkruid, grasklokje, enz.
Door Wolter

28 februari 2019   

foto
Reactie
Een prachtige route! Heel gevarieerd ook. Nu geen bloeiende holwortel of bosanemoon, maar sneeuwklokjes bij huize Dickninge. Meerdere ooievaars gezien. Wil de route nog eens gaan lopen als de natuur weer wat groener is.
Door Janneke

12 mei 2018   

foto
Reactie
Hoe het bovendeel is weten we (nog) niet. Wij kozen voor het korte maar schitterende (!!) onderste deel van deze route (start bij 4, prima parkeerplaats) en hebben ons hart op kunnen halen aan vennen (met veel libellen en juffers) en prachtige heide!
Door Tiny en Harm

1 juni 2016   

foto
Reactie
Zeer duidelijke beschrijving en leuke paadjes. We hebben genoten van het prachtige landschap en de zingende vogels, kwakende kikkers, prachtige libellen en de ooievaars.
Door Tineke, Rita en Ria

25 januari 2016   

foto
Reactie
Prachtige wandeling, zelfs in de winter.
De ooievaars zaten op hun nest naast de kerk van IJhorst.
Op sommige stukken kan het na veel regen modderig zijn maar dat neem je graag voor lief.
Door Eldert Prijt

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"