Puur Natuur

17 km of 19 km

Startpunt

P Kraaiennest
Kraaiennest 1
1969 LR Heemskerk

coördinaten: N52.52180 E4.64808

Introductie

Puur Natuur is een afwisselende rondwandeling ten noorden van de familiebadplaats Wijk aan Zee. Hoewel het grote staalconcern Tata-Corus hier vlakbij ligt, merkt u daar weinig van. U kunt genieten van dit mooie gebied in het Noordhollands Duinreservaat. Vanaf Heemskerk wandelt u door het bos over onverharde paden en smalle paadjes naar Wijk aan Zee. Langs de zee loopt u ongeveer 1km noordwaarts en gaat dan het duinterrein weer in. Via rustige duinpaadjes komt u bij Gasterij Kruisberg. Door het bos keert u terug naar Heemskerk.

Praktische informatie

Het startpunt is per bus bereikbaar, uitstaphalte Duinweg, Heemskerk. Voor het Noordhollands Duinreservaat is een toegangskaart verplicht. De inkomsten hiervan worden gebruikt om het duinterrein te onderhouden. U kunt deze kaart kopen bij de kaartautomaat (pinnen) naast het overkapte informatiebord waar u in nummer 1 langskomt. Of u koopt deze kaart bij de Patatoloog op Rijksstraatweg 122a (van sept - april op maandag rustdag). Bij deze lunchroom, vlak bij de parkeerplaats, kunt u vanaf 9.30 uur terecht.

In Wijk aan Zee is horeca. Hotel Sonnevanck is dagelijks geopend vanaf 9 uur. Het Strandhuis staat op het strand en is van ma t/m vrij geopend vanaf 12 uur, op za en zo vanaf 10 uur.
Ongeveer twee kilometer voor het eind van de wandeling komt u langs Gasterij Kruisberg.

Er wordt bij deze wandeling in het duingedeelte veel gebruik gemaakt van leuke paadjes. Daar mogen tot 10.30 uur ook mountainbikers op rijden. Dus ... wilt u er geen last van hebben, start dan na die tijd.
Met dank aan de routemaker(s) Mieke Timmer en aan de controleur(s) Tiny Laan en Piet Laan.

7 reacties

2 mei 2020   

foto
Reactie
Deze wandeling Puur Natuur doet vanaf het eerste moment haar naam duidelijk eer aan. Je doorkruist prachtige bossen en duingebieden en in de zo aansprekende stilte is het genieten van bijzondere natuur. Ook Wijk aan Zee biedt een leuke afwisseling.
Door Piet Laan

25 februari 2018   

Reactie
Heerlijke afwisselende wandeling door duingebied.
Door Nelleke Harder

22 mei 2016   

Reactie
Route is opgebouwd rondom de oranje pijltjes route van het PWN, maar de eenmanspaadjes maken deze route mooier. De wandeling gelopen met een groep van 5 mensen en een van de deelnemers vond dat de maker goed bekend is in het duingebied.
Door Sjaak

6 mei 2016   

foto
Reactie
Nu in het voorjaar met zomerse temperaturen. Het was heerlijk aan het strand met de zon en de wind in de rug. Na de horecastop bij de Kruisberg werden we verrast door velden bloeiende wide hyacinten en lelietjes-van-dalen die nog niet bloeiden.
Door Ank de Graaff

10 april 2016   

Reactie
Prachtige afwisselende wandeling. Hoewel het door het mooie weer bij de parkeerplaats heel druk was, ben je met deze route al bijna direct uit de drukte. We hebben genoten, ook van de runderen en paardjes die we onderweg tegenkwamen.
Door Lilian

1 april 2016   

foto
Reactie
Mooie wandeling door interessant duingebied onder de rook van Tata-Corus. Opvallend veel ‘vaste bewoners’ op de route, die ondanks hun vervaarlijk uiterlijk erg vreedzaam bleken. Gasterij de Kruisberg is nog even aangenaam verpozen!
Door Wiebe de Bruin

27 november 2015   

foto
Reactie
Tijdens deze afwisselende wandeling met een fijn gezelschap, bleef het zo goed als droog. We ontdekten onderweg ook ’n speciale paddenstoel (peperbus), er waren ook veel Schotse Hooglanders, maar we konden er goed omheen. Een leuke wandeldag in november.
Door Ank de Graaff

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"