Langs Beek en Bach

16 km

Startpunt

Busstation Gulpen
Rijksweg
6271 AD Gulpen

coördinaten: N50.81550 E5.89494

Introductie

Zuid-Limburg is in feite een plateau. Talloze riviertjes en stroompjes hebben hierin diepe dalen geslepen. Dit heeft het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg gecreëerd. Tijdens deze wandeling van Gulpen naar Vaals komt u vier stromen tegen: de Gulp, de Geul, de Eyserbeek en de Selzerbeek. De Selzerbeek, in het Duits Senserbach geheten, vormt vanaf het gehucht Mamelis tot Vaals de grens met Duitsland. De laatste 6,5km tot Vaals wandelt u in Duitsland.
De route is een afwisselende wandeling door velden en akkers, langs wijngaarden en door bossen, over holle weggetjes en hooggelegen paden met prachtige vergezichten. U stijgt 370m en daalt 260m.
Nota bene: na veel regen kunnen delen van de route erg modderig zijn. Voor een stuk pad is in dat geval een alternatief opgenomen, waardoor de route circa 2,5km langer wordt.

Praktische informatie

Gulpen is vanuit Maastricht bereikbaar met de snelle en frequente bus 350; stap uit bij het busstation. De bus rijdt verder naar Vaals; dus op het eindpunt van de wandeling kunt u met dezelfde bus terug naar Gulpen.
Gratis parkeren is mogelijk op het Prins Willem Alexanderplein, ongeveer 300m verwijderd van het startpunt.
Er zijn diverse horecagelegenheden in Gulpen en Vaals. Onderweg vindt u Gasterij A Gen Kirk in Wahlwiller, Eetbar LifLaf in Nijswiller en Café Belle Vue in Orsbach. Het is raadzaam vooraf de sites te raadplegen of te telefoneren voor de openingstijden.

Deze wandeling is dag 1 van de tweedaagse Driegrenzentocht. Dag 2 is Knipoog naar België, een route van Vaals naar Gulpen. U kunt de wandeling verder uitbreiden met de tweedaagse Mergel- en Heuvelland.
Met dank aan de routemaker(s) José van Vonderen en aan de controleur(s) Paul Doorenbosch.

6 reacties

4 oktober 2022   

foto
Reactie
Aantrekkelijke wandeling omdat het zoveel verschillende kanten van Zuid-Limburg laat zien. Mooie vergezichten. Arcadische doorkijkjes. Ondanks een paar flinke heuvels niet heel zwaar. Door lijnkarakter soms wat langere rechte stukken. Aanrader!
Door Paul Doorenbosch

22 september 2022   

foto
Reactie
We hebben maar een deel van de route gelopen en waarschijnlijk hadden we niet het mooiste stuk uitgekozen. Dus dit geeft een vertekend beeld. Misschien moeten we het nog maar een keertje overnieuw doen, want Zuid-Limburg is prachtig.
Door JvG

5 maart 2022   

Reactie
Prachtige wandeling. De routebeschrijving was perfect en bracht ons langs mooie plekken. Voor het modderige pad hebben we niet de alternatieve route gevolgd en was een leuke uitdaging.
Door Yvonne

28 december 2021   

foto
Reactie
Prachtige, afwisselende route, maar in deze tijd van het jaar op verschillende plaatsen moeilijk begaanbaar. Modder en spekglad, ik ben twee keer uitgegleden. Gaan we zeker nog een keer lopen in een zonniger jaargetijde.
Door Sitske en Mat

9 juli 2021   

foto
Reactie
Zo midden in de zomer een prachtige route langs beekjes en in de tweede helft vergezichten over Vijlen en Vaals. We hebben genoten van deze tocht.
Door Ellen en Ruud

26 januari 2020   

foto
Reactie
Wandelend langs het water valt er in elk seizoen iets anders te beleven. En als je een heuveltje hebt getrotseerd dan staat er ergens wel een bank om te genieten van de mooie vergezichten. Leuk om door een wijngaard te mogen lopen.
Door Lenie

Gelieve opnieuw in te loggen.

Beste
Vanwege verbeteringen in veiligheid dient u opnieuw in te loggen om de website volledig te kunnen gebruiken.

je bent ingelogd als:

Word Abonnee!

Voor slechts € 13,50 heb je een jaar lang toegang tot De Mooiste Routes! Gedetailleerde routebeschrijvingen, topografische kaarten en gpx-files.

Ik word abonnee!

Bestel een losse route

Heb je geen abonnement maar wil je wel op pad met deze route? Klik op de knop 'koop deze route'. Na betaling van € 2,50 heb je direct toegang tot de route en kun je op pad!

Op pad met je smartphone

Je kunt onze routes ook volgen met je smartphone als gps. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Wil je hier meer over weten?  Lees hier verder.


een moment geduld...

je bent niet ingelogd

Om de aanvullende informatie voor routes te kunnen bekijken, moet je eerst ingelogd zijn, of een geldig abonnement hebben voor toegang tot deze route.

Wil je abonnee worden? Klik dan op "meer informatie"