Langs Wierden en Zijlen

wandelroute - 18 km

De wandeling Langs Wierden en Zijlen voert u door een van de oudste cultuurlandschappen van Europa. Een gebied waarin de eerste bewoners rond 600 v.C. hun woonheuvels, wierden genaamd, opwierpen op de kwelderwallen van de Hunze en een begin maakten met het omvormen van kwelderlandschap in cultuurlandschap.
Uw tocht door het Reitdiepgebied, dat grotendeels over verharde (fiets)paden en rustige weggetjes gaat, is doordesemd met historie. In het landschap zijn de oude rivierbeddingen, waarin nu de afwateringssloten liggen, nog goed zichtbaar. Vooral rond Het Oude Diepje, een afgesneden meander van de Hunze, is dit nog goed te zien.
De oude tweelingdorpen Winsum en Obergum hebben zich ontwikkeld tot schilderachtige dorpjes met kronkelende straatjes langs het Winsumerdiep.
De ooit strategisch gelegen wierde Klein Maarslag heeft de tand des tijds niet doorstaan. Het dorp is verdwenen maar het kerkhof is er nog. Het oude zandpad (ossengang) rond Groot Maarslag is nog volledig intact evenals het Lijkenlaantje naar het kerkhof van Klein Maarslag.
In Schaphalsterzijl zijn de zijlen (sluizen) en het sluiswachtershuis nog stille getuigen van de ontstaansgeschiedenis van het Reitdiepgebied.

Praktische informatie

Komt u met de auto dan kunt u uw auto parkeren op het P+R terrein naast het station. Als u de wandeling in stijl wilt afsluiten dan is de bijna vijf eeuwen oude herberg De Gouden Karper in het centrum van Winsum daar een prima locatie voor.
Onderweg zijn geen horecagelegenheden. Wel in het centrum van Winsum.
De tocht langs het Oude Diepje vraagt stevig schoeisel.

Startpunt Langs Wierden en Zijlen

NS station Winsum
Stationsweg 18
9951 BA Winsum

coördinaten: N53.33000 E6.51966
Met dank aan de routemaker(s) Sietse en Alice Doornbos en aan de controleur(s) Aad van Dorp.

4 reacties

30 juni 2022   

foto
Reactie
Mooie rondgang door het Groningse land, langs eeuwenoude woonheuvels en waterbouwwerken, en tussendoor een mooie hoeveelheid natuur. Aanbevolen!
Door Aad van Dorp

15 september 2020   

foto
Reactie
Mooie vergezichten in een weids, open landschap. Vanwege de hitte (warmste septemberdag ooit) alsmede karakterzwakte echter niet de hele route gelopen. Maar op de terrasjes in Winsum (mooiste dorp van Nederland in 2020) was het prima uit te houden.
Door Wolter

30 juli 2020   

foto
Reactie
Deze schitterende wandeling gelopen o.a. door het prachtige dorpje Winsum. De wandeling voerde ons daar langs het Kerkpad waaraan het Kinderboekenhuis is gelegen. Voor de liefhebber is hier de grootste Nederlandse kinderboekencollectie te bewonderen!
Door Peter van de Pol

22 augustus 2018   

Reactie
Een prachtige verkenning van het Groningse Hogeland. Er zijn veel hoogtepunten in dit mooie en erg oude gebied, zoals dorpjes, waterstromen, oude kerkjes en een oude begraafplaats. We hebben genoten van de weidse natuur.
Door Loes en Theo van den Dool

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"